Δεν πρέπει να επιβάλλουμε σε κανέναν τα εμβόλια κατά της COVID όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι η φυσικά αποκτηθείσα ανοσία είναι ίση ή πιο ισχυρή και ανώτερη από τα υπάρχοντα εμβόλια. Αντίθετα, θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα της σωματικής ακεραιότητας των ατόμων να αποφασίζουν μόνοι τους. 

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και το ιατρικό κατεστημένο με τη βοήθεια των πολιτικοποιημένων μέσων ενημέρωσης παραπλανούν το κοινό με τους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια COVID-19 παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τη φυσική ανοσία. 

Η δήλωσή της διευθύντριας του CDC Rochelle Walensky, για παράδειγμα, ήταν απατηλή, δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο LANCET και δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για διαρκή προστατευτική ανοσία στον SARS-CoV-2 μετά από φυσική μόλυνση» και ότι 

«η συνέπεια της φθίνουσας ανοσίας θα αποτελούσε κίνδυνο για ευάλωτους πληθυσμούς για το απροσδιόριστο μέλλον». 

Η ανοσολογία και η ιολογία 101 μας έχουν διδάξει εδώ και έναν αιώνα ότι η φυσική ανοσία παρέχει προστασία έναντι των πρωτεϊνών του εξωτερικού περιβλήματος ενός αναπνευστικού ιού, και όχι μόνο μιας, π.χ. της γλυκοπρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2. Υπάρχουν ακόμη ισχυρές ενδείξεις για την επιμονή των αντισωμάτων . Ακόμη και το CDC αναγνωρίζει τη φυσική ανοσία για την ανεμοβλογιά και την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά , αλλά όχι για τον COVID-19. 

Οι εμβολιασμένοι παρουσιάζουν ιικά φορτία (πολύ υψηλά) παρόμοια με των μη εμβολιασμένων ( Acharya et al . και Riemersma et al .), και οι εμβολιασθέντες είναι εξίσου μολυσματικοί. Οι Riemersma et al. αναφέρουν επίσης δεδομένα του Wisconsin που επιβεβαιώνουν πώς τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται με την παραλλαγή Delta μπορούν δυνητικά (και μεταδίδουν) τον SARS-CoV-2 σε άλλους (δυνητικά σε εμβολιασμένους και μη). 

Αυτή η ανησυχητική κατάσταση των εμβολιασμένων να είναι μολυσματικοί και να μεταδίδουν τον ιό προέκυψε από έγγραφα νοσοκομειακής επιδημίας των Chau et al . (HCW στο Βιετνάμ), το ξέσπασμα νοσοκομείων της Φινλανδίας (με εξάπλωση μεταξύ HCW και ασθενών) και το ξέσπασμα νοσοκομείων του Ισραήλ (εξάπλωση μεταξύ HCW και ασθενών). Αυτές οι μελέτες αποκάλυψαν επίσης ότι τα ΜΑΠ και οι μάσκες ήταν ουσιαστικά αναποτελεσματικά στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης. Και πάλι, η νόσος του Marek στα κοτόπουλα και η κατάσταση του εμβολιασμού εξηγούν τι αντιμετωπίζουμε δυνητικά με αυτά τα εμβόλια με διαρροή (αυξημένη μετάδοση, ταχύτερη μετάδοση και πιο «καυτές» παραλλαγές). 

Επιπλέον, η υπάρχουσα ανοσία θα πρέπει να αξιολογείται πριν από οποιονδήποτε εμβολιασμό, μέσω μιας ακριβούς και αξιόπιστης εξέτασης αντισωμάτων (ή δοκιμής ανοσίας Τ κυττάρων) ή να βασίζεται σε τεκμηρίωση προηγούμενης μόλυνσης (προηγούμενη θετική δοκιμασία PCR ή αντιγόνου). 

Αυτό θα ήταν απόδειξη ανοσίας που είναι ίσο με αυτό του εμβολιασμού και η φυσική ανοσία θα πρέπει να έχει την ίδια κοινωνική θέση με οποιαδήποτε ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο. Αυτό θα λειτουργήσει για να μετριάσει το κοινωνικό άγχος με αυτές τις αναγκαστικές εντολές εμβολίων και την κοινωνική αναταραχή λόγω απώλειας εργασίας, άρνησης κοινωνικών προνομίων κ.λπ. Ο διαχωρισμός των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων σε μια κοινωνία, δεν είναι ιατρικά ή επιστημονικά υποστηρικτός. 

Το Ινστιτούτο Brownstone είχε προηγουμένως τεκμηριώσει 30 μελέτες σχετικά με τη φυσική ανοσία, που σχετίζεται με την Covid-19. 

Αυτό το διάγραμμα παρακολούθησης είναι η πιο ενημερωμένη και ολοκληρωμένη λίστα βιβλιοθηκών με 96 από τις υψηλότερης ποιότητας, πλήρεις, πιο ισχυρές επιστημονικές μελέτες και αναφορές αποδεικτικών στοιχείων/δηλώσεις θέσης σχετικά με τη φυσική ανοσία σε σύγκριση με την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο COVID-19 και σας επιτρέπει να βγάλετε το δικό σας συμπέρασμα.

Έχω επωφεληθεί από τη συμβολή πολλών για να το συνθέσω, ειδικά των συν-συγγραφέων μου:

  • Δρ. Harvey Risch, MD, PhD (Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ) 
  • Δρ. Howard Tenenbaum, PhD (Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Τορόντο)
  • Dr. Ramin Oskoui, MD (Foxall Cardiology, Washington)
  • Dr. Peter McCullough, MD (Truth for Health Foundation (TFH)), Τέξας
  • Δρ Parvez Dara, MD (σύμβουλος, Ιατρικός Αιματολόγος και Ογκολόγος)

Αποδεικτικά στοιχεία για την φυσική ανοσία έναντι της COVID-19 και  προκαλούμενης από εμβόλιο ανοσίας έως τις 15 Οκτωβρίου ου 2021:

Τίτλος μελέτης / έκθεσης, συγγραφέας και έτος έκδοσης Κυρίαρχο εύρημα για τη φυσική ανοσία
1) Αναγκαιότητα εμβολιασμού για την COVID-19 σε άτομα που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν , Shrestha, 2021 «Η αθροιστική επίπτωση της COVID-19 εξετάστηκε μεταξύ 52.238 εργαζομένων σε ένα αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η αθροιστική επίπτωση της λοίμωξης SARS-CoV-2 παρέμεινε σχεδόν μηδενική μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων που είχαν μολυνθεί προηγουμένως, των ατόμων που είχαν μολυνθεί προηγουμένως και των ατόμων που δεν είχαν μολυνθεί προηγουμένως που είχαν εμβολιαστεί, σε σύγκριση με μια σταθερή αύξηση της αθροιστικής συχνότητας μεταξύ των προηγουμένως μη μολυσμένων ατόμων που παρέμειναν μη εμβολιασμένα. Κανένα από τα 1359 μολυσμένα άτομα που παρέμειναν μη εμβολιασμένα δεν είχε λοίμωξη από SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της μελέτης. Άτομα που είχαν λοίμωξη από SARS-CoV-2 είναι απίθανο να ωφεληθούν από τον εμβολιασμό για τον COVID-19…»
2) Ανοσία Τ-λεμφοκυττάρων ειδική για SARS-CoV-2 σε περιπτώσεις COVID-19 και SARS, και μη μολυσμένους  ομάδας ελέγχου , Le Bert, 2020 «Μελέτησαν τις αποκρίσεις των Τ κυττάρων ἐναντι της δομικής (πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου (Ν)) και μη δομικής (NSP7 και NSP13 του  ORF1 ) περιοχές του SARS-CoV-2 σε άτομα που αναρρώνουν από τη νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19) ( n  = 36) . Σε όλα αυτά τα άτομα, βρήκαμε Τ κύτταρα CD4 και CD8 που αναγνώρισαν πολλαπλές περιοχές της πρωτεΐνης Ν… έδειξαν ότι οι ασθενείς ( n  = 23) που ανάρρωσαν από SARS διαθέτουν Τ κύτταρα μακράς διάρκειας μνήμης που αντιδρούν στην πρωτεΐνη Ν του SARS -CoV 17 χρόνια μετά το ξέσπασμα του SARS το 2003. Αυτά τα Τ κύτταρα εμφάνισαν ισχυρή διασταυρούμενη αντιδραστικότητα στην πρωτεΐνη Ν του SARS-CoV-2».
3) Σύγκριση της φυσικής ανοσίας SARS-CoV-2 με την επαγόμενη από το εμβόλιο ανοσία: επαναμολύνσεις έναντι λοιμώξεων μετά πο εμβολιασμό, Gazit, 2021 «Μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης που συγκρίνει τρεις ομάδες:

(1) άτομα που δεν είχαν προηγηθεί SARS-CoV-2 που έλαβαν ένα σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου BioNTech/Pfizer mRNA BNT162b2,

(2) προηγουμένως μολυσμένα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και

( 3) προηγουμένως μολυσμένα  και εμβολιασμένα άτομα με εφάπαξ δόση διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων Delta σε διπλά εμβολιασμένα άτομα ήταν 13 φορές αυξημένος και ο κίνδυνος για συμπτωματική λοίμωξη μετά απο εμβολιασμό στα διπλά εμβολιασμένα σε σχέση με τα άτομα που είχαν αναρρώσει από φυσική ανοσία… ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν 8 φορές υψηλότερος στο διπλό εμβολιασμένο (παρά)… αυτή η ανάλυση έδειξε ότι η φυσική ανοσία παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας και ισχυρότερη προστασία έναντι λοίμωξης, συμπτωματικής νόσου και νοσηλείας λόγω της παραλλαγής Delta του SARS-CoV-2, σε σύγκριση με την ανοσία δύο δόσεων BNT162b2 που προκαλείται από το εμβόλιο .»

