chol-D
Μέσα από αναδρομικές μελέτες  η βιομηχανία της στατίνης υπήρξε πολύ επιτυχής στο παιχνίδι της προσποίησης ότι τα οφέλη που προέρχονται από την υψηλή χοληστερόλη πραγματικά οφείλονται στις στατίνες, όπως έχω περιγράψει εκτενώς σε ένα δοκίμιο για τη σχέση μεταξύ στατινών και βλάβης του εμβρύου, σήψη, ο καρκίνος, η και καρδιακή ανεπάρκεια .
Στην περίπτωση της νόσου του Alzheimer, παίζουν αυτό το παιχνίδι ανάποδα.
Κατηγορούν τη χοληστερόλη για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που πιστεύω ότι στην πραγματικότητα προκαλείται από τις στατίνες.
Η βιομηχανία της στατίνης έχει ψάξει πολύ και σκληρά για ενδείξεις ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ.
Εξέτασαν τα επίπεδα χοληστερόλης για άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών μεταξύ 50 και 100, κοιτάζοντας πίσω 30 ή περισσότερα χρόνια, αν ήταν αναγκαίο, για να βρούν αν υπήρχε ποτέ μια σχέση μεταξύ της υψηλής χοληστερόλης και της νόσου του Alzheimer.
Βρήκαν μόνο μία στατιστικά σημαντική σχέση: οι άνδρες που είχαν υψηλή χοληστερόλη στα 50 τους είχαν μια αυξημένη ευπάθεια για Αλτσχάιμερ πολύ αργότερα στη ζωή τους [3].
 Η βιομηχανία της στατίνης άρπαξε αυτήν την ευκαιρία ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, και, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα τυχεροί στο ότι οι δημοσιογράφοι «τσίμπησαν»  το δόλωμα και προωθούν την ιδέα ότι, εάν είχες υψηλή χοληστερόλη πριν από πολλά χρόνια πιθανόν να αποκτήσεις Αλτσχάιμερ, οπότε οι στατίνες μπορεί να σε προστατεύσουν από αυτή.
Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές  ιστοσελίδες
(Η χοληστερόλη δεν προκαλεί Αλτσχάιμερ) , που έχουν τεκμηριώσει το μακρύ κατάλογο των λόγων για τους οποίους αυτή η ιδέα είναι παράλογη.
Οι άνδρες που έχουν υψηλή χοληστερόλη στα 50 τους είναι το »παιδί αφίσα» για την θεραπεία με στατίνες: όλες οι μελέτες που έχουν δείξει όφελος από τις στατίνες αφορούν τη μείωση του αριθμού ήσσονος σημασίας καρδιακών προσβολών σε πενηντάρηδες.
Η υψηλή χοληστερόλη σχετίζεται θετικά με τη μακροζωία σε άτομα άνω των 85 ετών [54], και έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία μνήμης [53] και μειωμένη άνοια [35].
Το αντίστροφο είναι επίσης αληθές: ένας συσχετισμός μεταξύ της μειωμένης χοληστερόλης και της νόσου του Alzheimer [39].
Όπως θα συζητηθεί περαιτέρω αργότερα, οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ έχουν επίσης μειωμένα επίπεδα Β-HDL, καθώς και μειωμένα σημαντικά τα επίπεδα των λιπαρών οξέων, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό δηλαδή, φτωχή παροχή της χοληστερόλης και λιπών στο περίβλημα μυελίνης [38].
Όπως είδαμε νωρίτερα, τα λιπαρά οξέα είναι τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για το σουλφατίδιο (θειικωμένο γλυκολιπίδιο) που συντίθεται από τα ολιγοδενδροκύτταρα για να κρατήσει το περίβλημα μυελίνης υγιές [29].
Η προφανής μελέτη που έπρεπε να γίνει είναι να χωρίσουν τους πενηντάρηδες που είχαν υψηλή χοληστερόλη σε τρεις ομάδες: εκείνοι που ποτέ δεν πήραν στατίνες, εκείνοι που πήραν μικρότερες δόσεις για μικρότερους χρόνους, και όσοι έλαβαν μεγαλύτερες δόσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Μια τέτοια μελέτη δεν θα ήταν δύσκολο να γίνει;
Στην πραγματικότητα, υποψιάζομαι κάτι σαν αυτό έχει ήδη γίνει αλλά ποτέ δεν θα ακούσετε γι ‘αυτό, διότι  βιομηχανία της στατίνης έχει θάψει τα αποτελέσματα.

