ΕΡΠΗΣ

Ο ιός του έρπη (HSV) παρουσιάζεται σε δύο τύπους, τον simplex I (επιχείλειος έρπης) και τον simplex II που συνήθως πλήττει τα γεννετικα όργανα.. Όμως και οι δύο τύποι είναι δυνατό να αναπτυχθούν και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

Image

Ο ιός του έρπη μεταδίδεται μέσω της επαφής . Δύο με δέκα μέρες μετά την έκθεση στον ιό εμφανίζονται μικρές πληγές που συνοδεύονται από πυρετό και συμπτώματα γρίπης. Ο ιός του έρπη παραμένει στο σώμα σε λαθάνουσα κατάσταση και είναι πιθανό να εκδηλώσει τα συμπτώματά του αρκετές φορές στη ζωή του φορέα. Σε μερικές γυναίκες ο έρπης επανεμφανίζεται πριν ή μετά την περίοδο ή σε περιόδους στρες ή ευάλωτης φυσικής κατάστασης.

Συνήθως εκδηλώνετε όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι χαμηλό. Βότανα που ανεβάζουν το ανοσοποιητικό μας είναι η εχινάτσια και η υδράστις.

Ένα άλλο γιατρικό ενάντια στον έρπη είναι το σκόρδο σε κάψουλες ή σε ταμπλέτες. Παίρνουμε μια υψηλή δόση όταν ξεκινήσουν οι ενοχλήσεις (τσούξιμο) και στη συνέχεια την μειώνουμε. Οι ταμπλέτες σκόρδου συνίστανται γιατί είναι πιο εύπεπτες και άοσμες.

Image

Λυσίνη

Η λυσίνη (L-lysine), είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ (δηλαδή δεν μπορεί να παραχθεί από το σώμα  

μας), εχει την ικανότητα  να θεραπεύει τα συμπτώματα  του έρπη. 

Μεταβολίζεται στο σώμα και παράγει ακετυλο-συνένζυμο Α (ακετυλο-CoA).

Επίσης βοηθά  στο σχηματισμό του κολλαγόνου.

Η λυσίνη και η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και το σχηματισμό του κολλαγόνου.

Σημείωση: Το γράμμα L πριν από το όνομα ενός αμινοξέος δείχνει ότι το αμινοξύ δεν είναι συνθετικό, αλλά προέρχεται από φυσικές πηγές.

Μία βασική λειτουργία της L-Λυσίνης είναι η δράση της κατά του ιού του έρπητα, που προκαλεί πληγές. Αυτό οφείλεται στην ανταγωνιστική δράση που αναπτύσσει η L-Λυσίνη έναντι της L-Αργινίνης, μιας ουσίας απαραίτητης για την ανάπτυξη του ιού του έρπητα.

Ο ιός τρέφεται με την αργινίνη.

Τροφές που περιέχουν L-Αργινίνη, όπως σοκολάτα, κρέας, τυρί, αρακάς, ποπ κορν και ξηροί καρποί, καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Συνήθως η αναλογία λυσίνης αργινίνης στηνδιατροφ’η καποιου ευάλωτου στον έρπη, θα πρεπει

νάναι 2 προς 1.

Αναλογία Λυσίνης αργινίνης σε ορισμένα τρόφιμα, από τον James M. Scutero.

 

 

 