4) Ιδιαίτερα λειτουργική κυτταρική ανοσολογική απόκριση ειδική για τον ιό σε ασυμπτωματική μόλυνση SARS-CoV-2 , Le Bert, 2021 «Μελέτη Τ-λεμφοκυττάρων ειδικά για τον SARS-CoV-2 σε μια μελέτη κοόρτης ασυμπτωματικών ( n  = 85) και συμπτωματικών ( n  = 75) ασθενών με COVID-19 μετά από ορομετατροπή… επομένως, τα ασυμπτωματικά άτομα με μόλυνση από SARS-CoV-2 δεν χαρακτηρίζονται από αδύναμη αντιική ανοσία. Αντίθετα, δημιουργούν μια εξαιρετικά λειτουργική κυτταρική ανοσολογική απόκριση ειδική για τον ιό».
5) Μεγάλης κλίμακας μελέτη της αποσύνθεσης του τίτλου αντισωμάτων μετά από εμβόλιο mRNA BNT162b2 ή μόλυνση με SARS-CoV-2 , Ισραήλ, 2021 «Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 2.653 άτομα πλήρως εμβολιασμένα με δύο δόσεις εμβολίου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης και 4.361 ασθενείς που είχαν αναρρώσει. Υψηλότεροι τίτλοι αντισωμάτων SARS-CoV-2 IgG παρατηρήθηκαν σε εμβολιασμένα άτομα (διάμεση τιμή 1581 AU/mL IQR [533,8-5644,6]) μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, σε σχέση με τα άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση (διάμεσος 355,3 AU/mL IQR [141,7]9; <0,001). Σε εμβολιασμένα άτομα, οι τίτλοι αντισωμάτων μειώθηκαν έως και 40% κάθε επόμενο μήνα, ενώ σε ανάρρωση μειώθηκαν κατά λιγότερο από 5% ανά μήνα… αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο mRNA Pfizer-BioNTech έχουν διαφορετική κινητική των επιπέδων αντισωμάτων σε σύγκριση με ασθενείς που είχε μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, με υψηλότερα αρχικά επίπεδα αλλά πολύ ταχύτερη εκθετική μείωση στην πρώτη ομάδα».
6) Κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 στην Αυστρία , Pilz, 2021 Οι ερευνητές κατέγραψαν «40 δοκιμαστικές επαναμολύνσεις σε 14.840 επιζώντες της COVID-19 του πρώτου κύματος (0,27%) και 253.581 μολύνσεις σε 8.885.640 άτομα του υπόλοιπου γενικού πληθυσμού (2,85%) μεταφραζόμενη σε αναλογία πιθανοτήτων ( 95% διάστημα εμπιστοσύνης) 0,09 (0,07 έως 0,13)…σχετικά χαμηλό ποσοστό επαναμόλυνσης του SARS-CoV-2 στην Αυστρία. Η προστασία έναντι του SARS-CoV-2 μετά από φυσική μόλυνση είναι συγκρίσιμη με τις υψηλότερες διαθέσιμες εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων». Επιπλέον, νοσηλεία μόνο σε πέντε από τα 14.840 (0,03%) άτομα και θάνατος σε ένα στα 14.840 (0,01%) (δοκιμαστική επαναμόλυνση).
7) Τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα SARS-CoV-2 που προκαλούνται από το εμβόλιο mRNA αναγνωρίζουν τις παραλλαγές B.1.1.7 και B.1.351 αλλά διαφέρουν ως προς τη μακροζωία και τις ιδιότητες  ανάλογα με την κατάσταση προηγούμενης μόλυνσης , Neidleman, 2021 «Τα ειδικά για την ακίδα Τ-λεμφοκύτταρα από εμβολιασθέντες που ανάρρωσαν απο την ασθένεια, διέφεραν εντυπωσιακά από αυτά των εμβολιασμένων που δεν είχαν λοίμωξη, με φαινοτυπικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ανώτερη μακροχρόνια επιμονή και παραμονή στην αναπνευστική οδό συμπεριλαμβανομένου του ρινοφάρυγγα. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν διαβεβαίωση ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα που προκαλούνται από το εμβόλιο ανταποκρίνονται σθεναρά στις παραλλαγές B.1.1.7 και B.1.351, επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα που αναρρώνουν μπορεί να μην χρειάζονται δεύτερη δόση εμβολίου.
8) Καλά νέα: Η ήπια COVID-19 προκαλεί διαρκή προστασία αντισωμάτων , Bhandari, 2021 «Μήνες μετά την ανάρρωσή τους από ήπια λοίμωξη COVID-19, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ανοσοκύτταρα στο σώμα τους που παράγουν αντισώματα κατά του ιού που προκαλεί την COVID-19, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. Τέτοια κύτταρα θα μπορούσαν να επιμείνουν για μια ζωή, και να παράγουν αντισώματα όλη την ώρα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 24 Μαΐου στο περιοδικό Nature, υποδεικνύουν ότι οι ήπιες περιπτώσεις COVID-19 αφήνουν όσους έχουν μολυνθεί με διαρκή προστασία από αντισώματα και ότι οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις ασθένειας είναι πιθανό να είναι ασυνήθιστες».
9) Τα ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα στη μόλυνση από SARS-CoV-2 επιμένουν για μήνες , Wajnberg, 2021 «Οι τίτλοι εξουδετέρωσης αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2 παρέμειναν για τουλάχιστον 5 μήνες μετά τη μόλυνση. Αν και θα χρειαστεί συνεχής παρακολούθηση αυτής της κοόρτης για να επιβεβαιωθεί η μακροζωία και η ισχύς αυτής της ανταπόκρισης, αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα επαναμόλυνσης μπορεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν επί του παρόντος».
10) Εξέλιξη της ανοσίας αντισωμάτων στον SARS-CoV-2 , Gaebler, 2020 «Ταυτόχρονα, η εξουδετερωτική δραστηριότητα στο πλάσμα μειώνεται κατά πέντε φορές σε προσδιορισμούς ψευδοτύπου ιού. Αντίθετα, ο αριθμός των Β-λεμφοκυττάρων μνήμης ειδικής για RBD παραμένει αμετάβλητος. Τα κύτταρα Β μνήμης εμφανίζουν κλωνική ανακύκλωση μετά από 6,2 μήνες και τα αντισώματα που εκφράζουν έχουν μεγαλύτερη σωματική υπερμετάλλαξη, αυξημένη ισχύ και αντίσταση στις μεταλλάξεις RBD, ενδεικτικό της συνεχιζόμενης εξέλιξης της χυμικής απόκρισης… συμπεραίνουμε ότι η απόκριση των κυττάρων Β μνήμης στον SARS-CoV- 2 εξελίσσεται μεταξύ 1,3 και 6,2 μηνών μετά τη μόλυνση με τρόπο που συνάδει με την επιμονή του αντιγόνου.
11) Επιμονή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ένα χρόνο μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2 σε ανθρώπους , Haveri, 2021 «Αξιολόγηση της επιμονής των αντισωμάτων ορού μετά από λοίμωξη WT SARS-CoV-2 στους 8 και 13 μήνες μετά τη διάγνωση σε 367 άτομα…διαπίστωσε ότι το NAb έναντι του ιού WT παρέμεινε στο 89% και το S-IgG στο 97% των ατόμων για τουλάχιστον 13 μήνες μετά τη μόλυνση».
12) Ποσοτικοποίηση του κινδύνου επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 με την πάροδο του χρόνου , Murchu, 2021 «Εντοπίστηκαν έντεκα μεγάλες μελέτες κοόρτης που υπολόγισαν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης από τον SARS-CoV-2 με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων τριών που ενέγραψαν εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και δύο που ενέγραψαν ένοικους και προσωπικό γηροκομείων. Σε όλες τις μελέτες, ο συνολικός αριθμός θετικών σε PCR ή θετικών σε αντισώματα συμμετεχόντων κατά την έναρξη ήταν 615.777 και η μέγιστη διάρκεια παρακολούθησης ήταν περισσότερο από 10 μήνες σε τρεις μελέτες. Η επαναμόλυνση ήταν ένα ασυνήθιστο συμβάν (απόλυτο ποσοστό 0%-1,1%), χωρίς καμία μελέτη να αναφέρει αύξηση του κινδύνου επαναμόλυνσης με την πάροδο του χρόνου.
13) Η φυσική ανοσία στην Covid είναι ισχυρή. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να φοβούνται να το πουν , Makary, 2021 Ο Makary γράφει «είναι εντάξει να έχεις μια εσφαλμένη επιστημονική υπόθεση. Αλλά όταν τα νέα δεδομένα αποδεικνύουν ότι είναι λάθος, πρέπει να προσαρμοστείτε. Δυστυχώς, πολλοί εκλεγμένοι ηγέτες και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας κράτησαν πάρα πολύ καιρό στην υπόθεση ότι η φυσική ανοσία προσφέρει αναξιόπιστη προστασία έναντι της Covid-19 – ένας ισχυρισμός που καταρρίπτεται γρήγορα από την επιστήμη. Περισσότερες από 15 μελέτες έχουν αποδείξει τη  δύναμη της ανοσίας που  αποκτήθηκε προηγουμένως από τον ιό. Μια μελέτη 700.000 ατόμων   από το Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν βιώσει προηγούμενες μολύνσεις  είχαν 27 φορές λιγότερες πιθανότητες να πάθουν δεύτερη συμπτωματική λοίμωξη από τον κορωνοϊό σε σχέση με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί. Αυτό επιβεβαίωσε μια μελέτη της κλινικής του Κλίβελαντ του Ιουνίου  των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης (που συχνά εκτίθενται στον ιό), στους οποίους κανένας  που είχε προηγουμένως  βρεθεί θετικός στον  κορωνοϊό δεν μολύνθηκε εκ νέου. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «άτομα που είχαν λοίμωξη από SARS-CoV-2 είναι απίθανο να ωφεληθούν από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19». Και τον Μάιο, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον   διαπίστωσε ότι ακόμη και μια ήπια λοίμωξη από τον κορωνοϊό είχε ως αποτέλεσμα μακροχρόνια ανοσία».
14) Ο SARS-CoV-2 προκαλεί ισχυρές προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου , Nielsen, 2021 «203 μολυσματικοί ασθενείς που είχαν αναρρώσει από SARS-CoV-2 στη Δανία μεταξύ 3ης Απριλίου RD  και της 9ης Ιουλίου ου  2020, τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της COVID-19 …αναφέρουν ευρύ ορολογικό προφίλ εντός της ομάδας, ανιχνεύοντας αντισώματα που δεσμεύουν άλλους ανθρώπινους κορονοϊούς… η πρωτεΐνη spike της επιφάνειας του ιού ταυτοποιήθηκε ως ο κυρίαρχος στόχος τόσο για τα εξουδετερωτικά αντισώματα όσο και για τις CD8+ Τ-κυτταρικές αποκρίσεις. Συνολικά, η πλειονότητα των ασθενών είχε ισχυρές προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου τους».
15) Η προστασία από προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 είναι παρόμοια με αυτή του εμβολίου προστασίας BNT162b2: Μια τρίμηνη πανεθνική εμπειρία από το Ισραήλ , Goldberg, 2021 «Ανάλυση μιας ενημερωμένης βάσης δεδομένων σε ατομικό επίπεδο ολόκληρου του πληθυσμού του Ισραήλ για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα προστασίας τόσο της προηγούμενης μόλυνσης όσο και του εμβολιασμού στην πρόληψη μεταγενέστερης μόλυνσης από SARS-CoV-2, νοσηλείας με COVID-19, σοβαρής ασθένειας και θανάτου λόγω COVID- 19… ο εμβολιασμός ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός με συνολική εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα για τεκμηριωμένη μόλυνση 92,8% (CI:[92,6, 93,0]). νοσηλεία 94,2% (CI:[93·6, 94,7]); σοβαρή ασθένεια 94,4% (CI:[93·6, 95·0]); και θάνατο 93,7% (CI:[92,5, 94,7]). Ομοίως, το συνολικό εκτιμώμενο επίπεδο προστασίας από προηγούμενη μόλυνση SARS-CoV-2 για τεκμηριωμένη μόλυνση είναι 94,8% (CI: [94,4, 95,1]) νοσηλεία 94,1% (CI: [91,9, 95,7]); και σοβαρή ασθένεια 96,4% (CI: [92,5, 98,3])…τα αποτελέσματα αμφισβητούν την ανάγκη εμβολιασμού ατόμων που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν.”
16) Επίπτωση λοίμωξης από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο Coronavirus-2 μεταξύ εργαζομένων που έχουν μολυνθεί προηγουμένως ή έχουν εμβολιαστεί , Kojima, 2021 «Οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: (1) μη εμβολιασμένοι και μη έχοντας SARS-CoV-2, (2) προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 και (3) εμβολιασμένοι. Οι ανθρωποημέρες μετρήθηκαν από την ημερομηνία της πρώτης δοκιμής των εργαζομένων και περικόπηκαν στο τέλος της περιόδου παρατήρησης. Η λοίμωξη από SARS-CoV-2 ορίστηκε ως δύο θετικές δοκιμές SARS-CoV-2 PCR σε περίοδο 30 ημερών… 4313, 254 και 739 αρχεία εργαζομένων για τις ομάδες 1, 2 και 3…προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμός SARS-CoV-2 για το SARS-CoV-2 σχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης ή επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2 σε ένα εργατικό δυναμικό που ελέγχεται τακτικά. Δεν υπήρχε διαφορά στη συχνότητα μόλυνσης μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων και των ατόμων με προηγούμενη μόλυνση». 
17) Η ύπαρξη SARS-CoV-2 κάποτε προσδίδει πολύ μεγαλύτερη ανοσία από ένα εμβόλιο—αλλά ο εμβολιασμός παραμένει ζωτικής σημασίας , Wadman, 2021 «Οι Ισραηλινοί που είχαν προηγούμενη λοίμωξη προστατεύονταν περισσότερο από την παραλλαγή του κορωνοϊού Delta από εκείνους που είχαν ήδη κάνει ενα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο για την COVID-19… τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που είχαν κάποτε μια λοίμωξη SARS-CoV-2 είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες από τα άτομα που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί, τα εμβολιασμένα άτομα, να προσβληθούν από Δέλτα, να εμφανίσουν συμπτώματα από αυτήν ή να νοσηλευτούν με σοβαρή COVID-19″.
18) Παρατεταμένες κυτταρικές και χυμικές ανοσίες ενός έτους αναρρώτων από COVID-19 , Zhang, 2021 «Μια συστηματική αντιγονοειδική ανοσολογική αξιολόγηση σε 101 ασθενείς που είχαν αναρρώσει από COVID-19. Τα ειδικά αντισώματα IgG για τον SARS-CoV-2, καθώς και το NAb, μπορούν να επιμείνουν σε ποσοστό άνω του 95% στους αναρρώσαντες από COVID-19 από 6 μήνες έως 12 μήνες μετά την έναρξη της νόσου. Τουλάχιστον το 19/71 (26%) των αναρρώσαντων με COVID-19 (διπλά θετικοί σε ELISA και MCLIA) είχαν ανιχνεύσιμο κυκλοφορούν αντίσωμα IgM κατά του SARS-CoV-2 στους 12 μήνες μετά την έναρξη της νόσου. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των αναρρώσαντων με θετικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων ειδικών για τον SARS-CoV-2 (τουλάχιστον σε ένα από τα αντιγόνα SARS-CoV-2 S1, S2, M και N πρωτεΐνη) ήταν 71/76 (93%) και 67 /73 (92%) στους 6μήνες και 12μήνες, αντίστοιχα.”
19) Η λειτουργική ανοσολογική μνήμη ειδική για τον SARS-CoV-2 επιμένει μετά από ήπιο COVID-19 , Rodda, 2021 «Τα άτομα που ανάρρωσαν ανέπτυξαν αντισώματα ανοσοσφαιρίνης (IgG) ειδικά για τον SARS-CoV-2, εξουδετερωτικό το πλάσμα και Β και Τ κύτταρα μνήμης  που παρέμειναν για τουλάχιστον 3 μήνες. Τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν περαιτέρω ότι τα ειδικά Β κύτταρα μνήμης IgG για τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Επιπρόσθετα, τα λεμφοκύτταρα μνήμης ειδικά για τον SARS-CoV-2 εμφάνισαν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με ισχυρή αντιική λειτουργία: τα Τ κύτταρα μνήμης εκκρίνουν κυτοκίνες και επεκτάθηκαν κατά την επανάληψη του αντιγόνου, ενώ τα Β κύτταρα μνήμης εξέφρασαν υποδοχείς ικανούς να εξουδετερώσουν τον ιό όταν εκφράζονται ως μονοκλωνικά αντισώματα. Ως εκ τούτου, η ήπια COVID-19 προκαλεί λεμφοκύτταρα μνήμης που επιμένουν και εμφανίζουν λειτουργικά χαρακτηριστικά αντιϊκής ανοσίας».
20) Υπογραφή διακριτής ανοσοαπόκρισης στον εμβολιασμό mRNA SARS-CoV-2 έναντι της μόλυνσης , Ivanova, 2021 «Πραγματοποιήθηκε πολυτροπική αλληλουχία μονοκυττάρων σε περιφερικό αίμα ασθενών με οξύ COVID-19 και υγιών εθελοντών πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου SARS-CoV-2 BNT162b2 mRNA για σύγκριση των ανοσολογικών αποκρίσεων που προκαλούνται από τον ιό και από αυτό το εμβόλιο… τόσο η φυσική μόλυνση όσο και ο εμβολιασμός προκάλεσε ισχυρές έμφυτες και προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις, η ανάλυσή μας αποκάλυψε σημαντικές ποιοτικές διαφορές μεταξύ των δύο τύπων ανοσολογικών προκλήσεων. Σε ασθενείς με COVID-19, οι ανοσολογικές αποκρίσεις χαρακτηρίστηκαν από μια εξαιρετικά αυξημένη απόκριση ιντερφερόνης, η οποία απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό στους λήπτες του εμβολίου. Η αυξημένη σηματοδότηση ιντερφερόνης πιθανότατα συνέβαλε στην παρατηρούμενη δραματική ανοδική ρύθμιση των κυτταροτοξικών γονιδίων στα περιφερειακά Τ κύτταρα και στα έμφυτα λεμφοκύτταρα σε ασθενείς αλλά όχι σε ανοσοποιημένα άτομα. Η ανάλυση των ρεπερτορίων των υποδοχέων Β και Τ κυττάρων αποκάλυψε ότι ενώ η πλειονότητα των κλωνικών κυττάρων Β και Τ σε ασθενείς με COVID-19 ήταν τελεστικά κύτταρα, στους λήπτες εμβολίων τα κλωνικά διευρυμένα κύτταρα κυκλοφορούσαν κυρίως κύτταρα μνήμης…παρατηρήσαμε την παρουσία κυτταροτοξικών CD4 Τ κυττάρων σε Ασθενείς με COVID-19 που απουσίαζαν σε μεγάλο βαθμό σε υγιείς εθελοντές μετά τον εμβολιασμό. Ενώ η υπερ-ενεργοποίηση των φλεγμονωδών αποκρίσεων και των κυτταροτοξικών κυττάρων μπορεί να συμβάλει στην ανοσοπαθολογία σε σοβαρές ασθένειες, σε ήπια και μέτρια νόσο, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ενδεικτικά προστατευτικών ανοσολογικών αποκρίσεων και επίλυσης της λοίμωξης». στους λήπτες εμβολίων τα κλωνικά διευρυμένα κύτταρα ήταν κυρίως κυκλοφορούντα κύτταρα μνήμης…παρατηρήσαμε την παρουσία κυτταροτοξικών CD4 Τ κυττάρων σε ασθενείς με COVID-19 που απουσίαζαν σε μεγάλο βαθμό σε υγιείς εθελοντές μετά από ανοσοποίηση. Ενώ η υπερ-ενεργοποίηση των φλεγμονωδών αποκρίσεων και των κυτταροτοξικών κυττάρων μπορεί να συμβάλει στην ανοσοπαθολογία σε σοβαρές ασθένειες, σε ήπια και μέτρια νόσο, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ενδεικτικά προστατευτικών ανοσολογικών αποκρίσεων και επίλυσης της λοίμωξης».
21) Η μόλυνση SARS-CoV-2 προκαλεί μακρόβια πλασματοκύτταρα μυελού των οστών σε ανθρώπους , Turner, 2021 «Τα πλασματοκύτταρα μυελού των οστών (BMPCs) είναι μια επίμονη και ουσιαστική πηγή προστατευτικών αντισωμάτων… Οι ανθεκτικοί τίτλοι αντισωμάτων ορού διατηρούνται από μακρόβια πλασματοκύτταρα—μη αναδιπλασιαζόμενα, ειδικά για το αντιγόνο πλασματοκύτταρα που ανιχνεύονται στον μυελό των οστών πολύ μετά την κάθαρση του αντιγόνου … Τα S δευσμευμένα  BMPC  είναι σε ηρεμία, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μέρος ενός σταθερού σταθερού διαμερίσματος. Με συνέπεια, τα κυκλοφορούντα Β κύτταρα μνήμης ηρεμίας που κατευθύνονται κατά του SARS-CoV-2 S ανιχνεύθηκαν στα άτομα που αναρρώνουν. Συνολικά, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η ήπια λοίμωξη με SARS-CoV-2 προκαλεί ισχυρή, ειδική για αντιγόνο, μακρόβια χυμική ανοσολογική μνήμη στους ανθρώπους… συνολικά, τα δεδομένα μας παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μόλυνση από SARS-CoV-2 στους ανθρώπους εγκαθιστά σθεναρά τα δύο σκέλη της χυμικής ανοσολογικής μνήμης: μακρόβια πλασματοκύτταρα μυελού των οστών (BMPCs) και Β-κύτταρα μνήμης».
22) Ποσοστά μόλυνσης από SARS-CoV-2 θετικών σε αντισώματα σε σύγκριση με αρνητικούς σε αντισώματα εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Αγγλία: μια μεγάλη, πολυκεντρική, προοπτική μελέτη κοόρτης (SIREN) , Jane Hall, 2021 «Η μελέτη αξιολόγησης ανοσίας και επαναμόλυνσης SARS-CoV-2… 30.625 συμμετέχοντες εγγράφηκαν στη μελέτη… ένα προηγούμενο ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2 σχετίστηκε με 84% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, με μέση προστατευτική επίδραση που παρατηρήθηκε 7 μήνες μετά από πρωτογενή μόλυνση. Αυτή η χρονική περίοδος είναι η ελάχιστη πιθανή επίδραση επειδή δεν συμπεριλήφθηκαν οι ορομετατροπές. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η προηγούμενη μόλυνση με SARS-CoV-2 προκαλεί αποτελεσματική ανοσία σε μελλοντικές λοιμώξεις στα περισσότερα άτομα».
