Μια αξιοσημείωτη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο International Journal of Rheumatic Diseases επιβεβαιώνει ότι τα τρόφιμα δεν είναι μόνο φάρμακα , αλλά μερικές φορές ανώτερα και από αυτά .
Ερευνητές ιατροί που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Ταμπρίζ, Tabriz , στο Ιράν , ερεύνησαν τις επιπτώσεις κατανάλωσης σπόρων σουσαμιού και τα κλινικά σημεία και συμπτώματα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος . 1
Σουσάμι.Πόσοι αλήθεια γνωρίζουμε πόσο θαυματουργό ειναι;
Η Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο είναι μια μορφή εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων.
H εκφυλιστική αρθρίτιδα εντοπίζεται στο γόνατο, και προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα , μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών (το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε οστεόφυτα) , παραμόρφωση χόνδρου και απώλεια της κίνησης , και επηρεάζει περίπου το 12,1 % των ενηλίκων ηλικίας 60 και άνω , σύμφωνα με το CDC.2
Φυσικά αντιφλεγμονώδη και πόνος
Η Τυπική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση των αντιφλεγμονόδων NSAID φαρμάκων , πολλά από τα οποία έχουν συνδεθεί τόσο με εσωτερική αιμορραγία και σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής θνησιμότητας , η οποία είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές αναζήτησαν να ψάξουν για «μια συμπληρωματική θεραπεία για να μειώσουν τις επιπλοκές και το κόστος . «
Στην μελέτη έλαβαν μέρος πενήντα ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος , και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες 25 ασθενών :
Στην πρώτη ομάδα , που ελάμβαναν 40 γραμμάρια σουσάμι την ημέρα σε σκόνη, και στην δεύτερη, την ομάδα πρότυπο, φαρμακευτική αγωγή , που περιελάμβανε δύο δόσεις 500 mg Tylenol (acetaminophen) δύο φορές την ημέρα μαζί με 500 mg γλυκοζαμίνης μία φορά ημερησίως.
Μετά από δύο μήνες θεραπείας , 22 ασθενείς στην ομάδα κατανάλωσης σουσαμιού και 23 ασθενείς στην ομάδα ελέγχου ολοκλήρωσαν τη μελέτη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η θεραπεία αποτελείται από 40 γραμμάρια σουσάμι , τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά αξιοσημείωτα .
Όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 1 ανωτέρω , υπήρχε μια σημαντική διαφορά στην ένταση του πόνου μεταξύ των δύο ομάδων μετά την αγωγή , με την ομάδα με το σουσάμι έχοντας τη μεγαλύτερη πτώση από 9,5 πριν από τη θεραπεία σε 3.5 μετά τη θεραπεία , και την ομάδα ελέγχου να έχει μια πιο μέτρια πτώση από 9 πριν από τη θεραπεία σε 7 μετά τη θεραπεία.
Πρόσθετες μετρήσεις ελήφθησαν χρησιμοποιώντας δυο διαφορετικές μετρήσεις την Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) Questionnaire και την the Timed Up and Go (TUG) Test.
Και οι δύο δοκιμές αποκάλυψαν έναν παρόμοιο βαθμό θετικής αλλαγής στις δύο ομάδες θεραπείας και ελέγχου , σε σύγκριση με την αρχική τιμή.
Στο σύνολό τους , η ομάδα του σουσαμιού ήταν ο σαφής νικητής .
Όχι μόνο αυτή η θεραπεία με το τρόφιμο ήταν ανώτερη στην μείωση της έντασης του πόνου , αλλά ήταν τουλάχιστον ίση σε αποτελεσματικότητα με την αγωγή με Tylenol και γλυκοζαμίνης και στις δύο και τις δοκιμές KOOS TUG .
Αυτό βέβαια , είχε επιτευχθεί χωρίς τις περιβόητες παρενέργειες που σχετίζονται με το Tylenol .