Βάρος (GM) Lys (mg) Arg (mg) Λόγος Lys / Arg

Μαργαρίνη

14,1 9 3 3,000

Απλό Γιαούρτι

227 706 237 2,979

Γιαούρτι με φρούτα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

227 810 272 2,978

Γιαούρτι άπαχο

227 1160 391 2,967

Γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

227 1060 359 2,953

Ελβετικό τυρί

28 733 263 2,787

Γραβιέρα

28 768 276 2,783

Τυρί Ένταμ

28 754 273 2,762

 Λιωμένο τυρί

28 427 155 2,755

Τυρί Gouda

28 752 273 2,755

Ορός γάλακτος, ξηρό, γλυκό

7,5 77 28 2,750

Μπλε τυρί

28 526 202 2,604

Τυρί Provolone

28 750 290 2,586

Παπάγια

454 76 30 2,533

Τυρί Brie

28 525 208 2,524

Camermbert Τυρί

28 501 199 2,518

Τυρί παρμεζάνα

28 937 373 2,512

Παρμεζάνα, τριμμένη

5 192 77 2,494

Gjetost Τυρί

28 231 93 2,484

Κατσικίσιο γάλα

244 708 291 2,433

Τυρί Brick

28 602 248 2,427

Μούνστερ Τυρί

28 606 250 2,424

Τεύτλα

136 72 30 2,400

Τυρί Limburger

28 475 198 2,399

Τυρί Tilsit

28 578 241 2,398

Μεταποιημένα ελβετικό τυρί

28 696 293 2,375

Ανθότυρο

28 192 81 2,370

Τυρί μοτσαρέλα,  

28 699 295 2,369

Μεταποιημένα αμερικανικό Τυρί

28 623 263 2,369

Τυρί μοτσαρέλα

28 559 236 2,369

Neufchatel Τυρί

28 253 107 2,364

Βούτυρο

14,1 9 4 2,250

Κόλμπι Τυρί

28 561 254 2,209

Monterey Jack τυρί

28 578 262 2,206

Cheshire Cheese

28 551 250 2,204

Τυρί τσένταρ

28 588 267 2,202

Βουτυρόγαλα

245 679 309 2,197

Άπαχο γάλα

245 663 302 2,195

Μισό και μισό Κρέμα

242 568 259 2,193

Σερμπέτι

193 171 78 2,192

Συμπυκνωμένο γάλα, κρέμα

306 1920 876 2,192

Σοκολάτα Γάλακτος

250 629 287 2,192

Άπαχο γάλα, ξηρό

120 3440 1570 2,191

Γάλα ελαφρύ σε λιπαρά, 2%

244 644 294 2,190

Συμπυκνωμένο γάλα

126 681 311 2,190

Παγωτό

133 381 174 2,190

Ολόκληρο το γάλα

244 637 291 2,189

Πλήρες γάλα, ξηρό

128 2670 1220 2,189

Γάλα άπαχο, ξηρό, άμεσα

68 1890 864 2,188

Γάλα πάγου

131 409 187 2,187

Κρέμα Γάλακτος, βαριά

238 387 177 2,186

Εβαπορέ γάλα, αποβουτυρωμένο

128 763 349 2,186

Κρέμα Γάλακτος, το φως

239 411 188 2,186

Παγωτό, πλούσια

148 327 150 2,180

Μάνγκο

300 85 39 2,179

Σαντιγί,  

60 152 70 2,171

Βερίκοκο

114 103 48 2,146

Κρέμα Καφές

15 32 15 2,133

Μήλο

150 17 8 2,125

Ανθότυρο

246 3290 1550 2,123

Ανθότυρο, μέρος αποβουτυρωμένο

246 3320 1570 2,115

Αχλάδι, αποξηραμένα

175 116 56 2,071

Μήλου, χωρίς ζάχαρη

244 24 12 2,000

Crabapple, φέτες

110 28 14 2,000

Μούσμουλο

16 2 1 2,000

 αποξηραμένα μήλα

64 37 19 1,947

Αχλάδι

180 23 12 1,917

Βερίκοκο, αποξηραμένα

35 89 49 1,816

Τυρί cottage, αποβουτυρωμένο

210 2120 1190 1,782

Τυρί cottage, χαμηλού λίπους 2%

226 2510 1410 1,780

Τυρί cottage, ξηρό

145 2020 1140 1,772

Εικ., αποξηραμένα

189 228 131 1,740

Σύκο

65 19 11 1,727

Ανθρώπινο γάλα

246 168 105 1,600

Αβοκάντο

272 189 119 1,588

Σολομός

85 1550 1000 1,550

Ξιφίας

85 1550 1000 1,550

Μπακαλιάρος