23) Κορυφαία πανδημία μόλυνσης από SARS-CoV-2 και ποσοστά ορομετατροπής σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στο Λονδίνο πρώτης γραμμής , Houlihan, 2020 «Εγγεγραμμένοι 200 ​​ ασθενείς που αντιμετωπίζουν HCW μεταξύ 26 Μαρτίου και 8 Απριλίου 2020… αντιπροσωπεύει ποσοστό μόλυνσης 13% (δηλαδή 14 από 112 HCW) εντός του 1 μήνα παρακολούθησης σε εκείνους που δεν έχουν ενδείξεις αντισωμάτων ή ιικής αποβολής κατά την εγγραφή. Αντίθετα, από τους 33 HCW που βρέθηκαν θετικοί με ορολογικό έλεγχο αλλά ήταν αρνητικοί με RT-PCR κατά την εγγραφή τους, 32 παρέμειναν αρνητικοί με RT-PCR μέσω παρακολούθησης και ένας θετικός με RT-PCR τις ημέρες 8 και 13 μετά την εγγραφή.
24) Τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 σχετίζονται με την προστασία έναντι της επαναμόλυνσης , Lumley, 2021 «Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε εάν η μόλυνση με Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) προστατεύει από επακόλουθη επαναμόλυνση… Συμμετείχαν 12219 HCW… προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 δημιούργησε αποκρίσεις αντισωμάτων προσέφερε προστασία από επαναμόλυνση για τα περισσότερα άτομα  έξι μήνες μετά τη μόλυνση».
25) Η διαχρονική ανάλυση δείχνει ανθεκτική και ευρεία ανοσολογική μνήμη μετά από μόλυνση από SARS-CoV-2 με επίμονες αποκρίσεις αντισωμάτων και κύτταρα Β και Τ μνήμης , Cohen, 2021 «Αξιολὀγηση 254 ασθεών με COVID-19 διαχρονικά έως και 8 μήνες και εύρεση ανθεκτικής ευρείας βάσης ανοσολογικὠν αποκρίσεων. Τα αντισώματα που δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ακίδες SARS-CoV-2 παρουσιάζουν διφασική αποσύνθεση με παρατεταμένο χρόνο ημιζωής >200 ημερών, γεγονός που υποδηλώνει τη δημιουργία πλασματοκυττάρων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής… Τα κύτταρα Β  μνήμης IgG+ αυξάνονται και επιμένουν μετά τη μόλυνση, τα ανθεκτικά πολυλειτουργικά CD4 και CD8 Τ κύτταρα αναγνωρίζουν διακριτές περιοχές ιικού επιτόπου».
26) Προσδιορισμός μεμονωμένων κυττάρων ρεπερτορίων Τ και Β κυττάρων μετά από εμβόλιο mRNA SARS-CoV-2 , Sureshchandra, 2021 «Χρησιμοποιήθηκε αλληλουχία μονοκυττάρου RNA και λειτουργικές δοκιμασίες για τη σύγκριση χυμικών και κυτταρικών αποκρίσεων σε δύο δόσεις εμβολίου mRNA με ανταποκρίσεις που παρατηρήθηκαν σε αναρρώσαντα άτομα με ασυμπτωματική νόσο… η επαγόμενη από φυσική λοίμωξη επέκταση μεγαλύτερων κλώνων κυττάρων CD8 T κατέλαβε διακριτές ομάδες, πιθανόν λόγω της αναγνώρισης ενός ευρύτερου συνόλου ιικών επιτόπων που παρουσιάζονται από τον ιό που δεν φαίνεται στο εμβόλιο mRNA.»
27) Η θετικότητα σε αντισώματα SARS-CoV-2 προστατεύει από επαναμόλυνση για τουλάχιστον επτά μήνες με 95% αποτελεσματικότητα , Abu-Raddad, 2021 «Άτομα θετικά στο αντίσωμα SARS-CoV-2 από τις 16 Απριλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 με επίχρισμα PCR θετικό ≥ 14 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ αντισωμάτων διερευνήθηκαν για ενδείξεις επαναμόλυνσης, 43.044 θετικά σε αντισώματα άτομα που παρακολουθήθηκαν για  16,3 εβδομάδες…η επαναμόλυνση είναι σπάνια στον νεαρό και διεθνή πληθυσμό του Κατάρ. Η φυσική μόλυνση φαίνεται να προκαλεί ισχυρή προστασία έναντι της επαναμόλυνσης με αποτελεσματικότητα ~ 95% για τουλάχιστον επτά μήνες».
28) Οι ορθογώνιες ορολογικές δοκιμασίες SARS-CoV-2 επιτρέπουν την επιτήρηση κοινοτήτων χαμηλού επιπολασμού και αποκαλύπτουν ανθεκτική χυμική ανοσία , Ripperger, 2020 «Διεξσγωγή μιας ορολογικής μελέτης για να καθορίσει τις συσχετίσεις της ανοσίας κατά του SARS-CoV-2. Σε σύγκριση με τα άτομα με ήπια κρούσματα κορονοϊού 2019 (COVID-19), τα άτομα με σοβαρή νόσο εμφάνισαν αυξημένους τίτλους εξουδετέρωσης του ιού και αντισώματα κατά του νουκλεοκαψιδίου (Ν) και του τομέα δέσμευσης υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης ακίδας… Η παραγωγή ειδικών αντισωμάτων παραμένει για τουλάχιστον 5-7 μήνες… τα αντισώματα νουκλεοκαψιδίου συχνά γίνονται μη ανιχνεύσιμα στους 5-7 μήνες».
29) Απόκριση αντισωμάτων κατά της ακίδας στη φυσική μόλυνση SARS-CoV-2 στον γενικό πληθυσμό , Wei, 2021 «Στον γενικό πληθυσμό που χρησιμοποιεί αντιπροσωπευτικά δεδομένα από 7.256 συμμετέχοντες στην έρευνα λοίμωξης COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν θετικά τεστ SARS-CoV-2 PCR από 26 Απριλίου 2020 έως 14 Ιουνίου 2021… υπολογίσαμε τα επίπεδα αντισωμάτων που σχετίζονται με την προστασία από  επαναμόλυνση, πιθανότατα διαρκούν 1,5-2 χρόνια κατά μέσο όρο, με επίπεδα που σχετίζονται με προστασία από σοβαρή μόλυνση να υπάρχουν για αρκετά χρόνια. Αυτές οι εκτιμήσεις θα μπορούσαν να ενημερώσουν τον σχεδιασμό για στρατηγικές ενίσχυσης εμβολιασμού.»
30) Κατάσταση αντισωμάτων και συχνότητα μόλυνσης από SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης , Lumley, 2021 «Συμμετείχαν 12.541 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και μετρήθηκαν IgG κατά της ακίδας. 11.364 παρακολουθήθηκαν μετά από αρνητικά αποτελέσματα αντισωμάτων και 1265 μετά από θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων 88 στους οποίους σημειώθηκε ορομετατροπή κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης…συνολικά 223 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας κατά της ακίδας-οροαρνητικής είχαν θετική εξέταση PCR (1,09 ανά 10.000 ημέρες σε κίνδυνο) , 100 κατά τη διάρκεια του προσυμπτωματικού ελέγχου ενώ ήταν ασυμπτωματικοί και 123 ενώ ήταν συμπτωματικοί, ενώ 2 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν θετικό PCR τεστ… η παρουσία αντισωμάτων IgG κατά της ακίδας ή κατά της νουκλεοκαψιδίου συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης SARS -Επαναμόλυνση CoV-2 τους επόμενους 6 μήνες.»
31) Οι ερευνητές βρίσκουν μακροχρόνια ανοσία στον πανδημικό ιό του 1918 , CIDRAP, 2008
και την πραγματική δημοσίευση του περιοδικού NATURE του 2008 από τον Yu
«Μια μελέτη του αίματος των ηλικιωμένων που επέζησαν από την πανδημία της γρίπης του 1918 αποκαλύπτει ότι τα αντισώματα στο στέλεχος έχουν διαρκέσει μια ζωή και ίσως μπορούν να κατασκευαστούν για να προστατεύουν τις μελλοντικές γενιές από παρόμοια στελέχη… η ομάδα συνέλεξε δείγματα αίματος από 32 επιζώντες της πανδημίας ηλικίας 91 έως 101..τα άτομα που επιλέχθηκαν για τη μελέτη ήταν 2 έως 12 ετών το 1918 και πολλά ανακαλούσαν άρρωστα μέλη της οικογένειας στα νοικοκυριά τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν εκτεθεί άμεσα στον ιό, αναφέρουν οι συγγραφείς. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 100% των ατόμων είχαν δράση εξουδετέρωσης ορού έναντι του ιού του 1918 και το 94% παρουσίασε ορολογική αντιδραστικότητα στην αιμοσυγκολλητίνη του 1918. Οι ερευνητές δημιούργησαν Β λεμφοβλαστικές κυτταρικές σειρές από μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος οκτώ ατόμων. Τα μετασχηματισμένα κύτταρα από το αίμα 7 από τους 8 δότες απέδωσαν εκκρίνοντας αντισώματα που δέσμευαν την αιμοσυγκολλητίνη του 1918». Yu: «Εδώ δείχνουμε ότι από τα 32 άτομα που δοκιμάστηκαν και γεννήθηκαν το 1915 ή πριν, το καθένα εμφάνισε οροαντιδραστικότητα με τον ιό του 1918, σχεδόν 90 χρόνια μετά την πανδημία. Επτά από τα οκτώ δείγματα δότη που δοκιμάστηκαν είχαν κυκλοφορούντα Β κύτταρα που εκκρίνουν αντισώματα που δέσμευαν το 1918 HA. Απομονώσαμε Β κύτταρα από άτομα και δημιουργήσαμε πέντε μονοκλωνικά αντισώματα που έδειξαν ισχυρή εξουδετερωτική δράση έναντι του ιού του 1918 από τρεις ξεχωριστούς δότες. Αυτά τα αντισώματα αντέδρασαν επίσης με το γενετικά παρόμοιο HA ενός στελέχους γρίπης H1N1 των χοίρων του 1930. Σχεδόν 90 χρόνια μετά την πανδημία. Επτά από τα οκτώ δείγματα δότη που δοκιμάστηκαν είχαν κυκλοφορούντα Β κύτταρα που εκκρίνουν αντισώματα που δέσμευαν το 1918 HA. Απομονώσαμε Β κύτταρα από άτομα και δημιουργήσαμε πέντε μονοκλωνικά αντισώματα που έδειξαν ισχυρή εξουδετερωτική δράση έναντι του ιού 1918 από τρεις ξεχωριστούς δότες.
32) Δοκιμή εξουδετέρωσης ζωντανού ιού σε ασθενείς που βρίσκονται σε ανάρρωση και άτομα που εμβολιάστηκαν έναντι απομονώσεων 19A, 20B, 20I/501Y.V1 και 20H/501Y.V2 του SARS-CoV-2 , Gonzalez, 2021 «Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των απομονώσεων 20Β και 19Α για HCW με ήπιο COVID-19 και κρίσιμους ασθενείς. Ωστόσο, μια σημαντική μείωση στην ικανότητα εξουδετέρωσης βρέθηκε για το 20I/501Y.V1 σε σύγκριση με το προϊόν απομόνωσης 19Α για κρίσιμους ασθενείς και HCW 6 μήνες μετά τη μόλυνση. Όσον αφορά το 20H/501Y.V2, όλοι οι πληθυσμοί είχαν σημαντική μείωση στους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με το προϊόν απομόνωσης 19Α. Είναι ενδιαφέρον ότι μια σημαντική διαφορά στην ικανότητα εξουδετέρωσης παρατηρήθηκε για τα εμβολιασμένα HCW μεταξύ των δύο παραλλαγών, ενώ δεν ήταν σημαντική για τις ομάδες ανάρρωσης…η μειωμένη απόκριση εξουδετέρωσης που παρατηρήθηκε προς το 20H/501Y.V2 σε σύγκριση με το 19A και 20I/501Y.V1 απομονώσεις σε πλήρως ανοσοποιημένα άτομα με το εμβόλιο BNT162b2 είναι ένα εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης».
33) Διαφορικές επιδράσεις της δεύτερης δόσης mRNA του εμβολίου SARS-CoV-2 στην ανοσία των Τ κυττάρων σε άτομα που δεν έχουν αναρρώσει και έχουν αναρρώσει από COVID-19 , Camara, 2021 «Η χαρακτηρισμένη χυμική και κυτταρική ανοσία ειδική για τον SARS-CoV-2 σε  προηγουμένως μολυσμένα άτομα κατά τη διάρκεια πλήρους εμβολιασμού με BNT162b2…τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δεύτερη δόση αυξάνει τόσο τη χυμική όσο και την κυτταρική ανοσία σε άτομα που δεν έχουν προσβληθεί. Αντίθετα, η δεύτερη δόση του εμβολίου BNT162b2 έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κυτταρικής ανοσίας σε άτομα που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19».
34) Op-Ed: Quit Ignoring Natural Covid Immunity , Klausner, 2021 «Οι επιδημιολόγοι υπολογίζουν ότι πάνω από  160 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο  έχουν αναρρώσει από την COVID-19. Όσοι έχουν αναρρώσει έχουν μια εκπληκτικά χαμηλή συχνότητα επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων, ασθενειών ή θανάτου».
35) Σύνδεση του SARS-CoV-2 οροθετικού αντισώματος δοκιμής με κίνδυνο μελλοντικής μόλυνσης , Harvey, 2021 «Για να αξιολογηθούν ενδείξεις λοίμωξης από SARS-CoV-2 με βάση τη διαγνωστική δοκιμή ενίσχυσης νουκλεϊκού οξέος (NAAT) μεταξύ ασθενών με θετικά έναντι αρνητικών αποτελεσμάτων δοκιμών για αντισώματα σε μια μελέτη παρατήρησης περιγραφικής κοόρτης κλινικών εργαστηριακών δεδομένων και συνδεδεμένων ισχυρισμών… η κοόρτη περιελάμβανε 3 257 478 μοναδικούς ασθενείς με ένα τεστ αντισωμάτων δείκτη… ασθενείς με θετικά αποτελέσματα δοκιμών αντισωμάτων ήταν αρχικά πιο πιθανό να έχουν θετικά αποτελέσματα NAAT, σύμφωνα με παρατεταμένη αποβολή RNA, αλλά έγιναν σημαντικά λιγότερο πιθανό να έχουν θετικά αποτελέσματα NAAT με την πάροδο του χρόνου, υποδηλώνοντας ότι η οροθετικότητα σχετίζεται με προστασία από μόλυνση».
36) Οροθετικότητα SARS-CoV-2 και επακόλουθος κίνδυνος μόλυνσης σε υγιείς νεαρούς ενήλικες: μια προοπτική μελέτη κοόρτης , Letizia, 2021 «Διερευνήθηκε ο κίνδυνος επακόλουθης μόλυνσης από SARS-CoV-2 σε νεαρούς ενήλικες (μελέτη CHARM marine) οροθετικούς για προηγούμενη λοίμωξη… εγγράφηκαν 3249 συμμετέχοντες, από τους οποίους 3168 (98%) συνέχισαν την περίοδο καραντίνας 2 εβδομάδων. 3076 (95%) συμμετέχοντες…Μεταξύ 189 οροθετικών συμμετεχόντων, 19 (10%) είχαν τουλάχιστον ένα θετικό τεστ PCR για SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 6 εβδομάδων (1,1 περιπτώσεις ανά άτομο-έτος). Αντίθετα, 1079 (48%) από τους 2247 οροαρνητικούς συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί (6,2 περιπτώσεις ανά άτομο-έτος). Η αναλογία ποσοστού επίπτωσης ήταν 0,18 (95% CI 0,11–0,28, p<0,001)… οι μολυσμένοι οροθετικοί συμμετέχοντες είχαν ιικά φορτία που ήταν περίπου 10 φορές χαμηλότερα από αυτά των μολυσμένων οροαρνητικών συμμετεχόντων (γονιδιακός κύκλος ORF1ab διαφορά κατωφλίου 3·95 [95% CI 1·23–6·67]· p=0·004).
37) Συσχετισμοί εμβολιασμού και προηγούμενης μόλυνσης με θετικά αποτελέσματα δοκιμών PCR για SARS-CoV-2 σε επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που φτάνουν στο Κατάρ , Bertollini, 2021 «Από 9.180 άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού αλλά με ιστορικό προηγούμενης μόλυνσης τουλάχιστον 90 ημέρες πριν από τη δοκιμή PCR (ομάδα 3), 7694 μπορούσαν να αντιστοιχιστούν με άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενης μόλυνσης (ομάδα 2), μεταξύ των οποίων η θετική PCR ήταν 1,01% (95% CI, 0,80%-1,26%) και 3,81% (95% CI, 3,39%-4,26%), αντίστοιχα. Ο σχετικός κίνδυνος για θετικότητα PCR ήταν 0,22 (95% CI, 0,17-0,28) για τα εμβολιασμένα άτομα και 0,26 (95% CI, 0,21-0,34) για άτομα με προηγούμενη μόλυνση σε σύγκριση με κανένα ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενης μόλυνσης.»
38) Η φυσική ανοσία κατά του COVID-19 μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επαναμόλυνσης: ευρήματα από μια ομάδα συμμετεχόντων στην ορολογική έρευνα , Mishra, 2021 «Σε συνέχεια ενός υποδείγματος συμμετεχόντων στην προηγούμενη sero-survey για να αξιολογηθεί εάν η φυσική ανοσία κατά του SARS-CoV-2 συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο επαναμόλυνσης (Ινδία)… από τους 2238 συμμετέχοντες, 1170 ήταν οροθετικοί και 1068 ήταν οροαρνητικά για αντίσωμα κατά του COVID-19. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι μόνο 3 άτομα στην οροθετική ομάδα μολύνθηκαν με COVID-19 ενώ 127 άτομα ανέφεραν ότι προσβλήθηκαν από τη λοίμωξη η οροαρνητική ομάδα…από τα 3 οροθετικά που μολύνθηκαν εκ νέου με COVID-19, το ένα είχε νοσηλεία. αλλά δεν απαιτούσε υποστήριξη οξυγόνου ή εντατική φροντίδα… η ανάπτυξη αντισωμάτων μετά από φυσική μόλυνση όχι μόνο προστατεύει από την επαναμόλυνση από τον ιό σε μεγάλο βαθμό, αλλά προστατεύει και από την εξέλιξη σε σοβαρή νόσο COVID-19».
39) Διαρκής ανοσία βρέθηκε μετά την ανάρρωση από COVID-19 , NIH, 2021 «Οι ερευνητές βρήκαν ανθεκτικές ανοσολογικές αποκρίσεις στην πλειονότητα των ανθρώπων που μελετήθηκαν. Αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισχωρήσει στα κύτταρα, βρέθηκαν στο 98% των συμμετεχόντων ένα μήνα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Όπως φάνηκε σε προηγούμενες μελέτες, ο αριθμός των αντισωμάτων κυμαινόταν ευρέως μεταξύ των ατόμων. Αλλά, πολλά υποσχόμενα, τα επίπεδά τους παρέμειναν αρκετά σταθερά με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντας μόνο μέτρια στους 6 έως 8 μήνες μετά τη μόλυνση… Τα ειδικά για τον ιό Β κύτταρα αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι είχαν περισσότερα κύτταρα Β μνήμης έξι μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων από ό,τι ένα μήνα μετά… τα επίπεδα των Τ κυττάρων για τον ιό παρέμειναν επίσης υψηλά μετά τη μόλυνση. Έξι μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, 
40) Η απόκριση φυσικών αντισωμάτων SARS-CoV-2 επιμένει για τουλάχιστον 12 μήνες σε μια πανεθνική μελέτη από τις Νήσους Φερόε , Petersen, 2021 «Το οροθετικό ποσοστό στα άτομα που αναρρώνουν ήταν πάνω από 95% σε όλα τα χρονικά σημεία δειγματοληψίας και για τις δύο δοκιμές και παρέμεινε σταθερό με την πάροδο του χρόνου. Δηλαδή, σχεδόν όλα τα άτομα σε ανάρρωση ανέπτυξαν αντισώματα… τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα αντισώματα SARS-CoV-2 παρέμειναν τουλάχιστον 12 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και ίσως ακόμη περισσότερο, υποδεικνύοντας ότι τα άτομα που αναρρώνουν από τον COVID-19 μπορεί να προστατεύονται από επαναμόλυνση».
41) Η ειδική για τον SARS-CoV-2 μνήμη Τ-λεμφοκυττάρων διατηρείται σε ασθενείς που αναρρώνουν με COVID-19 για 10 μήνες με επιτυχή ανάπτυξη Τ κυττάρων μνήμης που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα , Jung, 2021 «ex vivo δοκιμές για την αξιολόγηση των ειδικών για τον SARS-CoV-2  ανταποκρίσεις των CD4 +  και CD8 + Τ κυττάρων σε ασθενείς που αναρρώνουν με COVID-19 έως και 317 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων (DPSO) και διαπιστώνουν ότι οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων μνήμης διατηρούνται κατά τη διάρκεια της περίοδο μελέτης ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της COVID-19. Συγκεκριμένα, παρατηρούμε παρατεταμένη πολυλειτουργικότητα και ικανότητα πολλαπλασιασμού των Τ-κυττάρων που είναι ειδικά για τον SARS-CoV-2. Μεταξύ των ειδικών για τον SARS-CoV-2 κυττάρων CD4 +  και CD8 +  T που ανιχνεύονται από δείκτες που προκαλούνται από την ενεργοποίηση, η αναλογία των κυττάρων μνήμης T (T SCM ) που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα αυξάνεται, κορυφώνοντας περίπου τα 120 DPSO».
42) Η ανοσολογική μνήμη σε ήπιους ασθενείς COVID-19 και μη εκτεθειμένους δότες αποκαλύπτει επίμονες αποκρίσεις κυττάρων Τ μετά τη μόλυνση SARS-CoV-2 , Ansari, 2021 «Ανάλυση 42 μη εκτεθειμένων υγιειὠν δοτών και 28 ασθενών με ήπια  COVID-19 έως και 5 μήνες από την ανάρρωση για ειδική ανοσολογική μνήμη SARS-CoV-2. Χρησιμοποιώντας προβλεπόμενα πεπτίδια HLA κατηγορίας II, εντοπίσαμε διασταυρούμενα αντιδραστικά CD4 +  Τ κύτταρα SARS-CoV-2 σε περίπου 66% των μη εκτεθειμένων ατόμων. Επιπλέον, βρήκαμε ανιχνεύσιμη ανοσολογική μνήμη σε ήπιους ασθενείς με COVID-19 αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωση στα κρίσιμα σκέλη της προστατευτικής προσαρμοστικής ανοσίας. CD4 +  Τ κύτταρα και Β κύτταρα, με ελάχιστη συμβολή από CD8 + Τ κύτταρα. Είναι ενδιαφέρον ότι η επίμονη ανοσολογική μνήμη σε ασθενείς με COVID-19 στοχεύει κυρίως στη γλυκοπρωτεΐνη Spike του SARS-CoV-2. Αυτή η μελέτη παρέχει τα στοιχεία τόσο υψηλού μεγέθους προϋπάρχουσας όσο και επίμονης ανοσολογικής μνήμης στον ινδικό πληθυσμό». 
43) Φυσική ανοσία COVID-19 , ΠΟΥ, 2021 «Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα άτομα αναπτύσσουν ισχυρές προστατευτικές ανοσολογικές αποκρίσεις μετά από φυσική μόλυνση με SARSCoV-2.

