Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;1

Τὸ μεγάλο μας πρόβλημα, ὡς ἀστικὴ κοινωνία, εἶναι ἡ ἀπομάκρυνσίς μας ἀπὸ παραδοσιακὲς τέχνες καὶ τεχνικές. Ἕνας λόγος ποὺ δὲν μποροῦμε νὰ ἀνακτήσουμε τὴν αὐτάρκειά μας εἶναι κι αὐτός. 

Πῶς θά μπορέσῃ κάποιος νέος ἀγρότης νά ἐπιστρέψῃ στήν γῆ, ὅταν δέν γνωρίζῃ βασικούς κανόνες ἐπιβιώσεως στήν Φύσι καί χρήσι βασικῶν ὑλικῶν.
Γιὰ ἐμέναν ἕνα ἀπὸ τὰ σημαντικότερα ἐπιτεύγματα, ποὺ ὀφείλουμε νὰ κατακτήσουμε, εἶναι τὸ νὰ μποροῦμε νὰ σταθοῦμε ὁπουδήποτε, κάτω ἀπὸ τὶς ὁποιεσδήποτε συνθῆκες, καὶ κυρίως, δίχως τὴν ἐξάρτησιν ἀπὸ τὰ καλὰ τῆς τεχνολογίας. Ὄχι διότι δὲν παρέχουν μεγάλες εὐκολίες, ἀλλὰ διότι κάποτε θὰ πρέπῃ νὰ συνειδητοποιήσουμε πὼς εἶναι δευτερεύοντα γιὰ μίαν καλὴ ζωή.

Σήμερα θὰ σᾶς παρουσιάσω τὸ πῶς μποροῦμε νὰ φτιάξουμε παραδοσιακὸ ξυλόφουρνο. Ἕνα ἀπὸ τὰ πολλὰ ποὺ πρώτη ἐγὼ ὀφείλω νὰ μάθω. 
(Ἔχω ξυλόφουρνο ἀλλὰ θέλει γκρέμισμα καὶ πάλι ἀπὸ τὴν ἀρχή!!!)
Ἐκτὸς τοῦ ὅ,τι μᾶς ἐπιτρέπει νὰ γευθοῦμε ἕνα μοναδικὸ ψωμί, μποροῦμε νὰ τὸν χρησιμοποιοῦμε γιὰ νὰ μαγειρεύουμε ὅλα τὰ εἴδη τῶν φαγητῶν. Σὲ  κάθε περίπτωσιν πάντως, γιὰ ὅσους δὲν τὸ ἔχουν τολμήσῃ ἤδη, εἶναι μία ἐξαιρετική, καὶ μᾶλλον εὔκολη ἰδέα γιὰ κατασκευή. 

Φιλονόη. 

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

 Πάντα ήθελα να φτιάξω ένα ξυλόφουρνο. Είχα διαβάσει και ακούσει από ανθρώπους που είχαν φτιάξει παλιά, αλλά δεν είχα δει την όλη διαδικασία από κοντά. Τα βασικά τα γνώριζα και ήθελα να φτιάξω ένα παραδοσιακό ξυλόφουρνο με τον παλιό τρόπο, γιατί έτσι, πίστευα ότι θα γινόταν καλύτερος και ταυτόχρονα θα κατανοούσα με την κατασκευή του από κοντά, περισσότερο τις αρχές κατασκευής και λειτουργίας του.

