Τα φάρμακα της κουζίνας μας

 Γαρίφαλλο η αλλοιώς μοσχοκάρφι, (ευγενία η αρωματική)  eugenia caryophyllata.

Nομίζω πως θα είναι χρήσιμο να δούμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες  των τροφίμων και μπαχαρικών, που έχουμε σχεδόν όλοι μας στο ντουλάπι της κουζίνας μας.

Είναι το φυσικό μας φαρμακείο πρώτης ανάγκης και όχι μόνο.

Ετσι θα ξεκινήσω μια σειρά άρθρων με τα τρόφιμα και τα μπαχαρικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Ας ξεκινήσουμε με το γαρίφαλλο κοινώς μοσχοκάρφι.

Σε όλων την κουζίνα μας βρίσκεται  ένα βαζάκι.

Έκτός από τα γλυκά το θυμόμαστε καμιά φορά και όταν έχουμε πονόδοντο, αλλά δεν βοηθάει μόνο στον πονόδοντο.

Βοηθάει στους νευροπονοκεφάλους , στις κήλες, στην κάντιντα και στην τριχοφυτία, λειχήνες, στις παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, στην νευραλγία τριδύμου. στις μεσοπλεύριες νευραλγίες, καυσαλγίες, στην νόσο του Πάρκινσον, ηπατίτιδα C, τον έρπητα τον απλό και στην σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σκλήρυνση κατά πλάκας και αντιστροφή της, μέσω της διατροφής

Drying-Cloves

Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία.

Βοηθάει στον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, στις λοιμώξεις στις και μυκητιάσεις (πόδι του αθλητή) και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής  και στο κριθαράκι. Οι τανίνες και τα φλαβονοειδή, που περιέχει είναι ευεργετικές για την καρδιά.

Αυτοάνοσες ασθένειες.Το τρίπτυχο της σωστής διατροφής για τον θυρεοειδή και γενικά για τις αυτοάνοσες ασθένειες.

Πριν χρόνια το χρησιμοποιούσαν οι χειρουργοί για να αποστειρώνουν τα χέρια τους,

Το γαριφαλέλαιο αναμεμειγμένο με ελαιόλαδο είναι  ενα τέλειο λάδι μασάζ για μυαλγίες και αρθρίτιδες.

Γαριφαλέλαιο και αιθέριο έλαιο λεβάντας εκτός απο τον πονόδοντο, δειώχνουν τα μερμήγκια, τον σκώρο  και τα έντομα.

 Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου είναι φαινυλοπροπανοειδή όπως η καρβακρόλη, θυμόλη, ευγενόλη και κινναμαλδεΰδη.

Clove-bud

Η βιολογική δραστικότητα του Eugenia caryophyllata έχει διερευνηθεί σε αρκετές μικροοργανισμούς και παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων παθογόνων βακτηριδίων, ένα  μεγάλο αριθμό  πολυανθεκτικών  Staphylococcus epidermidis, Herpes simplex και ιούς της ηπατίτιδας C.

Εκτός από την αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, αντιμυκητιακή, αντισηπτική και αντιική δράση, το αιθέριο έλαιο γαρίφαλου έχει αντιφλεγμονώδεις, κυτταροτοξικές, εντομοαπωθητικές, αντιπαρασιτικές,  και αναισθητικές ιδιότητες.

4,2 γραμμάρια, 2 κουταλάκια του γλυκού περιέχουν:

Βιταμίνες-Μέταλλα

Ποσότητα

DRI/DV *
(%)

Θρεπτική πυκνότητα

World’s Healthiest
Foods Rating

Βαθμολογία

Μαγγάνιο

2.53 mg

126.5

197.8

εξαιρετικό

Βιταμίνη Κ

5.96 mcg

6.6

10.4

πολύ καλό

Ινες

1.42 g

5.7

8.9

πολύ καλό

Σίδηρος

0.50 mg

2.8

4.3

καλό

Μαγνήσιο

10.88 mg

2.7

4.3

καλό

Ασβέστιο

26.54 mg

2.7

4.2

καλό

DRI/DV Είναι η ημερίσια ποσοστιαία ανάλυση.

Επίσης περιέχει θείο, πυρίτιο και χρώμιο.

Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης.

 Αφέψημα Παρασκευή, δοσολογία.

 10 γραμμάρια, γαρύφαλλα τα θρυμματίζουμε και τα  βράζουμε σε 1 κιλό νερό, σε σιγανή φωτιά επι 15 λεπτά της ώρας.

Τα σουρώνουμε και το φυλλάσουμε στο ψυγείο.

Παίρνουμε ένα κρασοπότηρο 2 φορές την ημέρα νηστικοί, για 7 έως 20 ημέρες, ανάλογα με την  σοβαρότητα τα ασθένειας.

 Είναι θερμαντικό, βοηθάει στην χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ, καταπολεμάει τα παράσιτα και τα αυγά τους, βοηθάει στην αποτοξινωτική ανεπάρκεια του συκωτιού, μετεωρισμό,έρπητα, δερματοπάθειες τοξίνωσης, χρόνια εκζέματα, ακμή κνίδωση (φαγούρα).

3515226366_786b43ab75_o-659x1024

 Οινοπνευματώδες έμβρεγμα

150 γραμμάρια γαρίφαλλα εμβρέχονται σε 1 λίτρο βότκα για 50 ώρες.

Κατόπιν το σουρώνουμε και το βάζουμε σε γιάλινο μπουκάλι.

Παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας διαλυμένο σε νερό μετά το φαγητό 2 φορές την ημέρα για 10 έως 35 ημέρες.

 Το οινοπνευματώδες έμβρεγμα, είναι ισχυρό αντιπαρασιτικό, (ιδίως για τα παράσιτα του ήπατος), βοηθάει στις ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, στην νευραλγία τριδύμου. στις μεσοπλεύριες νευραλγίες, καυσαλγίες, στην νόσο του Πάρκινσον, ηπατίτιδα C, τον έρπητα τον απλό και στην σκλήρυνση κατά πλάκας.

 Για τη ναυτία, το βροχικό άσθμα, την τόνωση της μνήμης και της όρασης, την μελαγχολία, και την υδρωπικία φτιάχνουμε  ρόφημα βάζοντας σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, μισό κουταλάκι γαρίφαλα για 10 λεπτά.

Το γαρίφαλο είναι ένα ισχυρό μπαχαρικό και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Εάν καταναλώνεταισε πολύ μεγάλη ποσότηταειδικά  αδιάλυτου αιθέριο έλαιο γαρίφαλλου, μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες παρενέργειες:

 Έμετο  Πονόλαιμο  Καταστολή  Δυσκολία στην αναπνοή  Αιματέμεση  Νεφρική ανεπάρκεια  Ηπατική βλάβη  Στυτική δυσλειτουργία  Προβλήματα με την εκσπερμάτιση  Κρίσεις  Ερεθισμό στο στομάχι

Αν είστε προσεκτικοί με τη δοσολογία δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με το γαρίφαλο ή το έλαιο γαρίφαλου.

Ευαγγέλου Μαριάννα

βιοχημικός Μsc

πηγές

ANTIFUNGAL PROPERTIES OF CLOVE OIL (EUGENIA CARYOPHYLATA) IN SUGAR SOLUTION

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=69

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17380552

Clove’s Effect on Parkinson’s Disease – Animal Study

http://www.globalherbalsupplies.com/herb_information/cloves.htm#Precautions

http://www.stemcelltherapies.org/umresearch/alternative-therapies-multiple-sclerosis.html

Consider Cloves

φωτογραφίες