Μέσα σε 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, το 90-99% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 αναπτύσσουν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα. Η ισχύς και η διάρκεια των ανοσολογικών αποκρίσεων στον SARS-CoV-2 δεν είναι πλήρως κατανοητές και τα διαθέσιμα επί του παρόντος δεδομένα υποδηλώνουν ότι ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι στους περισσότερους ανθρώπους οι ανοσοαποκρίσεις παραμένουν ισχυρές και προστατευτικές έναντι της επαναμόλυνσης για τουλάχιστον 6-8 μήνες μετά τη μόλυνση (η μεγαλύτερη παρακολούθηση με ισχυρά επιστημονικά στοιχεία είναι επί του παρόντος περίπου 8 μήνες).

44) Εξέλιξη αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό mRNA SARS-CoV-2 , Cho, 2021 «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα μνήμης που επιλέγονται με την πάροδο του χρόνου από φυσική μόλυνση έχουν μεγαλύτερη ισχύ και εύρος από τα αντισώματα που προκαλούνται από τον εμβολιασμό… η ενίσχυση των εμβολιασμένων ατόμων με διαθέσιμα επί του παρόντος εμβόλια mRNA θα προκαλούσε ποσοτική αύξηση στη δραστηριότητα εξουδετέρωσης του πλάσματος αλλά όχι το ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι των παραλλαγών που λαμβάνονται με τον εμβολιασμό. άτομα που αναρρώνουν».
45) Χυμική Ανοσολογική Απόκριση στον SARS-CoV-2 στην Ισλανδία , Gudbjartsson, 2020 «Μετρήθηκαν αντισώματα σε δείγματα ορού από 30.576 άτομα στην Ισλανδία…από τα 1797 άτομα που είχαν αναρρώσει από λοίμωξη από SARS-CoV-2, 1107 από τα 1215 που εξετάστηκαν (91,1%) ήταν οροθετικά… τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από μόλυνση ήταν 0,3 % και ότι τα αντιιικά αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 δεν μειώθηκαν εντός 4 μηνών μετά τη διάγνωση (παράγραφος).»
46) Η  ανοσολογική μνήμη του SARS-CoV-2 αξιολογήθηκε για έως και 8 μήνες μετά τη μόλυνση , Dan, 2021 «Ανάλυση από πολλαπλά διαμερίσματα κυκλοφορούσας ανοσολογικής μνήμης στον SARS-CoV-2 σε 254 δείγματα από 188 περιπτώσεις COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 43 δειγμάτων σε ≥ 6 μήνες μετά τη μόλυνση… Το IgG στην πρωτεΐνη Spike ήταν σχετικά σταθερό για 6+ μήνες. Τα ειδικά για την ακίδα μνήμης Β κύτταρα ήταν πιο άφθονα στους 6 μήνες από ό,τι στον 1 μήνα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων».
47) Ο επιπολασμός της προσαρμοστικής ανοσίας στον COVID-19 και η επαναμόλυνση μετά την ανάρρωση – μια ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 12 011 447 ατόμων , Chivese, 2021 «Περιλήφθηκαν πενήντα τέσσερις μελέτες, από 18 χώρες, με συνολικά 12 011 447 άτομα, που παρακολουθήθηκαν έως και 8 μήνες μετά την ανάρρωση. Στους 6-8 μήνες μετά την ανάρρωση, ο επιπολασμός της ανιχνεύσιμης ειδικής ανοσολογικής μνήμης SARS-CoV-2 παρέμεινε υψηλός. IgG – 90,4%… ο συγκεντρωτικός επιπολασμός της επαναμόλυνσης ήταν 0,2% (95%CI 0,0 – 0,7, I 2  = 98,8, 9 μελέτες). Τα άτομα που ανέρρωσαν από τον COVID-19 είχαν 81% μείωση στις πιθανότητες επαναμόλυνσης (OR 0,19, 95% CI 0,1 – 0,3, I 2  = 90,5%, 5 μελέτες).
48) Ποσοστά επαναμόλυνσης μεταξύ ασθενών που είχαν προηγουμένως δοκιμαστεί θετικά για COVID-19: μια αναδρομική μελέτη κοόρτης , Sheehan, 2021 «Η αναδρομική μελέτη κοόρτης ενός πολυνοσοκομειακού συστήματος υγείας περιελάμβανε 150.325 ασθενείς που εξετάστηκαν για λοίμωξη από COVID-19… η προηγούμενη μόλυνση σε ασθενείς με COVID-19 ήταν εξαιρετικά προστατευτική έναντι της επαναμόλυνσης και της συμπτωματικής νόσου. Αυτή η προστασία αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, υποδηλώνοντας ότι η αποβολή του ιού ή η συνεχιζόμενη ανοσολογική απόκριση μπορεί να επιμείνει πέρα ​​από 90 ημέρες και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει πραγματική επαναμόλυνση». 
49) Αξιολόγηση της επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 1 έτος μετά την πρωτογενή μόλυνση σε πληθυσμό στη Λομβαρδία, Ιταλία , Vitale, 2020 «Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι επαναμολύνσεις είναι σπάνια συμβάντα και οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης. Η φυσική ανοσία στον SARS-CoV-2 φαίνεται να προσφέρει προστατευτική δράση για τουλάχιστον ένα χρόνο, παρόμοια με την προστασία που αναφέρθηκε σε πρόσφατες μελέτες εμβολίων».
50) Προηγούμενη μόλυνση SARS-CoV-2 σχετίζεται με προστασία από συμπτωματική επαναμόλυνση , Hanrath, 2021 «Δεν παρατηρήσαμε καμία συμπτωματική επαναμόλυνση σε μια ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης… αυτή η προφανής ανοσία στην επαναμόλυνση διατηρήθηκε για τουλάχιστον 6 μήνες… τα ποσοστά θετικότητας του τεστ ήταν 0% (0/128 [95% CI: 0–2,9]) σε αυτούς με προηγούμενη λοίμωξη σε σύγκριση με 13,7% (290/2115 [95% CI: 12,3–15,2]) σε άτομα χωρίς ( P <0,0001 χ 2  τεστ).
51) Τα κύτταρα Τ που προκαλούνται από το εμβόλιο mRNA ανταποκρίνονται πανομοιότυπα στις ανησυχητικές παραλλαγές SARS-CoV-2, αλλά διαφέρουν ως προς τη μακροζωία και τις ιδιότητες φιλοξενίας ανάλογα με την προηγούμενη κατάσταση μόλυνσης , Neidleman, 2021 «Σε άτομα που δεν είχαν λάβει λοίμωξη, η δεύτερη δόση αύξησε την ποσότητα και άλλαξε τις φαινοτυπικές ιδιότητες των ειδικών για τον SARS-CoV-2 Τ-λεμφοκυττάρων, ενώ σε ανάρρωση η δεύτερη δόση δεν άλλαξε καμία από τις δύο. Τα ειδικά για την ακίδα Τ κύτταρα από ανάρρωση μη εμβολιασθέντων διέφεραν εντυπωσιακά από εκείνα των εμβολιασμένων που δεν είχαν λάβει λοίμωξη, με φαινοτυπικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ανώτερη μακροχρόνια επιμονή και ικανότητα στην αναπνευστική οδό, συμπεριλαμβανομένου του ρινοφάρυγγα».
52) Στόχοι των απαντήσεων των Τ κυττάρων στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε ανθρώπους με νόσο COVID-19 και άτομα που δεν έχουν εκτεθεί , Γρυφώνι, 2020 «Χρησιμοποιώντας τις προβλεπόμενες «μεγαπισίνες» πεπτιδίων HLA κατηγορίας Ι και ΙΙ, εντοπίστηκαν κυκλοφορούντα  Τ κύτταρα CD8 +  και CD4 + ειδικά για τον SARS-CoV-2 σε περίπου 70% και 100% των ασθενών που αναρρώνουν με COVID-19, αντίστοιχα. Οι  αποκρίσεις των CD4 + Τ κυττάρων στην ακίδα, ο κύριος στόχος των περισσότερων προσπαθειών εμβολίου, ήταν ισχυρές και συσχετίστηκαν με το μέγεθος των τίτλων IgG και IgA κατά του SARS-CoV-2. Οι πρωτεΐνες M, spike και N αντιπροσώπευαν η καθεμία το 11%-27% της συνολικής  απόκρισης CD4 + , με πρόσθετες αποκρίσεις που στοχεύουν συνήθως τα nsp3, nsp4, ORF3a και ORF8, μεταξύ άλλων. Για τα CD8 +  T κύτταρα, η ακίδα και το M αναγνωρίστηκαν, με τουλάχιστον οκτώ στοχευμένα ORF του SARS-CoV-2».
53) Ιστολόγιο Διευθυντή του NIH: Τα ανοσοκύτταρα Τ μπορεί να προσφέρουν διαρκή προστασία κατά του COVID-19 , Collins, 2021 «Μεγάλο μέρος της μελέτης σχετικά με την ανοσολογική απόκριση στον SARS-CoV-2, τον νέο κορωνοϊό που προκαλεί το COVID-19, έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή  αντισωμάτων . Αλλά, στην πραγματικότητα, τα ανοσοκύτταρα γνωστά ως Τ κύτταρα μνήμης διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να μας προστατεύει από πολλές ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου – όπως φαίνεται τώρα – της COVID-19. Μια ενδιαφέρουσα νέα μελέτη αυτών των Τ κυττάρων μνήμης. Τα Τ κύτταρα υποδηλώνουν ότι μπορεί να προστατεύσουν μερικούς ανθρώπους που μολύνθηκαν πρόσφατα από τον SARS-CoV-2 επειδή θυμούνται προηγούμενες συναντήσεις με άλλους  ανθρώπινους κοροναϊούς . Αυτό μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να αποκρούουν τον ιό και μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να αρρωστήσουν σοβαρά με τον COVID-19.»
54) Υπερδύναμα αντισώματα ενάντια σε διάφορες και εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές SARS-CoV-2 , Wang, 2021 «Η μελέτη μας δείχνει ότι άτομα που αναρρώνουν που είχαν μολυνθεί προηγουμένως με προγονική παραλλαγή SARS-CoV-2 παράγουν αντισώματα που εξουδετερώνουν διασταυρούμενα τα αναδυόμενα VOC με υψηλή ισχύ… ισχυρά έναντι 23 παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία». 
55) Γιατί τα εμβόλια COVID-19 δεν πρέπει να απαιτούνται για όλους τους Αμερικανούς , Makary, 2021 «Η απαίτηση του εμβολίου σε άτομα που έχουν ήδη ανοσία με φυσική ανοσία δεν έχει καμία επιστημονική υποστήριξη. Ενώ ο εμβολιασμός αυτών των ανθρώπων μπορεί να είναι ωφέλιμος – και είναι μια λογική υπόθεση ότι ο εμβολιασμός μπορεί να ενισχύσει τη μακροζωία της ανοσίας τους – το να υποστηρίξουμε δογματικά ότι  πρέπει  να εμβολιαστούν έχει μηδενικά δεδομένα κλινικής έκβασης για να το υποστηρίξει. Στην πραγματικότητα, έχουμε δεδομένα για το αντίθετο: Μια μελέτη της κλινικής του Κλίβελαντ   διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός ατόμων με φυσική ανοσία δεν πρόσθεσε το επίπεδο προστασίας τους».
56) Παρατεταμένη αλλά συντονισμένη διαφοροποίηση μακρόβιων CD8+ Τ κυττάρων ειδικών για τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης COVID-19 , Ma, 2021 «Ελέγχθηκε 21 καλά χαρακτηρισμένοι, διαμήκης δειγματοληψίες αναρρώσαντων δοτών που ανάρρωσαν από ήπια COVID-19…μετά από μια τυπική περίπτωση ήπιας COVID-19, τα ειδικά για τον SARS-CoV-2 CD8+ Τ κύτταρα όχι μόνο επιμένουν αλλά διαφοροποιούνται συνεχώς με συντονισμένο τρόπο καλά στην ανάρρωση, σε μια κατάσταση χαρακτηριστική της μακρόχρονης, αυτοανοσούμενης μνήμης».
57) Μείωση της ειδικής για τον ιό της ιλαράς μνήμης κυττάρων CD4 T σε εμβολιασμένα άτομα , Naniche, 2004 «Χαρακτηρισμός από τα προφίλ των αντιγονοειδικών Τ κυττάρων που προκαλούνται από το εμβόλιο ιλαράς (MV) με την πάροδο του χρόνου από τον εμβολιασμό. Σε μια συγχρονική μελέτη υγιών ατόμων με ιστορικό εμβολιασμού MV, διαπιστώσαμε ότι τα ειδικά για τον MV CD4 και CD8 Τ κύτταρα μπορούσαν να ανιχνευθούν έως και 34 χρόνια μετά τον εμβολιασμό. Τα επίπεδα των MV-ειδικών CD8 Τ κυττάρων και του MV-ειδικού IgG παρέμειναν σταθερά, ενώ το επίπεδο των MV-ειδικών CD4 T κυττάρων μειώθηκε σημαντικά σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί >21 χρόνια νωρίτερα.
58) Ανάμνηση των πραγμάτων του παρελθόντος: Μακροπρόθεσμη μνήμη Β κυττάρων μετά από μόλυνση και εμβολιασμό , Palm, 2019 «Η επιτυχία των εμβολίων εξαρτάται από τη δημιουργία και τη διατήρηση της ανοσολογικής μνήμης. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να θυμάται παθογόνα που έχει συναντήσει προηγουμένως και τα κύτταρα Β και Τ μνήμης είναι κρίσιμα στις δευτερογενείς αποκρίσεις στη μόλυνση. Μελέτες σε ποντίκια βοήθησαν να κατανοηθεί πώς δημιουργούνται διαφορετικοί πληθυσμοί Β κυττάρων μνήμης μετά από έκθεση σε αντιγόνο και πώς η συγγένεια για το αντιγόνο είναι καθοριστική για τη μοίρα των Β κυττάρων… με την επανέκθεση σε ένα αντιγόνο, η απόκριση ανάκλησης μνήμης θα είναι ταχύτερη, ισχυρότερη και περισσότερα συγκεκριμένη παρά αφελής απάντηση. Η προστατευτική μνήμη εξαρτάται πρώτα από τα κυκλοφορούντα αντισώματα που εκκρίνονται από τα LLPC. Όταν αυτά δεν επαρκούν για την άμεση εξουδετέρωση και εξάλειψη του παθογόνου, τα Β κύτταρα της μνήμης ανακαλούνται.»
59 ) Τα ειδικά Β-κύτταρα μνήμης SARS-CoV-2 από άτομα με διαφορετική σοβαρότητα ασθένειας αναγνωρίζουν παραλλαγές του SARS-CoV-2 που προκαλούν ανησυχία , Lyski, 2021 «Εξέταση του μεγέθους, του εύρους και της ανθεκτικότητας των ειδικών αντισωμάτων SARS-CoV-2 σε δύο ξεχωριστά διαμερίσματα Β-κυττάρων: μακρόβια αντισώματα που προέρχονται από πλασματοκύτταρα στο πλάσμα και Β-κύτταρα περιφερειακής μνήμης μαζί με τα σχετικά προφίλ αντισωμάτων που προέκυψαν μετά  από in vitro διέγερση. Βρήκαμε ότι το μέγεθος διέφερε μεταξύ των ατόμων, αλλά ήταν το υψηλότερο στα νοσηλευόμενα άτομα. Παραλλαγές ανησυχίας (VoC) – Αντισωμάτων που αντιδρούν στο RBD βρέθηκαν στο πλάσμα του 72% των δειγμάτων σε αυτήν την έρευνα και Β-κύτταρα μνήμης που αντιδρούν με VoC-RBD βρέθηκαν σε όλα εκτός από 1 άτομο σε ένα μόνο χρονικό σημείο. Αυτό το εύρημα, ότι τα VoC-RBD-αντιδραστικά MBCs υπάρχουν στο περιφερικό αίμα όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμφάνισαν ασυμπτωματική ή ήπια νόσο, παρέχει έναν λόγο αισιοδοξίας σχετικά με την ικανότητα του εμβολιασμού, της προηγούμενης μόλυνσης και/ή και των δύο, να περιορίσει τη νόσο. τη σοβαρότητα και τη μετάδοση παραλλαγών ανησυχίας καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται και να κυκλοφορούν».
60) Η έκθεση στον SARS-CoV-2 δημιουργεί μνήμη Τ-κυττάρων απουσία ανιχνεύσιμης ιογενούς λοίμωξης , Wang, 2021 «Η ανοσία των Τ-κυττάρων είναι σημαντική για την ανάρρωση από την COVID-19 και παρέχει αυξημένη ανοσία για επαναμόλυνση. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την ειδική ανοσία των Τ-κυττάρων του SARS-CoV-2 σε άτομα που εκτίθενται στον ιό…αναφορά  μνήμης Τ-κυττάρων CD4 +  και CD8 + ειδική για τον ιό σε αναρρώμενους ασθενείς με COVID-19 και στενές επαφές… στενές επαφές είναι σε θέση να αποκτήσουν ανοσία των Τ-κυττάρων κατά του SARS-CoV-2 παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανιχνεύσιμη λοίμωξη».
61) Οι απαντήσεις των Τ-κυττάρων CD8+ σε άτομα που αναρρώνουν COVID-19 στοχεύουν σε διατηρημένους επιτόπους από πολλαπλές προεξέχουσες παραλλαγές κυκλοφορίας SARS-CoV-2 , Redd, 2021 και Lee , 2021 «Οι αποκρίσεις CD4 και CD8 που δημιουργούνται μετά από φυσική μόλυνση είναι εξίσου ισχυρές, δείχνοντας δραστηριότητα ενάντια σε πολλαπλούς «επιτόπους» (μικρά τμήματα) της πρωτεΐνης ακίδας του ιού. Για παράδειγμα, τα κύτταρα CD8 ανταποκρίνονται σε  52 επιτόπους  και τα κύτταρα CD4 ανταποκρίνονται σε  57 επίτοπους σε όλη την πρωτεΐνη ακίδας, έτσι ώστε μερικές μεταλλάξεις στις παραλλαγές δεν μπορούν να εξαλείψουν μια τόσο ισχυρή και σε πλάτος απόκριση Τ κυττάρων…μόνο 1 μετάλλαξη βρέθηκε στην παραλλαγή Beta -η ακίδα επικαλύπτεται με έναν προηγουμένως αναγνωρισμένο επίτοπο (1/52), υποδηλώνοντας ότι σχεδόν όλες οι αποκρίσεις των Τ-κυττάρων CD8+ κατά του SARS-CoV-2 θα πρέπει να αναγνωρίζουν αυτές τις πρόσφατα περιγραφείσες παραλλαγές.
62) Η έκθεση σε κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος μπορεί να διδάξει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει SARS-CoV-2 , La Jolla, Crotty and Sette, 2020 «Η έκθεση σε κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος μπορεί να διδάξει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον SARS-CoV-2»
63 ) Εκλεκτικοί και διασταυρούμενοι επίτοποι Τ-λεμφοκυττάρων SARS-CoV-2 σε μη εκτεθειμένους ανθρώπους , Mateus, 2020 «Βρέθηκε ότι η προϋπάρχουσα αντιδραστικότητα κατά του SARS-CoV-2 προέρχεται από Τ κύτταρα μνήμης και ότι τα διασταυρούμενα αντιδραστικά Τ κύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν συγκεκριμένα έναν επίτοπο SARS-CoV-2 καθώς και τον ομόλογο επίτοπο από έναν κοροναϊό κοινού κρυολογήματος. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του προσδιορισμού των επιπτώσεων της προϋπάρχουσας ανοσολογικής μνήμης στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19».
64) Διαχρονική παρατήρηση των αποκρίσεων αντισωμάτων για 14 μήνες μετά τη μόλυνση SARS-CoV-2 , Dehgani-Mobaraki , 2021 «Η καλύτερη κατανόηση των  αποκρίσεων αντισωμάτων  κατά του SARS-CoV-2 μετά από φυσική μόλυνση μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη μελλοντική εφαρμογή των  πολιτικών εμβολιασμού .  Πραγματοποιήθηκε διαχρονική ανάλυση των  τίτλων αντισωμάτων IgG  σε 32 αναρρώσαντες ασθενείς με COVID-19 με έδρα στην  Ούμπρια περιοχή της Ιταλίας για 14 μήνες μετά από ήπια και μέτρια σοβαρή λοίμωξη…τα ευρήματα της μελέτης συμφωνούν με πρόσφατες μελέτες που αναφέρουν επιμονή αντισωμάτων που υποδηλώνουν ότι η επαγόμενη ανοσία SARS-CoV-2 μέσω φυσικής λοίμωξης, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική κατά της επαναμόλυνσης (>90%) και μπορεί να επιμείνει για περισσότερο από έξι μήνες. Η μελέτη μας παρακολούθησε ασθενείς έως και 14 μήνες που έδειξαν την παρουσία αντι-S-RBD IgG στο 96,8% των αναρρωθέντων ατόμων με COVID-19».
65) Χυμικές και κυκλοφορούντες ωοθυλακικές αποκρίσεις βοηθητικών Τ κυττάρων σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει με COVID-19 , Juno, 2020 «Χαρακτηρισμένη ανοσία των χυμικών και κυκλοφορούντων follicular  βοηθητικών Τ-λεμφοκυττάρων (cTFH) έναντι της ακίδας σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει με νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19). Διαπιστώσαμε ότι τα ειδικά για το S αντισώματα, τα Β κύτταρα μνήμης και το cTFH προκαλούνται σταθερά μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2, σημειώνοντας ισχυρή χυμική ανοσία και συνδέονται θετικά με τη δραστηριότητα εξουδετέρωσης του πλάσματος». 
66) Συγκλίνουσες αποκρίσεις αντισωμάτων στο SARS-CoV-2 σε αναρρώμενα άτομα , Robbiani, 2020 «149 άτομα που αναρρώνουν από τον COVID-19… ο προσδιορισμός της αλληλουχίας αντισωμάτων αποκάλυψε την επέκταση των κλώνων των ειδικών για το RBD κυττάρων μνήμης Β που εξέφραζαν στενά συνδεδεμένα αντισώματα σε διαφορετικά άτομα. Παρά τους χαμηλούς τίτλους πλάσματος, τα αντισώματα σε τρεις διακριτούς επιτόπους στο RBD εξουδετέρωσαν τον ιό με μισές μέγιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις (  τιμές IC 50 ) τόσο χαμηλές όσο 2 ng ml -1 .
67) Ταχεία δημιουργία ανθεκτικής μνήμης κυττάρων Β σε πρωτεΐνες SARS-CoV-2 και νουκλεοκαψιδικές πρωτεΐνες σε COVID-19 και ανάρρωση , Hartley, 2020 «Οι ασθενείς με COVID-19 δημιουργούν γρήγορα Β κύτταρα μνήμης τόσο στα αντιγόνα ακίδας όσο και στα νουκλεοκαψιδικά αντιγόνα μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2…Κύτταρα IgG και Bmem ειδικά για RBD και NCP εντοπίστηκαν και στους 25 ασθενείς με ιστορικό COVID-19».
68) Είχες COVID; Πιθανότατα θα δημιουργείτε αντισώματα για μια ζωή , Callaway, 2021 «Οι άνθρωποι που αναρρώνουν από ήπια COVID-19 έχουν κύτταρα μυελού των οστών που μπορούν να παράγουν αντισώματα για δεκαετίες… η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η ανοσία που προκαλείται από τη μόλυνση SARS-CoV-2 θα είναι εξαιρετικά μακροχρόνια». 
69) Η πλειοψηφία των μη μολυσμένων ενηλίκων εμφανίζει προϋπάρχουσα αντιδραστικότητα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 , Majdoubi, 2021 Στο ευρύτερο Βανκούβερ του Καναδά, «χρησιμοποιώντας μια πολύ ευαίσθητη πολυπλεξία και θετικά/αρνητικά κατώφλια που καθορίστηκαν σε βρέφη στα οποία τα μητρικά αντισώματα έχουν εξασθενίσει, προσδιορίσαμε ότι περισσότερο από το 90% των μη μολυσμένων ενηλίκων παρουσίασαν αντιδραστικότητα αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης ακίδας, τομέα δέσμευσης υποδοχέα. RBD), Ν-τερματική περιοχή (NTD) ή την πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου (Ν) από το SARS-CoV-2.» 