Τα πλεονεκτήματα ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου

-Λειτουργία με πολύ μικρή κατανάλωση και διατήρηση της θερμοκρασίας του
-Ανάπτυξη πολύ μεγάλων θερμοκρασιών
Πριν λίγο καιρό συζήταγα με φίλους, που είχαν τις απαραίτητες γνώσεις για να φτιάξουμε κεραμικά και σκοντάψαμε στο ότι δεν είχαμε φούρνο με πολλή δυνατή θερμοκρασία (850-900 κελσίου) για να τα ψήσουμε.Έτσι μου μπήκανε παραπάνω σκέψεις…
Ήρθε λοιπόν ο χρόνος και βρέθηκα δίπλα στην κατασκευή ενός ξυλόφουρνου με παραδοσιακό χτίσιμο. Ταυτόχρονα δίπλα στο φούρνου φτιάχτηκε και μια ψησταριά.
Πήρα λοιπόν την απόφαση να σας παρουσιάσω εδώ την όλη κατασκευή τους.
Η κατασκευή της βάσης του παραδοσιακού φούρνου-ψησταριάς
Η βάση του φούρνου ψησταριάς έχει μήκος 2.20 m πλάτος 1.80 m και ύψος περίπου 1 m.
Τα πλάγια μέρη στήριξης της κατασκευής χτίστηκαν με τσιμεντόπετρες και η βάση του έγινε με μπετό πάχους 0,10 m περίπου.
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;3Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;2
Κατασκευή παραδοσιακού φούρνου
Οι διαστάσεις του στρογγυλού φούρνου που παρουσιάζεται είναι:
Διάμετρος 1.10 m-ύψος 0.55 m
Εδώ βλέπουμε ότι το ύψος του φούρνου μας είναι το μισό της διαμέτρου του, όσο δηλαδή και η ακτίνα του. Αν φτιάχναμε έναν μικρότερο με διάμετρο 0.90 m το ύψος του θα έπρεπε να είναι το μισό δηλαδή 0.45 m. Η είσοδος του φούρνου η λεγόμενη μπούκα φτιάχτηκε από ένα λυγισμένο σίδερο.
Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον φούρνο:
Ένα κομμάτι ξύλου κομμένο σε κύκλο, ακτίνας 0,55 m
Πλαστικά κομμάτια για το καλούπι
Πυρότουβλα παλιά
Αργιλώδες χώμα-πηλός από βουνό
Σίδερο μήκους 1.30 m και πλάτους 0.10mΦτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;4
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;5Το καλούπι του φούρνου
Στο συγκεκριμένο φούρνο το καλούπι μας φτιάχτηκε από κομμάτια πλαστικού δεμένα μεταξύ τους με σύρμα, πάνω σε μια στρογγυλή ξύλινη βάση . Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια ξύλου από κόντρα πλακέ, σιδερένιο ευλύγιστο πλέγμα ή ακόμα και κλαδιά δέντρων πλεγμένα μεταξύ τους και δεμένα με πηλό, όπως το έκαναν παλιά για να φτιάξουμε το σκελετό, πάνω στον οποίο θα χτιζόταν μετά ο φούρνος μας. Μια σκέψη μου είναι, ότι το καλούπι μας που μοιάζει με τρούλο θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με βρεγμένη άμμο ή ακόμα και με βρεγμένο χώμα και να χτίσουμε γύρω του τα πυρότουβλα.
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;6Το χτίσιμο του φούρνου
Πάνω στη τσιμεντένια βάση του φούρνου χτίστηκαν μια στρώση πυρότουβλα. Η λάσπη που χρησιμοποιήσαμε για το χτίσιμο ήταν αραιωμένο και διαλυμένο, αργιλόχωμα με νερό.
Η διαδικασία μίξης έγινε με τη βοήθεια ενός τρυπανιού με τον ανάλογο αναδευτήρα.
Τα πυρότουβλα που χρησιμοποιήθηκαν, κόπηκαν σε διάφορα μεγέθη που θέλαμε, με την βοήθεια ενός ηλεκτρικού τροχού. Όσο πιο χοντρό είναι το πυρότουβλο που χτίζουμε το φούρνο μας τόσα καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε στη λειτουργία του.
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;7
Τα πυρότουβλα χτίστηκαν με τον πηλό ακολουθώντας το καλούπι της πλαστικής μας φόρμας. Τα εξωτερικό μέρος των πυρότουβλων χτίζονταν με το αραιό αργιλικό μίγμα μας.
Παλιά αν δεν είχαν πυρότουβλα έκτιζαν τους φούρνους με λιγότερο αραιωμένο αργιλόχωμα-πηλό που ενδιάμεσα έχωναν παλιά στρογγυλά σπασμένα κεραμίδια.
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά και να αγκαλιάσουμε τον πηλό μας με ψηλό σύρμα ή λινάτσα βρεγμένη και να συνεχίσουμε μια στρώση αραιωμένου αργιλοχώματος, πάνω από την πρώτη στρώση. Τέλος έχτιζαν περιμετρικά του φούρνου τοιχία και κάλυπταν το ενδιάμεσο κενό και το πάνω μέρος του φούρνου με άμμο για καλύτερη διατήρηση της θερμοκρασίας του.
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;8Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;9
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;10Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;11
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;12Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;13

Το κάψιμο του παραδοσιακού φούρνου
Ο φούρνος αφού χτιστεί πρέπει να μείνει μια βδομάδα περίπου για να στεγνώσει ο πηλός αργά και φυσικά μόνος του. Αν κάπου σκάσει αλείφουμε με αραιωμένο πηλό το μέρος που έσκασε. Όταν έχει στεγνώσει αρκετά ο πηλός, καίμε το φούρνο μας με πολλά ξύλα για 2 συνεχόμενες ημέρες . Αν η κατασκευή του είναι καλή οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους 900 βαθμούς. Παλιά όταν δοκίμαζαν τον φούρνο πέταγαν μέσα ένα γυάλινο μπουκάλι για να δούνε αν λιώνει. Τότε θα ήταν έτοιμος για ψήσιμο.

Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;14Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;15

Φωτογραφίες κατασκευής ξυλόφουρνου με καμινάδα από το τον φίλο αναγνώστη Γιάννη
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;16Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;17
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;18Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;19
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;20Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;21
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;22Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;23
Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;24Φτιάχνουμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο;25

φτιάχνω μόνος μου

Υ.Γ. Ὁ δικός μου φοῦρνος δὲν χρειάζεται βάσιν. Κατὰ τὰ ἄλλα μόλις ἀνοίξῃ ὁ καιρός, μὲ βλέπω νὰ μεταμορφώνομαι σὲ κτίστη. 

πηγή

http://filonoi.gr/f-ftiaxnoyme-paradosiako-xylofoyrno/