Ισα ίσα το αντίθετο , το σουσάμι έχει ένα ευρύ φάσμα των ευεργετικών ιδιοτήτων και σε ἀλλους τομείς στην υγεία.
ΑΚΡΩΣ ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥ.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΤΑΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΟΤΙΝΗ.
ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΟΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΡΥΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.
Το σησάμι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία θεωρείται θαυματουργή καθώς προστατεύει από αρτηριο-σκλήρυνση, συντελεί στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στη πρόληψη του καταρράκτη, μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη, επιβραδύνει την ασθένεια Alzheimer, την ασθένεια του Parkinson, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και γενικά αυξάνει τη μακροζωία.
Οι λιγνάνες του σησαμιού, που περιέρχονται στα προϊόντα του, ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης Ε.
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η προσθήκη σησαμιού στη διατροφή τους επιβραδύνει τη γήρανση, ενώ η προσθήκη της κυριότερης λιγνάνης του σησαμιού (σεσαμίνη) στη δίαιτα ποντικιών μείωσε των αριθμό των καρκίνων του μαστού. Το σησάμι και τα προϊόντα του έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και κατά συνέπεια να προστατεύουν από καρδιοπάθειες μέσω του διπλού ρόλου της σεσαμίνης.
Έτσι , πόσο είναι 40 γραμμάρια σπόρους σουσαμιού ;
Μια κουταλιά της σούπας σουσάμι είναι περίπου 9 γραμμάρια .
Έτσι , θα χρειαστείτε 4 κουταλιές της σούπας, αυτή είναι η κλινική δόση, για να διαπιστώσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της μελέτης.
Επίσης , οι ερευνητές αλέθαν σε σκόνη το σουσάμι , προκειμένου να ενισχυθεί η πέψη . Θυμηθείτε , είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό το φρέσκο με ένα γουδί και γουδοχέρι ( πρώτη επιλογή ) ή σε μύλο του καφέ , επίσης, να διασφαλίσουμε ότι οι σπόροι σας είναι ωμοί , πιστοποιημένοι βιολογικοί , και να μην έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία γάμμα .
Για να εκτιμήσουμε πραγματικά τη σημασία της μελέτης αυτής , ρίξτε μια ματιά στο αυξανόμενο σώμα των τοξικολογικών ερευνών που δείχνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του Tylenol και που υπερβαίνουν κατά πολύ τα δήθεν οφέλη του . 3
Σε πρόσφατο άρθρο σχετικά με το Tylenol επισημάναμε ότι ακόμη και μόνο περιστασιακή χρήση του Tylenol μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά κατά 540 % , και ότι μπορεί να είναι ο καιρός για την FDA να το αποσύρει από την αγορά .
Tylenol Just Once A Month Raises A Child’s Asthma Risk 540%
Για πρόσθετη έρευνα σχετικά με τις φυσικές ή / και ολοκληρωμένη παρεμβάσεις για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος επισκεφθείτε τη σελίδα της έρευνας μας σχετικά με το θέμα : οστεοαρθρίτιδα γόνατος .
http://www.greenmedinfo.com/disease/osteoarthritis-knee
Επιμέλεια μετάφρασης
Ευαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Μsc
πηγές
http://www.greenmedinfo.com/blog/eating-sesame-seeds-superior-tylenol-knee-arthritis
Bina Eftekhar Sadat , Mahdieh Khadem Χαγκιγκιάν , Beitollah Alipoor , Aida Malek Mahdavi , Mohammad Asghari Jafarabadi , Abdolvahab Moghaddam
2 http://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm
3 http://www.greenmedinfo.com/toxic-ingredient/tylenol
4 https://fytro.wordpress.com/2013/02/06/σουσάμι-πόσοι-αλήθεια-γνωρίζουμε-πόσ/
Μάλλον τέσταραν τη θεραπεία της Ινδικής Αγιουρβεντα. Στο παναρχαο αυτό συστημα δίνεται το ΜΑΥΡΟσουσάμι για τα αρθριτικά.,,,,,, Οτιδήποτε σε βοηθά να αποφύγις τα βλαβερα NSAIDS είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο
Αυτό φαντάστηκα και εγώ στην αρχή, αλλά στην δημοσίευση τους αναφέρουν καθαρά για το Sesamum indicum L., άρα το άσπρο, γιατι το μαύρο είναι το Nigella sativa.