70) Τ κύτταρα αντιδρώντα με SARS-CoV-2 σε υγιείς δότες και ασθενείς με COVID-19 , Braun, 2020 «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν διασταυρούμενα αντιδραστικά Τ-λεμφοκύτταρα πρωτεΐνης ακίδας, τα οποία πιθανότατα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων συναντήσεων με ενδημικούς κοροναϊούς». 
71) Φυσικά ενισχυμένο εύρος εξουδετέρωσης έναντι του SARS-CoV-2 ένα χρόνο μετά τη μόλυνση , Wang, 2021 «Μια κοόρτη 63 ατόμων που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 αξιολογήθηκαν σε 1,3, 6,2 και 12 μήνες μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2… τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ανοσία σε άτομα που αναρρώνουν θα είναι πολύ μακροχρόνια».
72) Ένα χρόνο μετά την ήπια COVID-19: Η πλειονότητα των ασθενών διατηρούν ειδική ανοσία, αλλά ένας στους τέσσερις εξακολουθεί να υποφέρει από μακροπρόθεσμα συμπτώματα , Κατάταξη, 2021 «Μακροχρόνια ανοσολογική μνήμη κατά του SARS-CoV-2 μετά από ήπια COVID-19».
73) IDSA , 2021 «Οι ανοσολογικές αποκρίσεις στον SARS-CoV-2 μετά από φυσική λοίμωξη μπορεί να επιμείνουν για τουλάχιστον 11 μήνες… η φυσική μόλυνση (όπως προσδιορίζεται από ένα προηγούμενο θετικό αποτέλεσμα της δοκιμής αντισώματος ή PCR) μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι της λοίμωξης SARS-CoV-2».
74) Αξιολόγηση της προστασίας από επαναμόλυνση με SARS-CoV-2 μεταξύ 4 εκατομμυρίων ατόμων που υποβλήθηκαν σε δοκιμή PCR στη Δανία το 2020: μια μελέτη παρατήρησης σε επίπεδο πληθυσμού , Holm Hansen, 2021 Δανία, «κατά τη διάρκεια της πρώτης αύξησης (δηλαδή, πριν από τον Ιούνιο του 2020), εξετάστηκαν 533.381 άτομα, εκ των οποίων 11.727 (2,20%) ήταν θετικά στην PCR και 525.339 ήταν επιλέξιμα για παρακολούθηση στη δεύτερη αύξηση, Από τους οποίους 11.068 (2,11%) είχαν βγει θετικοί κατά την πρώτη αύξηση. Μεταξύ των επιλέξιμων θετικών σε PCR ατόμων από την πρώτη έκρηξη της επιδημίας, 72 (0,65% [95% CI 0,51–0,82]) βρέθηκαν θετικά ξανά κατά τη δεύτερη αύξηση σε σύγκριση με 16 819 (3,27% [ 3·22–3·32]) από 514 271 που βρέθηκαν αρνητικά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος (προσαρμοσμένο RR 0·195 [95% CI 0·155–0·246]).»
75) Αντιγονοειδική Προσαρμοστική Ανοσία στον SARS-CoV-2 στην οξεία COVID-19 και συσχετίσεις με την ηλικία και τη σοβαρότητα της νόσου , Moderbacher, 2020 «Οι προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις περιορίζουν τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19…πολλαπλοί συντονισμένοι βραχίονες προσαρμοστικού ελέγχου της ανοσίας καλύτερα από τις μερικές αποκρίσεις…ολοκλήρωσαν μια συνδυασμένη εξέταση και των τριών κλάδων προσαρμοστικής ανοσίας στο επίπεδο των CD4 +  και CD8 + ειδικών για τον SARS-CoV-2  Αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων και εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε οξεία φάση και άτομα που έχουν αναρρώσει. Τα ειδικά για τον SARS-CoV-2 CD4 +  και CD8 +  Τ κύτταρα συσχετίστηκαν με ηπιότερη νόσο. Οι συντονισμένες προσαρμοστικές ανοσοαποκρίσεις ειδικές για τον SARS-CoV-2 σχετίστηκαν με ηπιότερη νόσο, υποδηλώνοντας ρόλους τόσο για τα CD4 + όσο  και για τα CD8 +  Τ κύτταρα στην προστατευτική ανοσία στον COVID-19».
76) Ανίχνευση Χυμικής και Κυτταρικής Ανοσίας Ειδικής για τον SARS-CoV-2 σε άτομα που αναρρώνουν από COVID-19 , Ni, 2020 «Συλλέχτηκε αίμα από ασθενείς με COVID-19 που έχουν πρόσφατα απαλλαγεί από ιούς και ως εκ τούτου πήραν εξιτήριο και ανιχνεύτηκε χυμική και κυτταρική ανοσία ειδική για τον SARS-CoV-2 σε οκτώ πρόσφατα εξιτήριους ασθενείς. Η ανάλυση παρακολούθησης μια άλλη ομάδα έξι ασθενών 2 ​​εβδομάδες μετά την έξοδο αποκάλυψε επίσης υψηλούς τίτλους αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης G (IgG). Και στους 14 ασθενείς που εξετάστηκαν, οι 13 εμφάνισαν δραστηριότητες εξουδετέρωσης του ορού σε μια δοκιμασία εισαγωγής ψευδοτύπου. Συγκεκριμένα, υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τίτλων των αντισωμάτων εξουδετέρωσης και του αριθμού των ειδικών για τον ιό Τ κυττάρων.»
77) Η ισχυρή ανοσία των Τ-λεμφοκυττάρων ειδική για τον SARS-CoV-2 διατηρείται στους 6 μήνες μετά την πρωτογενή μόλυνση , Zuo, 2020 «Ανάλυση του μεγέθους και του φαινότυπου της κυτταρικής ανοσολογικής απόκρισης του SARS-CoV-2 σε 100 δότες έξι μήνες μετά την πρωτογενή μόλυνση και συσχέτιση με το προφίλ του επιπέδου αντισωμάτων κατά της ακίδας, της νουκλεοπρωτεΐνης και της RBD κατά τους προηγούμενους έξι μήνες. Οι ανοσοαποκρίσεις των Τ-κυττάρων στο SARS-CoV-2 ήταν παρούσες με ανάλυση ELISPOT ή/και ICS σε όλους τους δότες και χαρακτηρίζονται από κυρίαρχες αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων CD4+ με ισχυρή έκφραση κυτοκίνης IL-2… λειτουργική ειδική για τον SARS-CoV-2 T- Οι κυτταρικές αποκρίσεις διατηρούνται στους έξι μήνες μετά τη μόλυνση».
78) Αμελητέα επίδραση των παραλλαγών SARS-CoV-2 στην  αντιδραστικότητα των Τ κυττάρων CD4 +  και CD8 + σε δότες και εμβόλια που εκτέθηκαν σε COVID-19 , Tarke, 2021 «Εκτέλεση μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης των ειδικών για τον SARS-CoV-2 αποκρίσεων των CD4+ και CD8+ Τ κυττάρων από άτομα που αναρρώνουν από COVID-19 που αναγνωρίζουν το προγονικό στέλεχος, σε σύγκριση με τις παραλλαγές σειρές B.1.1.7, B.1.351, P.1 και CAL .20C καθώς και οι αποδέκτες των εμβολίων COVID-19 Moderna (mRNA-1273) ή Pfizer/BioNTech (BNT162b2)… οι αλληλουχίες της συντριπτικής πλειονότητας των επιτόπων Τ κυττάρων SARS-CoV-2 δεν επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις που βρίσκονται στα παραλλαγές που αναλύθηκαν. Συνολικά, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι αποκρίσεις των CD4+ και CD8+ Τ-λεμφοκυττάρων σε άτομα που αναρρώνουν με COVID-19 ή σε εμβολιασμένους mRNA COVID-19 δεν επηρεάζονται ουσιαστικά από μεταλλάξεις».
79) Αναλογία επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 1 έως 1000 σε μέλη ενός μεγάλου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης στο Ισραήλ: μια προκαταρκτική έκθεση , Perez, 2021 Ισραήλ, «από τα 149.735 άτομα με τεκμηριωμένη θετική εξέταση PCR μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, 154 είχαν δύο θετικές δοκιμές PCR με διαφορά τουλάχιστον 100 ημερών, αντανακλώντας ένα ποσοστό επαναμόλυνσης 1 ανά 1000».
80)  Εμμονή και αποσύνθεση των αποκρίσεων ανθρώπινων αντισωμάτων στον τομέα δέσμευσης υποδοχέα της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19 , Iyer, 2020 «Μετρήθηκαν οι αποκρίσεις αντισωμάτων πλάσματος ή/και ορού στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης ακίδας (S) του SARS-CoV-2 σε 343 ασθενείς της Βόρειας Αμερικής που είχαν μολυνθεί από SARS-CoV-2 (εκ των οποίων το 93% χρειάστηκε νοσηλεία ) έως και 122 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και τις συνέκρινε με ανταποκρίσεις σε 1548 άτομα των οποίων τα δείγματα αίματος είχαν ληφθεί πριν από την πανδημία… Τα αντισώματα IgG παρέμειναν σε ανιχνεύσιμα επίπεδα σε ασθενείς πέραν των 90 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και η οροαναστροφή παρατηρήθηκε μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των ατόμων. Η συγκέντρωση αυτών των αντισωμάτων IgG αντι-RBD συσχετίστηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό με τους τίτλους NAb ψευδοϊών, οι οποίοι επίσης κατέδειξαν ελάχιστη αποσύνθεση. Η παρατήρηση ότι οι αποκρίσεις IgG και εξουδετερωτικών αντισωμάτων επιμένουν είναι ενθαρρυντική,
81)  Μια ανάλυση βάσει πληθυσμού της μακροζωίας της οροθετικότητας αντισωμάτων SARS-CoV-2 στις Ηνωμένες Πολιτείες , Alfego, 2021 «Για την παρακολούθηση της διάρκειας οροθετικότητας αντισωμάτων SARS-CoV-2 βάσει πληθυσμού σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας δεδομένα παρατήρησης από ένα εθνικό κλινικό εργαστηριακό μητρώο ασθενών που δοκιμάστηκαν με ενίσχυση νουκλεϊκού οξέος (NAAT) και ορολογικές αναλύσεις… δείγματα από 39.086 άτομα με επιβεβαιωμένο θετική COVID- 19…τα αποτελέσματα αντισωμάτων S και N SARS-CoV-2 προσφέρουν μια ενθαρρυντική άποψη για το πόσο καιρό οι άνθρωποι μπορεί να έχουν προστατευτικά αντισώματα κατά της COVID-19, με εξομάλυνση καμπύλης που δείχνει η οροθετικότητα πληθυσμού να φτάνει το 90% μέσα σε τρεις εβδομάδες, ανεξάρτητα από το αν η ανάλυση ανιχνεύει N ή S-αντισώματα. Το πιο σημαντικό, αυτό το επίπεδο οροθετικότητας διατηρήθηκε με μικρή αποσύνθεση για δέκα μήνες μετά την αρχική θετική PCR».
82) Ποιος είναι ο ρόλος των αντισωμάτων έναντι μιας ανθεκτικής, υψηλής ποιότητας απόκρισης Τ-κυττάρων στην προστατευτική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2; Hellerstein, 2020 «Έχει σημειωθεί πρόοδος στους εργαστηριακούς δείκτες για τον SARS-CoV2 με την ταυτοποίηση των επιτόπων στα CD4 και CD8 Τ-κύτταρα σε αναρρώσιμο αίμα. Αυτές κυριαρχούνται πολύ λιγότερο από την πρωτεΐνη ακίδας από ό,τι σε προηγούμενες μολύνσεις από κορωνοϊό. Αν και οι περισσότεροι υποψήφιοι για εμβόλια εστιάζουν στην πρωτεΐνη ακίδας ως αντιγόνο, η φυσική μόλυνση από τον SARS-CoV-2 προκαλεί ευρεία κάλυψη επιτόπου, διασταυρούμενη με άλλους βήτα κορονοϊούς».
83)  Τ κύτταρα CD4 +  και CD8 + ευρείας και ισχυρής μνήμης που προκαλούνται από τον SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19 που αναρρώνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο , Peng, 2020 «Μελέτη 42 ασθενών μετά την ανάρρωση από την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 28 ήπιων και 14 σοβαρών περιπτώσεων, συγκρίνοντας τις αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων τους με αυτές 16 δοτών ελέγχου… βρέθηκε ότι το εύρος, το μέγεθος και η συχνότητα των αποκρίσεων των Τ κυττάρων μνήμης από τον COVID-19 ήταν σημαντικά υψηλότερη στις σοβαρές σε σύγκριση με τις ήπιες περιπτώσεις COVID-19, και αυτό το αποτέλεσμα ήταν πιο εμφανές ως απόκριση στις πρωτεΐνες ακίδας, μεμβράνης και ORF3a…συνολικές και ειδικές για την ακίδα αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων συσχετίζονται με τον τομέα δέσμευσης κατά της ακίδας, αντι-υποδοχέα (RBD ) καθώς και ο τίτλος αντισωμάτων τελικού σημείου κατά της νουκλεοπρωτεΐνης (NP)…επιπροσθέτως έδειξε υψηλότερη αναλογία CD8 + ειδικά για τον SARS-CoV-2  προς CD4 + Αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων… οι ανοσοκυρίαρχες συστάδες επιτόπων και τα πεπτίδια που περιέχουν επίτοποι Τ-λεμφοκυττάρων που εντοπίστηκαν σε αυτή τη μελέτη θα παρέχουν κρίσιμα εργαλεία για τη μελέτη του ρόλου των ειδικών για τον ιό Τ κυττάρων στον έλεγχο και την επίλυση των λοιμώξεων SARS-CoV-2».
84) Ισχυρή ανοσία κυττάρων Τ σε άτομα που αναρρώνουν με ασυμπτωματικό ή ήπιο COVID-19 , Sekine, 2020 «Τα κύτταρα μνήμης ειδικά για τον SARS-CoV-2 πιθανότατα θα αποδειχθούν κρίσιμα για τη μακροπρόθεσμη ανοσολογική προστασία έναντι του COVID-19… χαρτογραφήθηκε το λειτουργικό και φαινοτυπικό τοπίο των ειδικών για τον SARS-CoV-2 αποκρίσεων Τ κυττάρων σε μη εκτεθειμένα άτομα, εκτεθειμένα μέλη της οικογένειας , και άτομα με οξεία ή αναρρωτική COVID-19…το συλλογικό σύνολο δεδομένων δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 προκαλεί ευρέως κατευθυνόμενες και λειτουργικά γεμάτες αποκρίσεις κυττάρων Τ μνήμης, υποδηλώνοντας ότι η φυσική έκθεση ή μόλυνση μπορεί να αποτρέψει επαναλαμβανόμενα επεισόδια σοβαρού COVID-19».
85) Ισχυρή ανοσία Τ-λεμφοκυττάρων ειδικής για τον SARS-CoV-2 και τα χαμηλά επίπεδα αναφυλατοξίνης συσχετίζονται με την ήπια εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς με COVID-19 , Lafron, 2021 «Παροχή μιας πλήρης εικόνας των κυτταρικών και χυμικών ανοσολογικών αποκρίσεων των ασθενών με COVID-19 και αποδεικνύετε ότι οι ισχυρές πολυλειτουργικές  αποκρίσεις των CD8 + Τ κυττάρων που συνδυάζονται με χαμηλά επίπεδα αναφυλατοξίνης συσχετίζονται με ήπιες λοιμώξεις».
86) Οι επίτοποι Τ-κυττάρων SARS-CoV-2 ορίζουν την ετερόλογη και την επαγόμενη από τον COVID-19 αναγνώριση Τ-κυττάρων , Nelde, 2020 «Η πρώτη εργασία που εντοπίζει και χαρακτηρίζει τους ειδικούς και διασταυρούμενους για τον SARS-CoV-2 επιτόπους Τ-κυττάρων HLA τάξης I και HLA-DR σε αναρρώσαντες ασθενείς  SARS-CoV-2 (n = 180) καθώς και σε μη εκτεθειμένα άτομα (n = 185 ) και επιβεβαιώνοντας τη συνάφειά τους με την ανοσία και την πορεία της νόσου COVID-19…διασταυρούμενοι αντιδρώντες επίτοποι Τ-κυττάρων SARS-CoV-2 αποκάλυψαν προϋπάρχουσες αποκρίσεις Τ-κυττάρων στο 81% των μη εκτεθειμένων ατόμων και επικύρωση ομοιότητας με τους ανθρώπινους κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος παρείχε μια λειτουργική βάση για την υποτιθέμενη ετερόλογη ανοσία στη λοίμωξη από SARS-CoV-2… η ένταση των αποκρίσεων των Τ-κυττάρων και το ποσοστό αναγνώρισης των επιτόπων Τ-κυττάρων ήταν σημαντικά υψηλότερο στους αναρρώσαντες δότες σε σύγκριση με τα άτομα που δεν εκτέθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι όχι μόνο η επέκταση, αλλά και η εξάπλωση της ποικιλομορφίας των αποκρίσεων των Τ-κυττάρων SARS-CoV-2 συμβαίνει κατά την ενεργό μόλυνση».
87) Karl Friston: έως και 80% δεν είναι καν ευἀλωτοι στον Covid-19 , Sayers, 2020 «Μόλις  δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα  μιας μελέτης που υποδηλώνει ότι το 40%-60% των ανθρώπων που δεν έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό έχουν αντίσταση σε επίπεδο Τ-κυττάρων από άλλους παρόμοιους κοροναϊούς όπως το κοινό κρυολόγημα…το πραγματικό μέρος των ανθρώπων που δεν έχουν ακόμη και η ευαισθησία στον Covid-19 μπορεί να φτάσει το 80%».
88) CD8 +  Τ κύτταρα ειδικά για έναν ανοσοκυρίαρχο επίτοπο νουκλεοκαψιδίου SARS-CoV-2 διασταυρώνονται με εκλεκτικούς εποχιακούς κοροναϊούς , Lineburg, 2021 «Ο έλεγχος των δεξαμενών πεπτιδίων SARS-CoV-2 αποκάλυψε ότι η πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου (Ν) προκάλεσε μια ανοσοκυρίαρχη απόκριση σε  άτομα που είχαν αναρρώσει από HLA-B7 + COVID-19, η οποία ήταν επίσης ανιχνεύσιμη σε μη εκτεθειμένους δότες…  βάση της εκλεκτικής διασταυρούμενης αντιδραστικότητας Τ κυττάρων για έναν ανοσοκυρίαρχο επίτοπο SARS-CoV-2 και τα ομόλογά του από εποχικούς κοροναϊούς, υποδηλώνοντας μακροχρόνια προστατευτική ανοσία».
89) Η χαρτογράφηση της αναγνώρισης των CD8 Τ κυττάρων σε ολόκληρο το γονιδίωμα SARS-CoV-2 αποκαλύπτει ισχυρή ανοσοκυριαρχία και σημαντική ενεργοποίηση των CD8 Τ κυττάρων σε ασθενείς με COVID-19 , Saini, 2020 «Οι ασθενείς με COVID-19 εμφάνισαν ισχυρές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων, με έως και 25% όλων των λεμφοκυττάρων CD8 +  ειδικά σε ανοσοκυρίαρχους επιτόπους που προέρχονται από τον SARS-CoV-2, προερχόμενοι από ORF1 (ανοιχτό πλαίσιο ανάγνωσης 1), ORF3 και νουκλεοκαψίδιο (Ν) πρωτεΐνη. Παρατηρήθηκε ισχυρή υπογραφή ενεργοποίησης Τ-λεμφοκυττάρων σε ασθενείς με COVID-19, ενώ δεν παρατηρήθηκε ενεργοποίηση Τ-λεμφοκυττάρων στους υγιείς δότες «μη εκτεθειμένους» και «υψηλού κινδύνου».
90) Ισοδυναμία προστασίας από τη φυσική ανοσία σε άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID-19 έναντι πλήρως εμβολιασμένων ατόμων: Συστηματική ανασκόπηση και συγκεντρωτική ανάλυση , Shenai, 2021 «Συστηματική ανασκόπηση και συγκεντρωτική ανάλυση των κλινικών μελετών μέχρι σήμερα, οι οποίες (1) συγκρίνουν συγκεκριμένα την προστασία της φυσικής ανοσίας στον αναρρώσαντα από την COVID έναντι της αποτελεσματικότητας του πλήρους εμβολιασμού στον κορωνοϊό και (2) το πρόσθετο όφελος του εμβολιασμού σε η ανασκόπηση που έχει αναρρώσει από την COVID, για την πρόληψη της επακόλουθης λοίμωξης από SARS-CoV-2… καταδεικνύει ότι η φυσική ανοσία σε άτομα που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 ισοδυναμεί τουλάχιστον με την προστασία που παρέχει ο πλήρης εμβολιασμός πληθυσμών που δεν έχουν λάβει COVID-19. Υπάρχει ένα μέτριο και σταδιακό σχετικό όφελος από τον εμβολιασμό σε άτομα που έχουν αναρρώσει από τον COVID. Ωστόσο, το καθαρό όφελος είναι οριακό σε απόλυτη βάση».
91) Αποτελεσματικότητα ChAdOx1nCoV-19 κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των λοιμώξεων από SARS CoV-2 , Satwik, 2021 «Το τρίτο βασικό εύρημα είναι ότι οι προηγούμενες λοιμώξεις με SARS-CoV-2 ήταν σημαντικά προστατευτικές έναντι όλων των μελετημένων εκβάσεων, με αποτελεσματικότητα 93% (87 έως 96%) έναντι συμπτωματικών λοιμώξεων, 89% (57 έως 97%) έναντι μέτριων σε σοβαρή νόσο και 85% (-9 έως 98%) έναντι της συμπληρωματικής οξυγονοθεραπείας. Όλοι οι θάνατοι συνέβησαν σε άτομα που δεν είχαν μολυνθεί στο παρελθόν. Αυτή ήταν υψηλότερη προστασία από αυτή που προσφέρει το εμβόλιο μίας ή διπλής δόσης».
92) Τα  ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα SARS-CoV-2 και αντισώματα στην προστασία του COVID-19: μια προοπτική μελέτη ,
Molodtsov, 2021
«Εξερεύνηση του αντίκτυπου των Τ κυττάρων και για να ποσοτικοποίηση των προστατευτικών επιπέδων των ανοσολογικών αποκρίσεων… 5.340 κάτοικοι της Μόσχας αξιολογήθηκαν για τα αντισώματα και τις κυτταρικές ανοσολογικές αποκρίσεις στον SARS-CoV-2 και παρακολουθήθηκαν για COVID-19 έως και 300 ημέρες. Τα αντισώματα και οι κυτταρικές αποκρίσεις ήταν στενά αλληλένδετες, το μέγεθός τους αντιστρόφως συσχετίστηκε με την πιθανότητα μόλυνσης. Παρόμοιο μέγιστο επίπεδο προστασίας επιτεύχθηκε από άτομα θετικά και για τους δύο τύπους αποκρίσεων και από άτομα με αντισώματα μόνο… Τα Τ κύτταρα απουσία αντισωμάτων παρείχαν ένα ενδιάμεσο επίπεδο προστασίας».
93)  Αμελητέα επίδραση των παραλλαγών SARS-CoV-2 στην  αντιδραστικότητα των CD4 +  και CD8 + Τ κυττάρων σε δότες και εμβολιασμένους που έχουν εκτεθεί σε COVID-19 , Tarke, 2021 «Απόδειξη ότι οι αλληλουχίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τ επιτόπων  κυττάρων SARS-CoV-2 δεν επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις που βρέθηκαν στις παραλλαγές που αναλύθηκαν. Συνολικά, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι αποκρίσεις των CD4+ και CD8+ Τ κυττάρων σε άτομα που αναρρώνουν με COVID-19 ή σε εμβολιασμούς mRNA COVID-19 δεν επηρεάζονται ουσιαστικά από μεταλλάξεις που βρέθηκαν στις παραλλαγές SARS-CoV-2».
94)  Εξέλιξη αντισωμάτων έναντι του τομέα υποδοχέα δέσμευσης κατά του SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό mRNA , Cho, 2021 «Η μόλυνση SARS-CoV-2 παράγει αποκρίσεις Β-κυττάρων που συνεχίζουν να εξελίσσονται για τουλάχιστον ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα κύτταρα Β της μνήμης εκφράζουν όλο και πιο ευρεία και ισχυρά αντισώματα που είναι ανθεκτικά σε μεταλλάξεις που βρίσκονται σε παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία».