85 1480 961 1,540

Αθερίνα

85 1380 897 1,538

Χέλι

85 1440 938 1,535

Λυκόψαρο

85 1420 925 1,535

Γαύρος,

20 531 346 1,535

Λευκοκορέγονος

85 1490 971 1,535

Τόνος σε νερό

165 4480 2920 1,534

Γάδος

85 1390 906 1,534

Πλατιά ψάρια, καλκάνι  

85 1470 959 1,533

Σκουμπρί

85 1450 946 1,533

Καρχαρίας

85 1640 1070 1,533

Κυπρίνος

85 1390 907 1,533

Λούτσος

85 1500 979 1,532

Ρέγγα

85 1400 914 1,532

Σαρδέλες, σε λάδι, στραγγισμένο

24 542 354 1,531

Μπάσσο

85 1380 902 1,530

Πέρκα

85 1450 948 1,530

Μπλέ ψάρι

85 1560 1020 1,529

Ιππόγλωσσα

85 1620 1060 1,528

Ντομάτα

123 41 27 1,519

Γογγύλια

130 47 31 1,516

Χυμός ντομάτας

243 54 36 1,500

Ανθός σόγιας

70 386 266 1,451

Καναδικό μπέϊκον 

454 7370 5100 1,445

Άγριος φασιανός

371 7470 5240 1,426

Χοιρινά παϊδάκια Χοιρινό

454 4730 3340 1,416

Τοματοπολτός

262 282 200 1,410

ιχθυέλαιο

28 334 237 1,409

Κοτόπουλο, σκούρο κρέας,

109 1860 1320 1,409

Κοτόπουλο, το άπαχο κρέας

88 1730 1230 1,407

Κοτόπουλο λαιμό

79 298 212 1,406

Λουκάνικο Καλοκαίρι

23 318 228 1,395

Ανανάς

155 39 28 1,393

Χοιρινό μπούτι

454 7550 5530 1,365

Χοιρινό φιλέτο μπριζόλα

151 1950 1430 1,364

Χοιρινό ώμου

454 7140 5240 1,363

Πατάτα

150 190 140 1,357

Κοτόπουλο στήθος

181 2500 1870 1,337

Κρέμα του μανιταρόσουπα

244 127 95 1,337

Γαλοπούλα σούπα με νουντλ

244 212 159 1,333

Σέλινο

120 32 24 1,333

Κοτόπουλο κνήμη

110 1160 872 1,330

Πατάτα, το ψήσιμο

202 283 214 1,322

Βόειο μπριζόλα

454 7270 5500 1,322

Κοτόπουλο με μπάμιες

244 161 122 1,320

Κοτόπουλο σούπα με νουντλ

241 219 166 1,319

Μοσχαρίσιος Γύρος

454 7320 5550 1,319

Βόειο κρέας σούπα με νουντλ

244 261 198 1,318

Φυτικά w / βόειο κρέας σούπα

244 344 261 1,318

Κρέμα  σούπας με Σπαράγγια

244 112 85 1,318

Ψαρονέφρι μπριζόλα

454 6560 4980 1,317

Βόειο T-bone steak

454 6330 4810 1,316

Μοσχαρίσια κόντρα

454 6880 5230 1,315

Μοσχάρι ψητό

454 6050 4600 1,315

 Βόεια πλευρά

454 5430 4130 1,315

Μοσχάρι ψητό

454 6900 5250 1,314

Φιλέτο

454 6990 5320 1,314

Διόσπυπος

200 55 42 1,310

Σκουός, το καλοκαίρι

130 85 65 1,308

Πόδι από κοτόπουλο

231 2470 1890 1,307

Κοτόπουλο, το άπαχο κρέας

116 1920 1470 1,306

Ζαμπόν, χωρίς κόκαλα

454 6750 5170 1,306

Κοτόπουλο σε κονσέρβα, χωρίς κόκαλα

142 2500 1920 1,302

Γαλοπούλα, σκούρο κρέας

152 2620 2020 1,297

σούπα κοτόπουλου

244 215 166 1,295

Κοτόπουλο καρδιά

6,1 79 61 1,295

Γαλοπούλα, το άπαχο κρέας

180 3540 2740 1,292

Bratwurst, ΧΝΝ

85 910 706 1,289

Γαλοπούλα, σε κονσέρβα χωρίς κόκαλα

142 3040 2360 1,288

Ιταλικό λουκάνικο,

67 1020 792 1,288

Χοιρινό λουκάνικο

28 252 196 1,286

Άγρια ορτύκια

405 6660 5180 1,286

Κοτόπουλο μηρός

120 1310 1020 1,284

Κοτόπουλο, σκούρο κρέας

160 2150 1680 1,280

Χήνα,

320 4010 3150 1,273

Χοιρινό και το βοδινό λουκάνικο

13 141 111 1,270

Μπολόνια, βοδινό και χοιρινό κρέας