http://www.greenmedinfo.com/article/sesame-seed-supplementation-compares-favorably-drug-therapy-clinical-signs-and
Abstract:
AIM: Up to now there have been no human studies to evaluate the effect of sesame (Sesamum indicum L.) in osteoarthritis patients; this study was designed to assess the effect of administration of sesame on clinical signs and symptoms in patients with knee osteoarthritis (OA).
Σαφώς το μαύρο είναι ανώτερο κατά πολύ, αλλά εδω στην Ελλἀδα χρησιμοποιούμε το σουσάμι το ινδικό.
Επειδή μερικοί θα χαμογελάσουν πως είναι δυνατόν να λειτουργεί ως παυσίπονο το σουσάμι έναντι του τυλενολ η εξήγηση είναι πολύ απλή μέσω βιοχημείας. Η σημερινή διατροφή συνίσταται κατ’ εντολή του επίσημου ιατρικού κατεστημένου σε διατροφή με χαμηλά λιπαρά για αποφυγή δημιουργίας χοληστερίνης – χοληστερόλης και χρήση στατινών για μείωση της χοληστερίνης. Το ιερατείο των μαμάδων επειδή πολυβλέπει τηλεόραση ακολουθεί με προσήλωση τη μόδα. Η μόδα ήταν και είναι σπορέλαια και φυτίνες για «καλύτερη διατροφή» με αποτέλεσμα να υπάρχει περίσσεια πρόσληψης σε ω6 και αντίστοιχα μείωση πρόσληψης ω3. Τα ω6 μπορεί ναναι απαραίτητα μιας και ο καλός θεός δεν μας προμήθευσε τον αντίστοιχο μηχανισμό παραγωγής αλλά βρίσκονται παντού. Όλα τα σπορέλαια (πλήν του ελαιόλαδου έχουν αφθονία σε ω6) με αποτέλεσμα να παράγονται προσταγλαδίνες τυπου 2 που είναι υπεύθυνες για τις φλεγμονές και τον πόνο στις αρθρώσεις. Το ταπεινό σησάμι (ΟΧΙ ΤΟ ΣΗΣΑΜΕΛΑΙΟ) επειδή περιέχει λιγνάνες που βρίσκονται στο φλοιο εμποδίζει τον σχηματισμό των προσταγλαδινών-2.Δρά δηλαδή σαν την ασπιρίνη όταν φορτίζεται τον οργανισμό σας με πολλά ω6.
Τις φωτογραφίες με τα αντίστοιχα μεταβολικά μονοπάτια θα τις βρείτε εδω: http://episthmi.blogspot.gr/2011/11/blog-post_20.html
Μπορείτε να γράψετε πως να το χρησημοποιούμε? κάποια συνταγή? ευχαριστώ
Το πως χρησιμοποιούμε ένα βότανο, ενα φάρμακο η ακόμη και ένα τρόφιμο, εξαρτάται απο τον λόγο η την ασθένια που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Για παράδειγμα, ένα βότανο έχει 6 διαφορετικές ουσίες, αυτές οι ουσίες η κάθε μία εκχυλίζεται σε διαφορετικό σημείο θερμοκρασίας, άλλη εκχυλίζεται σε κρύο νερό, άλλη σε 40 βαθμούς κελσίου και άλλη σε 100 βαθμούς.
Οπότε ανάλογα ποιά ουσία μας ενδιαφέρει έχουμε και άλλη συνταγή.
Το σουσάμι για την οστεαρθρίτιδα του γονάτου, οπως γράφει η δημοσίευση χρειάζεται 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένο κάθε ημέρα.
ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ, ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΠΑΡΟΤΙ ΦΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ Β12 ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D.