95)  Επτάμηνη κινητική των αντισωμάτων SARS-CoV-2 και ο ρόλος των προϋπαρχόντων αντισωμάτων στους ανθρώπινους κοροναϊούς , Ortega, 2021 «Ο αντίκτυπος των προϋπαρχόντων αντισωμάτων στους ανθρώπινους κοροναϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα (HCoVs), είναι απαραίτητος για την κατανόηση της προστατευτικής ανοσίας στην COVID-19 και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών επιτήρησης…μετά την απόκριση αιχμής, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της ακίδας αυξάνονται από ~150 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων σε όλα τα άτομα (73% για IgG), απουσία οποιασδήποτε ένδειξης επανέκθεσης. Τα IgG και IgA προς HCoV είναι σημαντικά υψηλότερα στα ασυμπτωματικά από τα συμπτωματικά οροθετικά άτομα. Έτσι, προϋπάρχοντα διασταυρούμενα αντιδραστικά αντισώματα HCoVs θα μπορούσαν να έχουν προστατευτική δράση έναντι της λοίμωξης SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19».
96)  Ανοσοκυρίαρχοι επίτοποι Τ-κυττάρων από το αντιγόνο ακίδας SARS-CoV-2 αποκαλύπτουν ισχυρή προϋπάρχουσα ανοσία Τ-κυττάρων σε μη εκτεθειμένα άτομα , Mahajan, 2021 «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα αντιδραστικά Τ-κύτταρα του SARS-CoV-2 είναι πιθανό να υπάρχουν σε πολλά άτομα λόγω προηγούμενης έκθεσης σε ιούς γρίπης και CMV».
97)  Ανίχνευση Χυμικής και Κυτταρικής Ανοσίας Ειδικής για τον SARS-CoV-2 σε άτομα που αναρρώνουν COVID-19 , Ni, 2020 «Συλλέγχηκε αίμα από ασθενείς με COVID-19 που έχουν πρόσφατα απαλλαγεί από ιούς, και ως εκ τούτου πήραν εξιτήριο, και ανίχνευσε χυμική και κυτταρική ανοσία ειδική για τον SARS-CoV-2 σε οκτώ πρόσφατα εξιτήριο… Και στους 14 ασθενείς που εξετάστηκαν, 13 εμφάνισαν ορό- εξουδετερωτικές δραστηριότητες σε μια δοκιμασία εισόδου ψευδοτύπου. Συγκεκριμένα, υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τίτλων των αντισωμάτων εξουδετέρωσης και του αριθμού των ειδικών για τον ιό Τ κυττάρων.»
98)  Εξουδετερωτικές αντιδράσεις αντισωμάτων στο σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο Coronavirus 2 σε ασθενείς με κορωνοϊό 2019 σε εσωτερικούς ασθενείς και σε αναρρώσαντες ασθενείς , Wang, 2020 «Συλλέγθηκαν 117 δείγματα αίματος από 70 εσωτερικούς ασθενείς με COVID-19 και ασθενείς σε ανάρρωση…τα εξουδετερωτικά αντισώματα ανιχνεύθηκαν ακόμη και στο πρώιμο στάδιο της νόσου και εμφανίστηκε σημαντική ανταπόκριση σε ασθενείς που αναρρώνουν».
99)  Όχι μόνο αντισώματα: Β κύτταρα και Τ κύτταρα μεσολαβούν στην ανοσία στον COVID-19 , Cox, 2020 «Οι αναφορές ότι τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 δεν διατηρούνται στον ορό μετά την ανάρρωση από τον ιό έχουν προκαλέσει ανησυχία… η απουσία ειδικών αντισωμάτων στον ορό δεν σημαίνει απαραίτητα απουσία ανοσολογικής μνήμης».
100)  Ανοσία Τ κυττάρων στον SARS-CoV-2 μετά από φυσική μόλυνση και εμβολιασμό  DiPiazza, 2020 «Αν και η ανθεκτικότητα των Τ κυττάρων στον SARS-CoV-2 παραμένει να προσδιοριστεί, τα τρέχοντα δεδομένα και η προηγούμενη εμπειρία από ανθρώπινη μόλυνση με άλλους CoVs καταδεικνύουν τη δυνατότητα εμμονής και την ικανότητα ελέγχου της ιικής αναπαραγωγής και της νόσου του ξενιστή, καθώς και την σημασία στην προστασία που προκαλείται από το εμβόλιο. .»
101)  Ανθεκτική ανοσία Β κυττάρων SARS-CoV-2 μετά από ήπια ή σοβαρή ασθένεια , Ogega, 2021 «Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει απώλεια αντισωμάτων για τον κορωνοϊό 2 (ειδικά για τον SARS-CoV-2) για το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο με την πάροδο του χρόνου μετά τη μόλυνση, εγείροντας ανησυχία ότι η χυμική ανοσία έναντι του ιού δεν είναι ανθεκτική. Εάν η ανοσία εξασθενίσει γρήγορα, εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο επαναμόλυνσης μετά την ανάρρωση από τη νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19). Ωστόσο, τα Β κύτταρα μνήμης (MBCs) θα μπορούσαν να παρέχουν ανθεκτική χυμική ανοσία ακόμη και αν οι τίτλοι αντισωμάτων εξουδετέρωσης ορού μειωθούν… δεδομένα δείχνουν ότι τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί από SARS-CoV-2 αναπτύσσουν rMBC ειδικά για το S-RBD, με μεταγωγή κατηγορίας που μοιάζουν με προερχόμενα από το βλαστικό κέντρο Β-κύτταρα που προκαλούνται από αποτελεσματικό εμβολιασμό κατά άλλων παθογόνων, παρέχοντας στοιχεία για ανθεκτική ανοσία που προκαλείται από Β κύτταρα έναντι του SARS-CoV-2 μετά από ήπια ή σοβαρή ασθένεια».
102)  Οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων  μνήμης που στοχεύουν τον κοροναϊό SARS επιμένουν έως και 11 χρόνια μετά τη μόλυνση. , Ng, 2016 «Όλες οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων μνήμης που ανιχνεύθηκαν στοχεύουν τις δομικές πρωτεΐνες SARS-Co-V… αυτές οι αποκρίσεις βρέθηκαν να επιμένουν έως και 11 χρόνια μετά τη μόλυνση…η γνώση της εμμονής της ειδικής για το SARS κυτταρική ανοσία που στοχεύει τις δομικές πρωτεΐνες του ιού στο SARS που έχει ανακτηθεί τα άτομα είναι σημαντικά».
103)  Προσαρμοστική ανοσία σε SARS-CoV-2 και COVID-19 , Sette, 2021 «Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό για τον έλεγχο των περισσότερων ιογενών λοιμώξεων. Τα τρία θεμελιώδη συστατικά του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος είναι τα Β κύτταρα (η πηγή των αντισωμάτων), τα CD4+ Τ κύτταρα και τα CD8+ Τ κύτταρα… μια εικόνα έχει αρχίσει να εμφανίζεται που αποκαλύπτει ότι τα CD4+ T κύτταρα, τα CD8+ T κύτταρα και τα εξουδετερωτικά αντισώματα όλα συμβάλλουν για τον έλεγχο του SARS-CoV-2 τόσο σε μη νοσηλευόμενα όσο και σε νοσοκομειακά περιστατικά COVID-19».
104) Η  πρώιμη επαγωγή λειτουργικών Τ-λεμφοκυττάρων ειδικά για τον SARS-CoV-2 σχετίζεται με ταχεία ιική κάθαρση και ήπια νόσο σε ασθενείς με COVID-19 , Tan, 2021 «Αυτά τα ευρήματα παρέχουν υποστήριξη για την προγνωστική αξία των πρώιμων λειτουργικών Τ-λεμφοκυττάρων που είναι ειδικά για τον SARS-CoV-2 με σημαντικές επιπτώσεις στο σχεδιασμό του εμβολίου και την ανοσολογική παρακολούθηση».
105)   Αποκρίσεις CD8 + Τ -λεμφοκυττάρων ειδικών για τον SARS-CoV-2 σε άτομα που αναρρώνουν από COVID-19  Kared, 2021 «Χρησιμοποιήθηκε μια πολυπλεγμένη προσέγγιση τετραμερούς πεπτιδίου-MHC για τη διαλογή 408 υποψηφίων επιτόπων SARS-CoV-2 για  αναγνώριση κυττάρων CD8 + Τ σε δείγμα διατομής 30 αναρρωθέντων από τη νόσο του κορωνοϊού 2019… Η μοντελοποίηση έδειξε μια συντονισμένη και δυναμική ανοσοαπόκριση που χαρακτηρίζεται από μείωση της φλεγμονής, αύξηση του τίτλου εξουδετερωτικών αντισωμάτων και διαφοροποίηση ειδικής απόκρισης CD8 +  Τ κυττάρων. Συνολικά, τα Τ κύτταρα εμφάνισαν διακριτή διαφοροποίηση σε βλαστοκύτταρα και μεταβατικές καταστάσεις μνήμης (υποσύνολα), κάτι που μπορεί να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη ανθεκτικής προστασίας».
106)  S Protein-Reactive IgG and Memory B Cell Production after Human SARS-CoV-2 Infection Includes Broad Reactivity to the S2 SubunitNguyen-Contant, 2021 «Το πιο σημαντικό, είναι ότι αποδεικνύουμε ότι η μόλυνση δημιουργεί τόσο IgG όσο και IgG MBCs έναντι του νέου τομέα δέσμευσης υποδοχέα και της διατηρημένης υπομονάδας S2 της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2. Έτσι, ακόμη και αν τα επίπεδα αντισωμάτων μειωθούν, τα μακρόβια MBC παραμένουν για να μεσολαβούν στην ταχεία παραγωγή αντισωμάτων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδηλώνουν επίσης ότι η λοίμωξη SARS-CoV-2 ενισχύει την προϋπάρχουσα ευρεία προστασία από τον κορωνοϊό μέσω του σχηματισμού αντισωμάτων που αντιδρούν στο S2 και MBC».
107)  Εμμονή των αντισωμάτων και των κυτταρικών ανοσολογικών αποκρίσεων σε ασθενείς με νόσο του κορωνοϊού 2019 Πάνω από εννέα μήνες μετά τη μόλυνση , Yao, 2021
Μια μελέτη για την αξιολόγηση των αποκρίσεων των ειδικών για τον ιό αντισωμάτων και των Τ και Β κυττάρων μνήμης σε ασθενείς με νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19) έως και 343 ημέρες μετά τη μόλυνση…βρήκε ότι περίπου το 90% των ασθενών εξακολουθούν να έχουν ανιχνεύσιμη ανοσοσφαιρίνη(Ig) Αντισώματα G κατά των πρωτεϊνών ακίδας και νουκλεοκαψιδίουκαι εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του ψευδοϊού, ενώ το ~60% των ασθενών είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα IgG έναντι της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα και αντισωμάτων εξουδετέρωσης του υποκατάστατου ιού… Κύτταρα Β μνήμης IgG+ ειδικά για SARS-CoV-2 και ιντερφερόνη-γ -Οι αποκρίσεις των εκκρινόμενων Τ κυττάρων ήταν ανιχνεύσιμα σε περισσότερο από το 70% των ασθενών…Η ειδική απόκριση της ανοσολογικής μνήμης για τον SARS-CoV-2 παραμένειστους περισσότερους ασθενείς περίπου 1 χρόνο μετά τη μόλυνση, γεγονόςπου παρέχει ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για την πρόληψη της επαναμόλυνσης και τη στρατηγική εμβολιασμού.
108) Η  φυσικά επίκτητη ανοσία SARS-CoV-2 επιμένει για έως και 11 μήνες μετά τη μόλυνση ,  De Giorgi , 2021 «Μια προοπτική, διαχρονική ανάλυση των δωρητών πλάσματος που ανἀρρωσαν απο COVID-19 σε πολλαπλά χρονικά σημεία σε μια περίοδο 11 μηνών για να προσδιοριστεί πώς αλλάζουν τα επίπεδα αντισωμάτων στην κυκλοφορία με την πάροδο του χρόνου μετά από φυσική μόλυνση… δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ανοσολογική μνήμη αποκτάται στα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με SARS- CoV-2 και διατηρείται στην πλειονότητα των ασθενών».
109)  Μειωμένος οροθετικός επιπολασμός των αντισωμάτων ιλαράς μετά τον εμβολιασμό – Πιθανό κενό στην προστασία από την ιλαρά σε ενήλικες στην Τσεχική Δημοκρατία , Smetana, 2017 «Ένα μακροπρόθεσμο υψηλό ποσοστό οροθετικότητας παραμένει μετά από φυσική μόλυνση από ιλαρά. Αντίθετα, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου μετά τον εμβολιασμό. Ομοίως, οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων σε άτομα με ιστορικό ιλαράς επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στα εμβολιασμένα άτομα».
110)  Τα αντισώματα με ευρεία διασταυρούμενη αντίδραση κυριαρχούν στην απόκριση των ανθρώπινων Β κυττάρων έναντι της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης της πανδημίας H1N1 του 2009 ,  Wrammert  2011 «Η επέκταση αυτών των σπάνιων τύπων Β-λεμφοκυττάρων μνήμης μπορεί να εξηγήσει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αρρώστησαν σοβαρά, ακόμη και με απουσία προϋπαρχόντων προστατευτικών τίτλων αντισωμάτων»…βρέθηκαν «εξαιρετικά» ισχυρά αντισώματα στο αίμα εννέα ατόμων που μολύνθηκαν με την γρίπη των χοίρων φυσικά και ανάρρωσαν από αυτήν.»…σε αντίθεση με τα αντισώματα που προέρχονται από τους ετήσιους εμβολιασμούς κατά της γρίπης, τα περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από πανδημική λοίμωξη H1N1 ήταν σε γενικές γραμμές διασταυρούμενα αντιδραστικά έναντι των επιτόπων στον τομέα της αιμοσυγκολλητίνης (ΗΑ) του μίσχου και της κεφαλής πολλαπλών στελεχών γρίπης. Τα αντισώματα προέρχονταν από κύτταρα που είχαν υποστεί εκτεταμένη ωρίμανση συγγένειας».
111)  Επαναμόλυνση με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) σε ασθενείς που υποβάλλονται σε σειριακή εργαστηριακή δοκιμή , Qureshi, 2021 «Η επαναμόλυνση εντοπίστηκε στο 0,7% (n = 63, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI]: 0,5%–,9%) κατά την παρακολούθηση 9119 ασθενών με λοίμωξη SARS-CoV-2.
112)  Διακεκριμένες αποκρίσεις αντισωμάτων και Β-λεμφοκυττάρων μνήμης σε άτομα που δεν έχουν λάβει το SARS-CoV-2 και έχουν αναρρώσει μετά από εμβολιασμό mRNA , Goel, 2021 «Ερευνήθηκαν αντισώματα και ειδικά για αντιγόνα Β κύτταρα μνήμης με την πάροδο του χρόνου … Σε άτομα που ανάρρωσαν από SARS-CoV-2, οι αποκρίσεις αντισωμάτων και κυττάρων Β μνήμης ενισχύθηκαν σημαντικά μετά την πρώτη δόση εμβολίου. Ωστόσο, δεν υπήρξε αύξηση στα κυκλοφορούντα αντισώματα, στους τίτλους εξουδετέρωσης ή στα ειδικά για αντιγόνο Β κύτταρα μνήμης μετά τη δεύτερη δόση. Αυτή η ισχυρή ενίσχυση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου συσχετίστηκε ισχυρά με τα επίπεδα προϋπαρχόντων Β-κυττάρων μνήμης σε ανακτημένα άτομα, προσδιορίζοντας έναν βασικό ρόλο για τα κύτταρα Β μνήμης στην αύξηση των αποκρίσεων ανάκλησης στα αντιγόνα SARS-CoV-2».
113)  Covid-19: Έχουν πολλοί άνθρωποι προϋπάρχουσα ανοσία; Doshi, 2021 «Έξι μελέτες έχουν αναφέρει αντιδραστικότητα Τ κυττάρων έναντι του SARS-CoV-2 στο 20% έως 50% των ατόμων χωρίς γνωστή έκθεση στον ιό… σε μια μελέτη δειγμάτων δωρητών αίματος  που ελήφθη στις ΗΠΑ μεταξύ 2015 και 2018, το 50% εμφάνισε διάφορες μορφές αντιδραστικότητας Τ-λεμφοκυττάρων στο SARS-CoV-2… Οι ερευνητές είναι επίσης βέβαιοι ότι έχουν κάνει σταθερά βήματα για να εξακριβώσουν την προέλευση των ανοσολογικών αποκρίσεων. «Η υπόθεσή μας, φυσικά, ήταν ότι είναι οι λεγόμενοι κοροναϊοί του κοινού κρυολογήματος, επειδή είναι στενά συνδεδεμένοι… δείξαμε πραγματικά ότι αυτή είναι μια αληθινή ανοσολογική μνήμη και προέρχεται εν μέρει από ιούς κοινού κρυολογήματος». 
114)  Προϋπάρχουσα και  de novo  χυμική ανοσία στον SARS-CoV-2 σε ανθρώπους , Ng, 2020 «Δείχνουμε την παρουσία προϋπάρχουσας χυμικής ανοσίας σε μη μολυσμένους και μη εκτεθειμένους ανθρώπους στον νέο κορονοϊό. Τα αντισώματα που αντιδρούν στο SARS-CoV-2 ήταν εύκολα ανιχνεύσιμα με μια ευαίσθητη μέθοδο βασισμένη στην κυτταρομετρία ροής σε άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα σε παιδιά και εφήβους». 
115)  Φαινότυπος των ειδικών για τον SARS-CoV-2 Τ-κυττάρων σε ασθενείς COVID-19 με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας , Weiskopf, 2020 «Εντοπίσαμε  κύτταρα Τ CD4 +  και CD8 + ειδικά για τον SARS-CoV-2 στο 100% και στο 80% των ασθενών με COVID-19, αντίστοιχα. Εντοπίσαμε επίσης χαμηλά επίπεδα Τ-κυττάρων που αντιδρούν στον SARS-CoV-2 στο 20% των υγιών μαρτύρων, που δεν είχαν εκτεθεί στο παρελθόν στον SARS-CoV-2 και ενδεικτικά διασταυρούμενης αντιδραστικότητας λόγω μόλυνσης από κορονοϊούς «κοινού κρυολογήματος».
116)  Προϋπάρχουσα ανοσία στον SARS-CoV-2: οι γνωστοί και οι άγνωστοι , Sette, 2020 «Η αντιδραστικότητα των Τ κυττάρων έναντι του SARS-CoV-2 παρατηρήθηκε σε μη εκτεθειμένα άτομα… εικάζεται ότι αυτό αντανακλά τη μνήμη των Τ κυττάρων στους κυκλοφορούντες κορονοϊούς του «κοινού κρυολογήματος».
117)  Προϋπάρχουσα ανοσία έναντι των ιών γρίπης H1N1 χοίρων προέλευσης στο γενικό ανθρώπινο πληθυσμό , Greenbaum, 2009 «Η ανοσία των Τ-κυττάρων μνήμης έναντι του S-OIV υπάρχει στον ενήλικο πληθυσμό και ότι αυτή η μνήμη είναι παρόμοιου μεγέθους με την προϋπάρχουσα μνήμη κατά της εποχικής γρίπης H1N1… η διατήρηση ενός μεγάλου κλάσματος επιτόπων Τ-κυττάρων υποδηλώνει ότι η σοβαρότητα μιας λοίμωξης από S-OIV, στο βαθμό που καθορίζεται από την ευαισθησία του ιού στην ανοσολογική επίθεση, δεν θα διέφερε πολύ από αυτή της εποχικής γρίπης».
118)  Κυτταρική ανοσολογική συσχέτιση προστασίας έναντι της συμπτωματικής πανδημικής γρίπης , Sridhar, 2013 «Η πανδημία H1N1 του 2009 (pH1N1) παρείχε ένα μοναδικό φυσικό πείραμα για να προσδιοριστεί εάν η διασταυρούμενη κυτταρική ανοσία περιορίζει τη συμπτωματική ασθένεια σε άτομα που δεν είχαν αντισώματα… Βρέθηκαν υψηλότερες συχνότητες προϋπαρχόντων Τ κυττάρων σε διατηρημένους επιτόπους CD8 σε άτομα που ανέπτυξαν λιγότερο σοβαρές ασθένεια, με τη συνολική βαθμολογία συμπτωμάτων να έχει την ισχυρότερη αντίστροφη συσχέτιση με τη συχνότητα της ιντερφερόνης-γ (IFN-γ)(+) ιντερλευκίνης-2 (IL-2)(-) CD8(+) Τ κύτταρα (r = -0,6, P = 0,004)… CD8(+) Τ κύτταρα ειδικά σε διατηρημένους ιικούς επιτόπους συσχετίζονται με διασταυρούμενη προστασία έναντι της συμπτωματικής γρίπης.
119)  Προϋπάρχοντα ειδικά για τη γρίπη CD4+ Τ κύτταρα συσχετίζονται με την προστασία από τη νόσο έναντι της πρόκλησης γρίπης στους ανθρώπους , Wilkinson, 2012 «Ο ακριβής ρόλος των Τ κυττάρων στην ανοσία της ανθρώπινης γρίπης είναι αβέβαιος. Διεξάγαμε μελέτες λοίμωξης γρίπης σε υγιείς εθελοντές χωρίς ανιχνεύσιμα αντισώματα στους ιούς πρόκλησης H3N2 ή H1N1… χαρτογραφήσαμε τις απαντήσεις των Τ κυττάρων στη γρίπη πριν και κατά τη διάρκεια της λοίμωξης…βρήκαμε μεγάλη αύξηση στις ειδικές για τη γρίπη αποκρίσεις Τ-κυττάρων την ημέρα 7, όταν ο ιός είχε ολοκληρωθεί καθαρίστηκαν από ρινικά δείγματα και τα αντισώματα ορού ήταν ακόμη μη ανιχνεύσιμα. Τα προϋπάρχοντα Τ-λεμφοκύτταρα CD4+, αλλά όχι CD8+, που ανταποκρίνονται στις εσωτερικές πρωτεΐνες της γρίπης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αποβολή ιού και λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Αυτά τα κύτταρα CD4+ ανταποκρίθηκαν επίσης στα πανδημικά πεπτίδια H1N1 (A/CA/07/2009) και έδειξαν ενδείξεις κυτταροτοξικής δραστηριότητας.»
120)  Διασταυρούμενη αντιδραστική απόκριση αντισωμάτων ορού σε έναν νέο ιό γρίπης Α (H1N1) μετά από εμβολιασμό με εμβόλιο εποχικής γρίπης , CDC, MMWR, 2009 «Δεν παρατηρήθηκε αύξηση στη διασταυρούμενη αντίδραση αντισωμάτων στον νέο ιό της γρίπης Α (H1N1) σε ενήλικες ηλικίας >60 ετών. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η λήψη πρόσφατων (2005–2009) εμβολίων εποχικής γρίπης είναι απίθανο να προκαλέσει προστατευτική απόκριση αντισωμάτων στον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1).
121)  Κανείς δεν είναι αφελής: η σημασία της ετερόλογης ανοσίας των Τ-κυττάρων , Welsh, 2002 «Τα κύτταρα μνήμης που είναι ειδικά για έναν ιό μπορούν να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια μόλυνσης με έναν άσχετο ετερόλογο ιό και μπορεί να έχουν ρόλο στην προστατευτική ανοσία και την ανοσοπαθολογία. Η πορεία κάθε λοίμωξης επηρεάζεται από τη δεξαμενή μνήμης των Τ-κυττάρων που έχει καθοριστεί από το ιστορικό προηγούμενων λοιμώξεων του ξενιστή και με κάθε διαδοχική μόλυνση, η μνήμη των Τ-κυττάρων σε παράγοντες που αντιμετωπίστηκαν προηγουμένως τροποποιείται.
122) Η  ενδοοικογενειακή έκθεση στον SARS-CoV-2 προκαλεί κυτταρική ανοσολογική απόκριση χωρίς ορομετατροπή , Gallais, 2020 «Άτομα που ανήκαν σε νοικοκυριά με δείκτη ασθενή COVID-19, ανέφεραν συμπτώματα COVID-19 αλλά ανόμοια ορολογικά αποτελέσματα… Όλοι οι ασθενείς του δείκτη ανάρρωσαν από μια ήπια COVID-19. Όλοι ανέπτυξαν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 και σημαντική απόκριση Τ-λεμφοκυττάρων ανιχνεύσιμη έως και 69 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Έξι από τις οκτώ επαφές ανέφεραν συμπτώματα COVID-19 μέσα σε 1 έως 7 ημέρες μετά τον δείκτη ασθενή, αλλά όλες ήταν οροαρνητικές στον SARS-CoV-2… η έκθεση στον SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων ειδικών για τον ιό χωρίς ορομετατροπή. Οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι δείκτες έκθεσης στο SARS-Co-V-2 από τα αντισώματα…τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα που βασίζονται μόνο στην ανίχνευση των αντισωμάτων SARS-CoV-2 μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική υποεκτίμηση της προηγούμενης έκθεσης στον ιό. ”