cholesterolsynthese blue
Σε μια πολύ μακροχρόνια  ομαδική αναδρομική μελέτη των μελών του Permanente Medical Care Program στη Bόρεια Καλιφόρνια, οι ερευνητές εξέτασαν τη χοληστερόλη από εξετάσεις που ελήφθησαν μεταξύ 1964 και 1973 [46].
Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωπους που είχαν παραμείνει μέλη του εν λόγω σχεδίου για την υγεία το 1994, έως την ανακοίνωση των ηλεκτρονικών διαγνώσεων της άνοιας (τόσο Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια).
Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 40 και 45 ετών, όταν συλλέχθηκαν τα δεδομένα της χοληστερόλης .
Οι ερευνητές βρήκαν μια ελάχιστη στατιστικά διαφορά, ότι οι άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ είχαν υψηλότερη χοληστερόλη στα 50 τους από την ομάδα ελέγχου.
Η μέση τιμή χοληστερόλης για τους ασθενείς με νόσο του Alzheimer ήταν 228.5, έναντι 224.1 για το δείγμα ελέγχου.
Το ερώτημα που όλοι πρέπει να θέσουμε είναι: για την ομάδα του Αλτσχάιμερ, πώς οι άνθρωποι που πήραν αργότερα στατίνες στοιβάχθηκαν μαζί με αυτούς που δεν πήραν;
Οι  συγγραφείς αναφέρουν στη μέση μιας παραγράφου:
«Πληροφορίες σχετικά με θεραπείες που μειώνουν τα λιπίδια, τα οποία έχουν προταθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας [31], δεν ήταν διαθέσιμες για αυτή τη μελέτη.»
Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι, αν υπήρχε κάποια υποψία ότι οι στατίνες μπορεί να είχαν βοηθήσει, οι ερευνητές θα είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα αυτά.
Μια διαισθητική εξήγηση  στο γιατί η υψηλή χοληστερόλη σε νεαρή ηλικία θα μπορούσε να συσχετιστεί με τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer έχει να κάνει με την  apoE-4.
Οι άνθρωποι με το εν λόγω αλληλόμορφο που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη νωρίς στη ζωή  τους [39] και πιστεύω ότι αυτό είναι μια προστατευτική στρατηγική από τη μεριά του σώματος.
Το apoE-4 αλληλόμορφο είναι πιθανό ελαττωματικό στο έργο της εισαγωγής χοληστερόλης στα αστροκύτταρα, και ως εκ τούτου η αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της χοληστερόλης στον ορό του αίματος θα συνέβαλε στην αντιστάθμιση αυτού του ελλείμματος.
Λαμβάνοντας μια στατίνη θα ήταν το τελευταίο πράγμα που ένα άτομο σε αυτήν την κατάσταση θα ήθελε να κάνει.
Είναι οι  στατίνες Αιτία της νόσου του Alzheimer; 
Υπάρχει ένας  σαφής λόγος για τον οποίο οι στατίνες προωθούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Καθηλώνουν την ικανότητα του ήπατος να συνθέτει χοληστερόλη, και κατά συνέπεια, το επίπεδο της LDL στο αίμα πέφτει κατακόρυφα.
Η Χοληστερόλη παίζει ένα κρίσιμο ρόλο στον εγκέφαλο, τόσο από την άποψη της μεταφοράς του σήματος στις συνάψεις [50] όσο και από την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των νευρώνων μέσω της υγιούς ανάπτυξης του ελύτρου μυελίνης [45].
Παρ ‘όλα αυτά, η βιομηχανία της στατίνης κομπάζει περήφανα ότι οι στατίνες είναι αποτελεσματικές στην παρεμβολή για την παραγωγή χοληστερόλης τόσο στον εγκέφαλο [31] [47], καθώς και στο ήπαρ.
Yeon-Kyun Shin

Ο Yeon-Kyun Shin είναι ειδικός για το φυσικό μηχανισμό της χοληστερόλης στις  συνάψεις για την προώθηση της μετάδοσης των νευρικών σημάτων, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης[50] που αναφέρθηκε νωρίτερα.

