Γιατί δεν μπορούμε να φάμε μόνο ένα πατατάκι;

Οταν η έρευνα δεν είναι ανεξάρτητη, αλλα κατά 99% χρηματοδοτείται απο εταιρείες.

Στην πρωτογενή έρευνα ανακαλύφθηκε οτι τα λιπαρά και ιδίως τα πατατάκια διεγείρουν μια χημική ουσία, τα ενδοκανναβινοειδή,

τον CB1 υποδοχέα, ο οποίος συνδέεται με τις εξαρτήσεις.

Σε αυτόν προσδένονται τα κανναβινοειδή όπως το TCH (κύριο συστατικό της κάνναβης) και τα ενδοκανναβινοειδή που σχηματίζονται από τον ίδιο τον οργανισμό. Η γεύση των λιπαρών τροφών όπως τα chips, αρχικά ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος στη συνέχεια στέλνει ένα μήνυμα στο έντερο, όπου οι εντερικοί υποδοχείς κινητοποιούνται και παράγουν τα  ενδοκανναβινοειδή, κάνοντας τη «λαχτάρα» μας για τα τρόφιμα αυτά ακόμα πιο ισχυρή!

Η Danielle Piomelli εκτιμά ότι ο μηχανισμός αυτός έχει τις ρίζες του στην εξελικτική ιστορία των θηλαστικών, όταν τα λίπη σπάνιζαν στη φύση, ήταν όμως ζωτικά για την επιβίωση του είδους. Οπότε ο οργανισμός κατά κάποιον τρόπο ενθάρρυνε την κατανάλωση και άλλων ποσοτήτων.
Συμπερασματικά οι ουσίες αυτές επηρεάζουν την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού και  αυξάνουν την όρεξη μας για περισσότερο λιπαρές τροφές.
Επίσης οι ερευνητές βρήκαν ότι αν μπλοκάρουν τους CB1 υποδοχείς, τα ποντίκια χάνουν το ενδιαφέρον τους για κατανάλωση επιπλέον λίπους και αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της άμετρης κατανάλωσης ανθυγιεινού φαγητού.
Σε άλλη πρωτογενή έρευνα, με άλλον χρηματοδότη, βρήκαν όμως οτι
Ο υποδοχέας CB1 προστατεύει τα νευρικά κύτταρα ποντικών (και ίσως του ανθρώπου) από την εκφύλιση.
Μηχανισμός – bodyguard ενάντια στη γήρανση του εγκεφάλου
«Εάν απενεργοποιήσουμε τον συγκεκριμένο υποδοχέα με γονιδιακή τεχολογία, ο εγκέφαλος των ποντικών γερνά πολύ ταχύτερα» ανέφερε ο Εντερ Αλμπάιραμ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και υποψήφιος διδάκτωρ από την ομάδα του καθηγητή Αντρέα Ζίμερ στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. «Αυτό σημαίνει ότι ο CB1 και το σύστημα σημάτων που ελέγχει έχουν προστατευτική δράση για τα νευρικά κύτταρα».

Απώλεια νευρικών κυττάρων

Όπως προέκυψε από αυτό το …υγρό πείραμα τα ποντίκια στα οποία ο υποδοχέας CB1 είχε απενεργοποιηθεί εμφάνιζαν διαφορές σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. «Παρουσίαζαν μειωμένη ικανότητα μάθησης αλλά και μνήμης» εξήγησε ο δρ Αντρας Μπιλκέι – Γκόρτσο από την ομάδα του καθηγητή Ζίμερ ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης και προσέθεσε ότι εμφάνιζαν επίσης σαφή απώλεια νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό και την αποθήκευση των πληροφοριών.

Προς νέες θεραπείες για τους ανθρώπους

Με δεδομένες τις ομοιότητες στη γήρανση του εγκεφάλου ποντικών και ανθρώπων οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σύστημα των ενδοκανναβινοειδών θα αποτελεί πιθανότατα έναν μηχανισμό προστασίας και σε ό,τι αφορά τη γήρανση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το ποιά έρευνα θα συνεχίσει και θα προχωρήσει σε »προιόντα» που βοηθάν στην υγεία του ανθρώπου, εξαρτάται απο την χρηματοδότηση.

Θα μπλοκάρουμε τον CB1 υποδόχεα για να φτειάξουμε το θαυματουργό χάπι για την βουλιμία και την παχυσαρκία? ή θα βρούμε μια χημική ουσία που να τον διεγείρει περισσότερο, ώστε να φτειάξουμε το χάπι για την άνοια?

Και άραγε όταν προχωρήσουμε για το χάπι για την βουλιμία η αντικρουόμενη έρευνα οτι το μπλοκάρισμα του CB1, η απενεργοποιήση του, στο πείραμα των ποντικιών, εμφάνισε  σαφή απώλεια νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου,θα »ξεχαστει»?

Δυστυχώς ανεξάρτητη έρευνα δεν υπάρχει.

Αγόμαστε και φερόμαστε, απο τον κάθε χρηματοδότη, που μάλλον το ίδιον συμφέρον κοιτάει, παρα το καλό της ανθρωπότητας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα χωρίζεται σε βασική και εφαρμοσμένη. Βασική έρευνα γίνεται κυρίως από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ενώ εφαρμοσμένη γίνεται και από επιχειρήσεις.

Η βασική έρευνα γίνεται για την προώθηση της ανθρώπινης γνώσης χωρίς προσδοκίες για άμεσα απτά οφέλη. Παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματα της βασικής έρευνάς είναι το θεμέλιο για την εφαρμοσμένη και πολλά ερευνητικά έργα που στην αρχή φαινόντουσαν άνευ πρακτικής σημασίας κατέληξαν σε πραγματικές τεχνολογικές επαναστάσεις (όπως το λέιζερ πχ).

Οταν η βασική έρευνα χρηματοδοτείται με προσδοκίες και απτά οφέλη, δεν γίνεται για την προώθηση της ανθρώπινης γνώσης.

http://stopalimentarius.wordpress.com/2012/11/08/giati_de_mporoume_na_fame_mono_ena_patataki/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Ευαγγέλου Μαριάννα

Βιοχημικός Msc