107)  Εμμονή των αντισωμάτων και των κυτταρικών ανοσολογικών αποκρίσεων σε ασθενείς με νόσο του κορωνοϊού 2019 Πάνω από εννέα μήνες μετά τη μόλυνση , Yao, 2021

Μια μελέτη για την αξιολόγηση των αποκρίσεων των ειδικών για τον ιό αντισωμάτων και των Τ και Β κυττάρων μνήμης σε ασθενείς με νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19) έως και 343 ημέρες μετά τη μόλυνση…βρήκε ότι περίπου το 90% των ασθενών εξακολουθούν να έχουν ανιχνεύσιμη ανοσοσφαιρίνη(Ig) Αντισώματα G κατά των πρωτεϊνών ακίδας και νουκλεοκαψιδίουκαι εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του ψευδοϊού, ενώ το ~60% των ασθενών είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα IgG έναντι της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα και αντισωμάτων εξουδετέρωσης του υποκατάστατου ιού… Κύτταρα Β μνήμης IgG+ ειδικά για SARS-CoV-2 και ιντερφερόνη-γ -Οι αποκρίσεις των εκκρινόμενων Τ κυττάρων ήταν ανιχνεύσιμα σε περισσότερο από το 70% των ασθενών…Η ειδική απόκριση της ανοσολογικής μνήμης για τον SARS-CoV-2 παραμένειστους περισσότερους ασθενείς περίπου 1 χρόνο μετά τη μόλυνση, γεγονόςπου παρέχει ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για την πρόληψη της επαναμόλυνσης και τη στρατηγική εμβολιασμού.