Σε μια συνέντευξη με το ρεπόρτερ της Science Daily , ο Shin, δήλωσε:
«Αν σας στερήσουν τη χοληστερόλη από τον εγκέφαλο, τότε θα επηρεάσουν άμεσα το μηχανισμό που προκαλεί την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών.
Οι  νευροδιαβιβαστές επηρεάζουν την επεξεργασία της πληροφορίας  και τις λειτουργίες της μνήμης.
Με άλλα λόγια – πόσο έξυπνος είσαι και πόσο καλά θυμάσαι «
Μια πρόσφατη ανασκόπηση  δύο μεγάλων σε πληθυσμο μελέτης-με βάση διπλή-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο και στατίνες σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για άνοια και νόσο του Alzheimer έδειξε ότι οι στατίνες δεν είναι προστατευτικές έναντι του Αλτσχάιμερ [34].
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Bernadette McGuinness, αναφέρθηκε από  το Science Daily , να λέει, «από αυτές τις μελέτες, οι οποίες περιείχαν  πολύ μεγάλους αριθμούς και ήταν ο χρυσός κανόνας – φαίνεται ότι οι στατίνες που παίρνουν στα τέλη της ζωής τους άτομα που διατρέχουν κίνδυνο της αγγειακής νόσου δεν αποτρέπουν από την άνοια. «
Μία ερευνήτρια  στο UCLA, η Beatrice Golomb, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα, ήταν ακόμη πιο αρνητική, λέγοντας:
«Όσον αφορά τις στατίνες, ως προληπτικά φάρμακα, υπάρχουν μια σειρά από μεμονωμένες περιπτώσεις σύμφωνα με αναφορές περιστατικών όπου η γνωστική λειτουργία επηρεάζεται σαφέστατα και επαναλήψιμα αρνητικά από τις στατίνες. «
Στη συνέντευξη, η Golomb παρατήρησε ότι διάφορες τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες ήταν είτε αρνητικες ή ουδέτερες προς τη γνωστική λειτουργία, αλλά καμμία θετική.
Μια κοινή παρενέργεια των στατινών είναι η δυσλειτουργία της μνήμης.
Ο Δρ Duane Graveline, γνωστός ως «ο γιατρός του διαστήματος», επειδή υπηρέτησε ως γιατρός στους αστροναύτες, ένθερμος πολέμιος των στατινών με δική του ιστοσελίδα , όπου συλλέγει στοιχεία για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των στατινών απευθείας από τους χρήστες στατινών σε όλο τον κόσμο.
Οδηγήθηκε σε αυτή την επίθεση στις στατίνες ως συνέπεια της προσωπικής του εμπειρίας από ολική  παροδική αμνησία, ένα τρομακτικό επεισόδιο  συνολικής απώλειας μνήμης και είναι πεπεισμένος ότι προκλήθηκε από τις στατίνες που έπαιρνε εκείνη την εποχή.
Έχει πλέον ολοκληρώσει τρία βιβλία που περιγράφουν μια διαφοροποιημένη συλλογή των καταδικαστικών παρενεργειών από τις στατίνες,με το πιο διάσημο.
statines
Lipitor: Ο Κλέφτης της μνήμης [17].
Ένας δεύτερος τρόπος (εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις τους στη σύνθεση της χοληστερόλης) κατά την οποία οι στατίνες προκαλουν πιθανές επιπτώσεις του Αλτσχάιμερ είναι στις έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις τους για την προμήθεια των λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών στον εγκέφαλο.
Είναι δεδομένο ότι οι στατίνες μειώνουν δραστικά το επίπεδο της LDL στον ορό του αίματος.
Γιαυτο φημίζονται.
Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι θα επιτύχουν σε μείωση όχι μόνο το ποσό της χοληστερόλης που περιέχεται στα σωματίδια της LDL, αλλά στον πραγματικό αριθμό των σωματιδίων LDL συνολικά.
Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από την εξάντληση της χοληστερόλης, μειώνουν τη διαθέσιμη προσφορά στον εγκέφαλο των δύο λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών, τα οποία επίσης μεταφέρονται από τα σωματίδια LDL.
Όπως έχουμε δει, οι τρεις από αυτές τις ουσίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
Υποθέτω ότι οι λόγοι για αυτή την έμμεση επίδραση είναι δύο:
(1) Υπάρχει ανεπαρκής χοληστερόλη στη χολή να μεταβολίσει τα διαιτητικά λίπη, και
(2) Ο περιορισμένος ρυθμός παραγωγής της LDL και  η ικανότητα να παρέχει επαρκή χοληστερόλη στο περίβλημα ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωση των περιεχομένων κατά τη μεταφορά στο αίμα, δηλαδή τη προστασία των περιεχομένων από την οξείδωση και τις επιδρομές των βακτηρίων και ιών.
Οι άνθρωποι που παίρνουν την υψηλότερη 80 mg / dl δόση των στατινών συχνά καταλήγουν με LDL επίπεδα τόσο χαμηλά όσο 40mg/dl, πολύ κάτω ακόμη από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν μετρηθεί με φυσικό τρόπο.
Τρέμω στη σκέψη γα τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της σοβαρής εξάντλησης σε λίπη, χοληστερόλη, και αντιοξειδωτικά.

