Ο Bill de Blasio και η σύζυγός του Chirlane McCray, που οδηγεί τις προσπάθειες της Νέας Υόρκης για την ψυχική υγεία και τον εθισμό στα ναρκωτικά. Φωτογραφία: Joel Sheakoski / Barcroft Images

Ο Δήμος της  Νέας Υόρκης κατέθεσε, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, αγωγή εναντίων οκτώ εταιρειών που παράγουν και διανέμουν συνταγογραφούμενα οπιοειδή, όπως το OxyContin, Percocet και Fentanyl κατηγορώντας τους ότι τροφοδοτούν μια θανατηφόρα επιδημία που πλήττει την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ και όχι μόνο.

«Δεν ξέρω πώς ζουν με τους εαυτούς τους» – αναφέρει η καλλιτέχνιδα Nan Goldin για την οικογένεια των δισεκατομμυριούχων που είναι βρίσκονται πίσω από το OxyContin.

Οι τραγουδιστές Prince και Tom Petty βρέθηκαν με Fentanyl (φεντανύλη) στα σώματα τους όταν πέθαναν από τυχαία υπερβολική δόση το 2015 και το 2017 αντίστοιχα, αφού είχαν  εθιστεί σε συνταγογραφούμενα οπιοειδή,  ο δε φωτογράφος τέχνης Nan Goldin κατηγόρησε την Purdue στη Guardian τη Δευτέρα μετά την αποκάλυψη ότι βρίσκεται σε ανάκαμψη από την εξάρτηση από οπιοειδή.

Ο Chirlane McCray αναφέρθηκε «στην άπληστη και απερίσκεπτη συμπεριφορά αυτών των εταιρειών» που έχει σαν αποτέλεσμα την «διάλυση  οικογενειών».

Ο Δήμαρχος της ΝΥ Bill de Blasio δήλωσε ότι με την αγωγή απαιτεί αποζημίωση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της κρίσης, η οποία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους στην πόλη ετησίως από ό, τι οι αυτοκτονίες και τα τροχαία ατυχήματα μαζί, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.100 που προκλήθηκαν από υπερβολικές δόσεις από οπιοειδή το 2016.

«Η Big Pharma συνέβαλε στην πυροδότηση αυτής της επιδημίας με την  διάθεση αυτών των επικίνδυνων ναρκωτικών και την πρόσδεση εκατομμυρίων Αμερικανών με αντάλλαγμα το κέρδος», ανέφερε ο κ. De Blasio σε δήλωση του.

Οι κατηγορούμενοι είναι οι κατασκευαστές Allergan Plc (AGN.N), Endo International Plc (ENDP.O) η οποία παράγει το παυσίπονο Percocet, Cephalon η οποία παράγει την παστίλια Actiq τύπου lollipop , Janssen, η οποία παράγει τα πλακίδια φεντανύλης, Johnson & Johnson (JNJ.N), Teva Pharmaceutical Industries Ltd (TEVA.TA) και Purdue Pharma LP  παραγωγός του OxyContin της αρχικής μάρκας βραδείας απελευθέρωσης, ισχυρών ναρκωτικών συνταγών που προκάλεσαν την κρίση πριν από 20 χρόνια με επιθετικές εκστρατείες μάρκετινγκ και ανεπαρκείς προειδοποιήσεις για τον εθισμό και κατάχρηση και οι διανομείς AmerisourceBergen Corp (ABC .Ν), Cardinal Health Inc (CAH.N) και McKesson Corp (MCK.N).

Τα συνταγοφραφούμενα  οπιοειδή, όπως το OxyContin της Purdue και το Percocet της Endo, εντάσσονται στις  ελεγχόμενες ουσίες.

«Υποστηρίζουμε ότι οι ισχυρισμοί που έγιναν σε αυτές τις αγωγές εναντίον της εταιρείας μας είναι αβάσιμες και ατεκμηρίωτες», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Janssen Pharmaceuticals. «Οι ενέργειές μας στο μάρκετινγκ για  την προώθηση των φαρμάκων των αναλγητικών οπιοειδών  ήταν κατάλληλες και υπεύθυνες».

Ο εκπρόσωπος της Purdue Pharma, John Puskar, δήλωσε ότι η εταιρεία «έχει βαθιά συγκλονισθεί από τη συνταγογράφηση και την κρίση της παράνομης κατάχρησης των οπιοειδών και είναι αφοσιωμένη στο να είναι μέρος της λύσης» και πρόσθεσε ότι «σθεναρά» αρνείται τους ισχυρισμούς της αγωγής.

Όλοι κατηγορήθηκαν στην αγωγή  ότι δημιούργησαν δημόσια όχληση και οι διανομείς κατηγορήθηκαν για αμέλεια.

Φαρμαγεδών. Η Νέα επιδημία που σαρώνει ολόκληρη την Αμερική και όχι μόνο. Θάνατοι από τα Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.

Ήταν για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα – και η δεύτερη φορά στην αρχή του δευτέρου εξάμηνου – όπου ο κ. De Blasio πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου για την κήρυξη νομικών ενεργειών εναντίον εταιρικών γιγάντων και τους κατηγορεί για προβλήματα που επηρεάζουν την πόλη αλλά και πέραν ​ αυτής. Στις 10 Ιανουαρίου 2018 , δήλωσε ότι η πόλη ασκεί αγωγή εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, με στόχο τη συλλογή αποζημιώσεων για την κάλυψη του κόστους της πόλης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Νέα Υόρκη, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε περίπου 8,54 εκατομμύρια, εντάχθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο αμερικανικών πολιτειών και δήμων οι οποίες κατέφυγαν σε αγωγές και μηνύσεις εναντίων φαρμακοβιομηχανίων για κατάχρηση οπιοειδών, την οποία ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ χαρακτήρισε εθνική κατάσταση δημόσιας υγείας.