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΡΓΥΡΟ, ΙΩΔΙΟ ΚΑΙ ΤΑΝΤΑΛΙΟ.
100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΤΑ ΕΜΒΡΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΥΑΛΙΝΟ ΒΑΖΟ ΓΙΑ 72 ΩΡΕΣ.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟ ΦΥΛΑΣΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΕΩΣ ΚΑΙ 3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ,
ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ”ΕΥΤΕΛΕΣ” ΣΟΥΣΑΜΟΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ.
ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΙΩΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ.
ΑΚΡΩΣ ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥ.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΤΑΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΟΤΙΝΗ.
ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΟΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΡΥΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.
ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΙΓOΤΕΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΦΥΤΟ.
https://fytro.wordpress.com/2013/02/06/σουσάμι-πόσοι-αλήθεια-γνωρίζουμε-πόσ/
Σουσάμι.Πόσοι αλήθεια γνωρίζουμε πόσο θαυματουργό ειναι;
Most of your references don’t work, so not well documented article…
Thanks the problem was from wordpress, I ll try to fix it.
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας.
Δεν με εκπλήσει πλέον αλλά ποτέ δε σταματά να με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικότατους παράγοντες υγείας.
Το σουσάμι το χρησιμοποιώ καθημερινά. Ωστόσο, πρώτη φορά διαβάζω ότι υπάρχει και μαύρο σουσάμι.
Μία διατροφική προσέγγιση που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον ερευνητών για την εφαρμογή της στην ανακούφιση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας είναι και η Κορντισεπίνη.
Η Κορντισεπίνη είναι μία από τις κύριες ενώσεις που βρίσκεται στα μανιτάρια Κόρντισεπς.
Πριν μία εβδομάδα διάβασα ένα άρθρο στο diabetesinsider.com ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham διερευνούν ένα πιθανό παυσίπονο για ανθρώπους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, το οποιό θα προέρχεται από την Κορντισεπίνη διότι οι δοκιμές τους έδειξαν ότι μπορεί να ανακουφίζει αποτελεσματικά από τους πόνους.
Μάλιστα, η έρευνα τράβηξε το ενδιαφέρον του Arthritis Research του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε αποφάσισε να δώσει επιχορήγηση 260.000 λίρες για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών διότι, όπως λέει ο επικεφαλής του ιδρύματος, δεν υπάρχουν διαθέσιμα, αποτελεσματικά, χωρίς παρενέργειες παυσίπονα.
Ψάχνοντας λίγο ακόμα, βρήκα και άλλη μία μελέτη, η οποία αναφέρεται στην αντιφλεγμονώδη δράση της Κορντισεπίνης σε ανθρώπινα χονδροκύτταρα οστεοαρθρίτιδας και το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η Κορντισεπίνη, ίσως, αποτελέσει μελλοντικά έναν προληπτικό παράγοντα για την οστεοαρθρίτιδα.
Βέβαια και οι δύο έρευνες δεν έγιναν σε ανθρώπους, όπως έγινε με το σουσάμι αλλά πιστεύω ότι τα ευρήματα τους έχουν την βαρύτητα τους.
Κλείνοντας, το Κόρντισεπς (όπως και το σουσάμι) έχει ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων και για αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι αξίζει κάποιος να το μελετήσει λίγο περισσότερο, ιδίως εάν πιστεύει ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην γενικότερη θωράκιση του οργανισμού
Αν και δεν αναφέρεται στην έρευνα, το σουσάμι σε μορφή ταχινιού (ολικής αλέσεως) μήπως θα είχε ανάλογο αποτέλεσμα..?
Όσον αφορά το μαύρο σουσάμι ή μαυροκούκι (Nigela Sativa) αν και χρησιμοποιείται σαν το άσπρο σουσάμι σε πίτες,τυριά, κ.α. είναι διαφορετικό φυτό που τα τελευταία χρόνια το μάθαμε και ως Μαύρο Κύμινο ..