Ένας τρίτος τρόπος με τον οποίο οι στατίνες μπορεί να προωθήσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι ακρωτηριάζοντας την ικανότητα των κυττάρων να συνθέτουν το συνένζυμο Q10.
Το συνένζυμο Q10 έχει την ατυχία να μοιράζεται το ίδιο μεταβολικό μονοπάτι με τη χοληστερόλη.
Οι στατίνες παρεμβαίνουν σε ένα κρίσιμο ενδιάμεσο βήμα στην πορεία για τη σύνθεση της χοληστερόλης όσο και του συνένζυμου Q10.
Το συνένζυμο Q10  γνωστό ως «ουμπικινόνη» επειδή φαίνεται να εμφανίζεται παντού στο μεταβολισμό των κυττάρων.
Έχει βρεθεί τόσο στα μιτοχόνδρια όσο και στα λυσοσώματα, και ο κρίσιμος ρόλο του και στα δύο μέρη είναι ως αντιοξειδωτικό.
Οι αδρανείς  εστέρες της χοληστερόλης και των λιπαρών οξέων υδρολύονται και ενεργοποιούνται στα λυσοσώματα [8], και στη συνέχεια απελευθερώνονται στο κυτταρόπλασμα.
Το συνένζυμο Q10 καταναλώνει περίσσεια οξυγόνου για να το κρατήσει από το να κάνει οξειδωτικές βλάβες [30], ενώ παράλληλα παράγει και ενέργεια με τη μορφή του ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη, το παγκόσμιο νόμισμα ενέργειας στη βιολογία).
(episthmi: Τό άλλο μόριο που μοιράζεται μαζί με το συνένζυμο Q10 το ίδιο μεταβολικό μονοπάτι είναι το σκουαλένιο , ένα πανίσχυρο μόριο παραγωγής οξυγόνου στον οργανισμό  κατάλοιπο της εξελικτικής πορείας από την θάλασσα.
Το σκουαλένιο είχε εισαχθεί στα εμβόλια του Η1Ν1 ως ανοενισχυτικό με αποτέλεσμα αρκετοί να αποκτήσουν αυτοάνοσο στο ΣΚΟΥΑΛΕΝΙΟ.)

Ο τελικός τρόπος με τον οποίο οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για Alzheimer είναι μέσω της έμμεσης επιπτωσης στη παραγωγή της βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D συντίθεται από τη χοληστερόλη στο δέρμα, κατά την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο.
Στην πραγματικότητα, ο χημικός τύπος της βιταμίνης D είναι σχεδόν δυσδιάκριτος από εκείνη της χοληστερόλης, όπως φαίνεται στα δύο συνημμένα σχήματα (χοληστερόλη στα αριστερά, η βιταμίνη D στα δεξιά). Εάν τα επίπεδα της LDL διατηρούνται τεχνητά χαμηλάτότε το σώμα δεν είναι σε θέση να ανατροφοδοτήσει επαρκείς ποσότητες της χοληστερόλης  στο δέρμα τη στιγμή που έχουν εξαντληθεί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία είναι ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα στην Αμερική.
(episthmi : ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)

Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η βιταμίνη D καταπολεμά τις μολύνσεις.

Για να παραθέσω ένα απόσπασμα από τη μελέτη [25], «Οι ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις όπως σήψη έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνης D και  υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

» Όπως θα αναπτυχθεί  αργότερα, ένας μεγάλος αριθμός των μολυσματικών παραγόντων έχουν δειχθεί να είναι παρούσες σε ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες στους εγκεφάλους των ασθενών με Alzheimer [27] [26].

Ο Δρ Grant υποστήριξε πρόσφατα [16] ότι υπάρχουν πολλές γραμμές αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι η άνοια συνδέεται με ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Ένα έμμεσο επιχείρημα είναι ότι η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με πολλές καταστάσεις που με τη σειρά τους φέρουν αυξημένο κίνδυνο για την άνοια, διαβήτη, κατάθλιψη, οστεοπόρωση, και  καρδιαγγειακά.
Οι υποδοχείς της βιταμίνης D είναι ευρέως διαδεδομένοι στον εγκέφαλο, και είναι πιθανό ότι παίζουν ένα ρόλο στην καταπολέμηση της εκεί μόλυνσης.
Η βιταμίνη D παίζει σίγουρα και άλλες ζωτικό ρόλο στον εγκέφαλο, καθώς, όπως έντονα προτείνεται από αυτό το απόσπασμα προέρχεται από την περίληψη της [32]:
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν  άφθονα βιολογικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ένα σημαντικό ρόλο για τη βιταμίνη D στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία. «
Ευαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Msc
πηγή