28 250 198 1,263

Ροδάκινα, αποξηραμένα

130 151 120 1,258

Μαύρα φασολια

247 415 331 1,254

Φασολιών με  λουκάνικα  

250 415 331 1,254

Ροδάκινο

115 20 16 1,250

Corned beef, στέρνο

454 5100 4100 1,244

Καπνιστό βοδινό κρέας

28 375 302 1,242

Μπολόνια, του βοείου κρέατος

28 254 205 1,239

Frankfurter, βόειο κρέας

45 389 314 1,239

Βόειο κρέας εδάφους, τακτική

113 1560 1260 1,238

Κρέμα  σούπας με σέλινο

244 73 59 1,237

βόειο κρέας, άπαχο

113 1670 1350 1,237

Συκώτι κοτόπουλου

32 35 352 1,236

Πάπια

44 624 505 1,236

Πατέ

102 1540 1250 1,232

Μορταδέλα

28 358 291 1,230

Χήνα

94 1160 943 1,230

Δαμάσκηνο

5,5 90 74 1,216

Φασολάκια

110 97 80 1,213

Κοτόπουλο πίσω

177 1090 900 1,211

Βόειο κρέας καπνιστό, κομμένο

28 467 386 1,210

Μπέικον Χοιρινό

454 2900 2400 1,208

Βόειο κρέας, αποξηραμένα

28 673 557 1,208

Brotwurst

28 323 268 1,205

Πολωνικό λουκάνικο

28 315 262 1,202

Σαλάμι, σκληρο

10 182 152 1,197

Μπολόνια, το χοιρινό κρέας

28 341 285 1,196

Κοτόπουλο πτέρυγα

90 698 585 1,193

Braunschweiger

28 258 217 1,189

Πάπια,

287 2610 2210 1,181

Φακές με Λάχανα

77 548 470 1,166

Μαρούλι, Romaine

56 58 50 1,160

Μαρούλι, κατσαρό

75 60 52 1,154

Χαβιάρι, μαύρο και κόκκινο

16 293 254 1,154

Κουνουπίδι

100 108 96 1,125

λουκάνικο Βιέννης

16 127 113 1,124

Συκώτι

113 1570 1420 1,106

Γκουάβα

112 21 19 1,105

ψαρόσουπα από αχιβάδες

244 251 229 1,096

Κρέμα πατατόσουπα

244 83 76 1,092

Σπανάκι

55 98 90 1,089

Λάχανο

67 132 123 1,073

Κοτόπουλο σούπα με ρύζι

241 251 234 1,073

Ολόκληρο αυγό

50 410 388 1,057

Ασπράδι αυγού

33 206 195 1,056

Ολόκληρο αυγό, αποξηραμένο

5 155 147 1,054

Καρπούζι

160 99 94 1,053

Λάχανο, κινέζικο

70 62 59 1,051

Καλαμπόκι

154 210 200 1,050

Γλυκοπατάτα

130 105 100 1,050

Γογγύλια

55 54 52 1,038

Στρείδια

84 444 433 1,025

Αχιβάδες

180 1720 1680 1,024

Χτένια

85 1060 1040 1,019

Μπανάνα

175 55 54 1,019

Σπαράγγι

134 194 192 1,010

Νιφάδες βρώμης

48 583 579 1,007

Μαγιονέζα

185 1400 1400 1,000

Χορτοφαγική σούπα λαχανικών

241 99 99 1,000

Χόρτα τεύτλων

38 20 20 1,000

Αντίδι

50 32 32 1,000

Πράσα

124 97 97 1,000

Κολοκύθι

245 96 96 1,000

Γαρίδα

85 1500 1510 0,993

Αστακός

85 1350 1360 0,993

μπιζελόσουπα με ζαμπόν

253 696 703 0,990

Λίμα φασόλια, μαγειρεμένα

170 765 775 0,987

 κρόκος αυγού

17 189 193 0,979

Μπάμιες

100 82 84 0,976

Μπρόκολο

88 124 128 0,969

Κοτόπουλο στομάχι

37 465 484 0,961

Φράουλες

149 37 39 0,949

Πράσινη σαλάτα

241 183 198 0,924

Καρότα

110 44 48 0,917

Πιπεριές, γλυκες

100 38 42 0,905

Ραπανάκι

45 16 18 0,889

Κάρδαμο

104 172 200 0,860

Είδος σέσκλου

36 36 42 0,857

Μελιτζάνα

82 42 50 0,840

Ντοματόσουπα

244 51 61 0,836

Λάχανο, κοινών

70 40 48 0,833

Φύτρο σιταριού

180 1330 1790 0,743

Μπιζέλια, πράσινο

146 463 625 0,741

Λαχανάκια Βρυξελλών

88 130 178 0,730