Τα οπιοειδή, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων παυσίπονων και της ηρωίνης, είχαν σαν αποτέλεσμα  42.249 θανάτους  στις ΗΠΑ το 2016, αυξημένους κατά 28% από το 2015 και 47% από το 2014, σύμφωνα με τα Κέντρα για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών των ΗΠΑ .

Στην καταγγελία που κατατέθηκε στο κρατικό δικαστήριο του Μανχάταν, ο Δήμος της Νέας Υόρκης κατηγόρησε τους κατασκευαστές ότι εδώ και  δύο δεκαετίες παραπλανούν τους καταναλωτές στο να πιστεύουν ότι τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή είναι ασφαλή για τη καταστολή χρόνιων μη καρκινικών πόνων, με ελάχιστο κίνδυνο εθισμού.

Δήλωσε επίσης ότι οι διανομείς τροφοδότησαν την κατάχρηση μέσω της υπερπροσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας εντοπισμού ύποπτων συνταγών και της μη αναφοράς τους στις αρχές, συμβάλλοντας στην παράνομη δευτερογενή αγορά.

Περίπου 2.5 εκατομμύρια έως 2.7 εκατομμύρια συνταγές οπιοειδών πληρώθηκαν στην ΝΥ κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2016.

Ιατρικά Συνέδρια: Η Σιωπή των Γιατρών

Η ”σιωπηλή” επιδημία. Οι γιατροί είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου.

Είναι μια εθνική τραγωδία», δήλωσε ο κ. De Blasio για τον εθισμό στα οπιοειδή. «Χρειάζεται μια εθνική λύση». Μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στο Μπρονξ όπου συμμετείχε μια μητέρα που  ο γιος της πέθανε από υπερβολική δόση οπιοειδών και αξιωματούχοι της πόλης που ήταν επιφορτισμένοι για την καταπολέμηση της επιδείνωσης της μάστιγας των υπερβολικών δόσεων .

«Ήρθε η ώρα για τη Big Pharma να πληρώσει για αυτό που έκαναν», είπε – ένας αντίλαλος δύο εβδομάδων νωρίτερα όπου μίλησε για την «Βig Οil» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την αγωγή εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Νέα Υόρκη δεν είναι η πρώτη που παραπέμπει τις φαρμακοβιομηχανίες στο δικαστήριο για την κρίση των οπιοειδών. Το Σικάγο το έπραξε το 2014 και η περίπτωσή του συνεχίζεται.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, πολλοί δήμοι προσχώρησαν σε ένα αυξανόμενο νομικό κίνημα μεταξύ των τοπικών ηγεσιών επιδιώκοντας να σταματήσουν τον κύκλο με τον οποίο τα οπιοειδή αναλγητικά – οι νόμιμες συνταγές – οδηγούν σε εξάρτηση και θάνατο, είτε από τα ίδια τα ναρκωτικά είτε από την στιγμή που οι χρήστες αρχίζουν να χρησιμοποιούν παράνομα οπιούχα όπως ηρωίνη. Η Φιλαδέλφεια και το Ντελαγουέρ κατέθεσαν αγωγές τις τελευταίες ημέρες. Μια αγωγή που υποβλήθηκε από την Οκλαχόμα αναμένεται να δικαστεί αργότερα φέτος.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, περισσότερες από δώδεκα κομητείες κατέθεσαν αγωγές την περασμένη χρονιά, εκπροσωπούμενες από το δικηγορικό γραφείο Simmons Hanly Conroy με έδρα το Alton, Ill. Η εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί περίπου 200 περιπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, εκπροσωπεί τη Πόλη της Νέας Υόρκης στην αγωγή της.

“Tα φάρμακα είναι απάτη”

«Καθημερινά κατατίθεται μια νέα υπόθεση «, αναφέρει ο Paul J. Hanly ο νεώτερος, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου  της Νέας Υόρκης. «Εάν συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό θα βρεθούμε να έχουμε χίλιες ή δύο χιλιάδες περιπτώσεις στον επόμενο χρόνο».

Δεδομένου ότι τα οπιοειδή και η ηρωίνη έχουν αυξήσει τον αριθμό των θανάτων των ανθρώπων, η Νέα Υόρκη άργησε να ανταποκριθεί  στην κρίση. Πέρυσι, ο κ. De Blasio στην προσπαθειά του να αναχαιτίσει την επιδημία των οπιοειδών ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη μείωση των θανάτων από οπιοειδή μέσω μιας συνδυαστικής προσέγγισης, θεραπείας και επιβολής του νόμου.

Η αγωγή της πόλης της Νέας Υόρκης κατά των Purdue Pharma LP et al, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κομητεία της Νέας Υόρκης, με αρ. 450133/2018.

Σχετικά άρθρα

 «Επιδημία» επιστημονικής απάτης

Μετάφραση επιμέλεια

Μαριάννα Ευαγγέλου Μπλάνα

Βιοχημικός Μsc

πηγές

Αναφορά από τον Jonathan Stempel στη Νέα Υόρκη και τον Nate Raymond στη Βοστόνη. Επεξεργασία από τους Marguerita Choy και Andrew Hay

https://www.reuters.com/article/us-usa-opioids-litigation-newyorkcity/new-york-city-sues-drug-companies-over-opioid-epidemic-idUSKBN1FC2GK

https://www.theguardian.com/us-news/2018/jan/23/new-york-city-sues-big-pharma-for-500m-for-fueling-opioid-epidemic