Μανταρίνι

116 27 37 0,730

Πορτοκάλι

180 62 85 0,729

Κρεμμύδια, πράσινα

100 4 6 0,667

Μανιτάρια

70 48 72 0,667

Αγγούρι

104 22 36 0,611

Κόκκους σιταριού

28,4 101 169 0,598

Χονδράλευρο καλαμπόκι

242 68 114 0,596

Σαλιγκάρια

85 1250 2100 0,595

Σιτάρι, που τεμαχίζεται

23,6 79 133 0,594

Νιφάδες σιταριού

33 101 171 0,591

Κρέμα σιταριού

251 98 166 0,590

Τα κελυφωτά φιστίκια, χωρίς κέλυφος

128 1640 2790 0,588

Καλαμπόκι, διογκωμένο

28,4 65 112 0,580

Σιτάρι, διογκωμένο

12 49 85 0,576

Σκουός, το χειμώνα

205 902 1590 0,567

Πίτουρο σε νιφάδες

47 177 314 0,564

Αρνόγλωσσο

148 89 160 0,556

Βρώμη, διογκωμένο

28,4 175 320 0,547

Πλιγούρι βρώμης

234 78 147 0,531

Κάσιους

160 246 470 0,523

Κάστανα, φρέσκα

160 246 470 0,523

Ρύζι, διογκωμένο

14 38 73 0,521

Ίγναμα

200 89 191 0,466

Σπόροι κολοκύθας και σκουός

140 2530 5570 0,454

Σκόρδο

3 8 19 0,421

Macadamia καρύδια

134 434 1200 0,362

Βατόμουρα

145 17 49 0,347

Προσκοπίνες

145 17 49 0,347

Κρεμμύδια, ώριμα

160 90 262 0,344

Σταφύλια, χωρις φλούδα

153 13 42 0,310

Σταφύλια, με φλούδα

160 24 78 0,308

Αράπικα φιστίκια

144 1450 5050 0,287

Φυστικοβούτυρο

15 176 613 0,287

Καρύδα, που τεμαχίζεται

80 118 437 0,270

Αμύγδαλα

142 946 3540 0,267

Μέγα γογγύλιον

140 55 207 0,266

Πεκάν

108 315 1190 0,265

Σουσάμι

150 1240 4990 0,248

Καρύδια Hickory

15 70 298 0,235

Καρύδια Βραζιλίας

140 757 3350 0,226

Ταχίνι

15 82 378 0,217

Χυμός σταφυλιού

253 25 119 0,210

Χυμό μανταρινιού

247 17 84 0,202

Κουκουνάρια

28 256 1330 0,192

Χυμός πορτοκαλιού

248 22 117 0,188

Φουντούκια

135 459 2480 0,185

Καρύδια

100 466 2520 0,185

Σε συνδυασμό με βιταμίνη C (1000 μιλιγκράμ ημερησίως) και βιοφλαβονοειδή, μειώνει τη συχνότητα και την σοβαρότητα των κρίσεων, ενώ μειώνει στο μισό  και το χρόνο επούλωσης των πληγών που δημιουργεί ο έρπης.

Η λυσίνη (L-lysine), ενδέχεται επίσης να βοηθάει σε κάποιο βαθμό στην πρόληψη μόλυνσεως από των ιό.

Η καλύτερη δοσολογία φαίνεται ότι είναι 1000 μιλιγκράμ (δύο των 500 μιλιγκράμ) τρεις φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων, μέχρι να επιτευχθεί η επούλωση. Ακολούθως δόση συντήρησης με 500 μιλιγκράμ λυσίνη (L-lysine), την ημέρα, για την αποφυγή υποτροπιασμών.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στον έρπη.

Ξηροί καρποί
Δημητριακά
Μπύρα
Μπρόκολα
Ρύζι
Χαρούπια
Καρότα
Ρεβύθια
Σοκολάτα (σε οποιαδήποτε μορφή)
Καρύδα
Ο καφές και το τσάι
Κοκα κόλα
Καλαμπόκι (σε οποιαδήποτε μορφή)
Μελιτζάνες
Οι καρποί και μούρα, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών, τα πορτοκάλια και γκρέιπ-φρουτ
Ζελατίνη
Μανιτάρια
Πλιγούρι βρώμης
Κρεμμύδια
Κόκκινο κρασί
Οστρακοειδή
Σπόροι σόγιας
Ζάχαρη
Ντομάτες.

Υπάρχουν και αλλα φυσικά βοηθητικά, οπως η σόδα, το  βαλσαμέλαιο , τα άλατα επσομ και αλόη βέρα, που τα βάζουμε τοπικά.

 Ευαγγέλου Μαριάννα

βιοχημικός Μsc