108) Η  φυσικά επίκτητη ανοσία SARS-CoV-2 επιμένει για έως και 11 μήνες μετά τη μόλυνση ,  De Giorgi , 2021

»Μια προοπτική, διαχρονική ανάλυση των δωρητών πλάσματος που ανἀρρωσαν απο COVID-19 σε πολλαπλά χρονικά σημεία σε μια περίοδο 11 μηνών για να προσδιοριστεί πώς αλλάζουν τα επίπεδα αντισωμάτων στην κυκλοφορία με την πάροδο του χρόνου μετά από φυσική μόλυνση… δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ανοσολογική μνήμη αποκτάται στα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με SARS- CoV-2 και διατηρείται στην πλειονότητα των ασθενών».

109)  Μειωμένος οροθετικός επιπολασμός των αντισωμάτων ιλαράς μετά τον εμβολιασμό – Πιθανό κενό στην προστασία από την ιλαρά σε ενήλικες στην Τσεχική Δημοκρατία , Smetana, 2017

»Ένα μακροπρόθεσμο υψηλό ποσοστό οροθετικότητας παραμένει μετά από φυσική μόλυνση από ιλαρά. Αντίθετα, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου μετά τον εμβολιασμό. Ομοίως, οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων σε άτομα με ιστορικό ιλαράς επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στα εμβολιασμένα άτομα»

110)  Τα αντισώματα με ευρεία διασταυρούμενη αντίδραση κυριαρχούν στην απόκριση των ανθρώπινων Β κυττάρων έναντι της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης της πανδημίας H1N1 του 2009 ,  Wrammert  2011

»Η επέκταση αυτών των σπάνιων τύπων Β-λεμφοκυττάρων μνήμης μπορεί να εξηγήσει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αρρώστησαν σοβαρά, ακόμη και με απουσία προϋπαρχόντων προστατευτικών τίτλων αντισωμάτων»…βρέθηκαν »εξαιρετικά» ισχυρά αντισώματα στο αίμα εννέα ατόμων που μολύνθηκαν με την γρίπη των χοίρων φυσικά και ανάρρωσαν από αυτήν.»…σε αντίθεση με τα αντισώματα που προέρχονται από τους ετήσιους εμβολιασμούς κατά της γρίπης, τα περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από πανδημική λοίμωξη H1N1 ήταν σε γενικές γραμμές διασταυρούμενα αντιδραστικά έναντι των επιτόπων στον τομέα της αιμοσυγκολλητίνης (ΗΑ) του μίσχου και της κεφαλής πολλαπλών στελεχών γρίπης. Τα αντισώματα προέρχονταν από κύτταρα που είχαν υποστεί εκτεταμένη ωρίμανση συγγένειας».

111)  Επαναμόλυνση με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) σε ασθενείς που υποβάλλονται σε σειριακή εργαστηριακή δοκιμή , Qureshi, 2021

«Η επαναμόλυνση εντοπίστηκε στο 0,7% (n = 63, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI]: 0,5%–,9%) κατά την παρακολούθηση 9119 ασθενών με λοίμωξη SARS-CoV-2.»

112)  Διακεκριμένες αποκρίσεις αντισωμάτων και Β-λεμφοκυττάρων μνήμης σε άτομα που δεν έχουν λάβει το SARS-CoV-2 και έχουν αναρρώσει μετά από εμβολιασμό mRNA , Goel, 2021

»Ερευνήθηκαν αντισώματα και ειδικά για αντιγόνα Β κύτταρα μνήμης με την πάροδο του χρόνου … Σε άτομα που ανάρρωσαν από SARS-CoV-2, οι αποκρίσεις αντισωμάτων και κυττάρων Β μνήμης ενισχύθηκαν σημαντικά μετά την πρώτη δόση εμβολίου. Ωστόσο, δεν υπήρξε αύξηση στα κυκλοφορούντα αντισώματα, στους τίτλους εξουδετέρωσης ή στα ειδικά για αντιγόνο Β κύτταρα μνήμης μετά τη δεύτερη δόση. Αυτή η ισχυρή ενίσχυση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου συσχετίστηκε ισχυρά με τα επίπεδα προϋπαρχόντων Β-κυττάρων μνήμης σε ανακτημένα άτομα, προσδιορίζοντας έναν βασικό ρόλο για τα κύτταρα Β μνήμης στην αύξηση των αποκρίσεων ανάκλησης στα αντιγόνα SARS-CoV-2».

113)  Covid-19: Έχουν πολλοί άνθρωποι προϋπάρχουσα ανοσία; Doshi, 2021

»Έξι μελέτες έχουν αναφέρει αντιδραστικότητα Τ κυττάρων έναντι του SARS-CoV-2 στο 20% έως 50% των ατόμων χωρίς γνωστή έκθεση στον ιό… σε μια μελέτη δειγμάτων δωρητών αίματος  που ελήφθη στις ΗΠΑ μεταξύ 2015 και 2018, το 50% εμφάνισε διάφορες μορφές αντιδραστικότητας Τ-λεμφοκυττάρων στο SARS-CoV-2… Οι ερευνητές είναι επίσης βέβαιοι ότι έχουν κάνει σταθερά βήματα για να εξακριβώσουν την προέλευση των ανοσολογικών αποκρίσεων. «Η υπόθεσή μας, φυσικά, ήταν ότι είναι οι λεγόμενοι κοροναϊοί του κοινού κρυολογήματος, επειδή είναι στενά συνδεδεμένοι… δείξαμε πραγματικά ότι αυτή είναι μια αληθινή ανοσολογική μνήμη και προέρχεται εν μέρει από ιούς κοινού κρυολογήματος». 

114)  Προϋπάρχουσα και  de novo  χυμική ανοσία στον SARS-CoV-2 σε ανθρώπους , Ng, 2020

»Δείχνουμε την παρουσία προϋπάρχουσας χυμικής ανοσίας σε μη μολυσμένους και μη εκτεθειμένους ανθρώπους στον νέο κορονοϊό. Τα αντισώματα που αντιδρούν στο SARS-CoV-2 ήταν εύκολα ανιχνεύσιμα με μια ευαίσθητη μέθοδο βασισμένη στην κυτταρομετρία ροής σε άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα σε παιδιά και εφήβους». 

115)  Φαινότυπος των ειδικών για τον SARS-CoV-2 Τ-κυττάρων σε ασθενείς COVID-19 με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας , Weiskopf, 2020

»Εντοπίσαμε  κύτταρα Τ CD4 +  και CD8 + ειδικά για τον SARS-CoV-2 στο 100% και στο 80% των ασθενών με COVID-19, αντίστοιχα. Εντοπίσαμε επίσης χαμηλά επίπεδα Τ-κυττάρων που αντιδρούν στον SARS-CoV-2 στο 20% των υγιών μαρτύρων, που δεν είχαν εκτεθεί στο παρελθόν στον SARS-CoV-2 και ενδεικτικά διασταυρούμενης αντιδραστικότητας λόγω μόλυνσης από κορονοϊούς »κοινού κρυολογήματος».

116)  Προϋπάρχουσα ανοσία στον SARS-CoV-2: οι γνωστοί και οι άγνωστοι , Sette, 2020

»Η αντιδραστικότητα των Τ κυττάρων έναντι του SARS-CoV-2 παρατηρήθηκε σε μη εκτεθειμένα άτομα… εικάζεται ότι αυτό αντανακλά τη μνήμη των Τ κυττάρων στους κυκλοφορούντες κορονοϊούς του »κοινού κρυολογήματος».

117)  Προϋπάρχουσα ανοσία έναντι των ιών γρίπης H1N1 χοίρων προέλευσης στο γενικό ανθρώπινο πληθυσμό , Greenbaum, 2009

»Η ανοσία των Τ-κυττάρων μνήμης έναντι του S-OIV υπάρχει στον ενήλικο πληθυσμό και ότι αυτή η μνήμη είναι παρόμοιου μεγέθους με την προϋπάρχουσα μνήμη κατά της εποχικής γρίπης H1N1… η διατήρηση ενός μεγάλου κλάσματος επιτόπων Τ-κυττάρων υποδηλώνει ότι η σοβαρότητα μιας λοίμωξης από S-OIV, στο βαθμό που καθορίζεται από την ευαισθησία του ιού στην ανοσολογική επίθεση, δεν θα διέφερε πολύ από αυτή της εποχικής γρίπης».

118)  Κυτταρική ανοσολογική συσχέτιση προστασίας έναντι της συμπτωματικής πανδημικής γρίπης , Sridhar, 2013

»Η πανδημία H1N1 του 2009 (pH1N1) παρείχε ένα μοναδικό φυσικό πείραμα για να προσδιοριστεί εάν η διασταυρούμενη κυτταρική ανοσία περιορίζει τη συμπτωματική ασθένεια σε άτομα που δεν είχαν αντισώματα… Βρέθηκαν υψηλότερες συχνότητες προϋπαρχόντων Τ κυττάρων σε διατηρημένους επιτόπους CD8 σε άτομα που ανέπτυξαν λιγότερο σοβαρές ασθένεια, με τη συνολική βαθμολογία συμπτωμάτων να έχει την ισχυρότερη αντίστροφη συσχέτιση με τη συχνότητα της ιντερφερόνης-γ (IFN-γ)(+) ιντερλευκίνης-2 (IL-2)(-) CD8(+) Τ κύτταρα (r = -0,6, P = 0,004)… CD8(+) Τ κύτταρα ειδικά σε διατηρημένους ιικούς επιτόπους συσχετίζονται με διασταυρούμενη προστασία έναντι της συμπτωματικής γρίπης.»

119)  Προϋπάρχοντα ειδικά για τη γρίπη CD4+ Τ κύτταρα συσχετίζονται με την προστασία από τη νόσο έναντι της πρόκλησης γρίπης στους ανθρώπους , Wilkinson, 2012

»Ο ακριβής ρόλος των Τ κυττάρων στην ανοσία της ανθρώπινης γρίπης είναι αβέβαιος. Διεξάγαμε μελέτες λοίμωξης γρίπης σε υγιείς εθελοντές χωρίς ανιχνεύσιμα αντισώματα στους ιούς πρόκλησης H3N2 ή H1N1… χαρτογραφήσαμε τις απαντήσεις των Τ κυττάρων στη γρίπη πριν και κατά τη διάρκεια της λοίμωξης…βρήκαμε μεγάλη αύξηση στις ειδικές για τη γρίπη αποκρίσεις Τ-κυττάρων την ημέρα 7, όταν ο ιός είχε ολοκληρωθεί καθαρίστηκαν από ρινικά δείγματα και τα αντισώματα ορού ήταν ακόμη μη ανιχνεύσιμα. Τα προϋπάρχοντα Τ-λεμφοκύτταρα CD4+, αλλά όχι CD8+, που ανταποκρίνονται στις εσωτερικές πρωτεΐνες της γρίπης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αποβολή ιού και λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Αυτά τα κύτταρα CD4+ ανταποκρίθηκαν επίσης στα πανδημικά πεπτίδια H1N1 (A/CA/07/2009) και έδειξαν ενδείξεις κυτταροτοξικής δραστηριότητας.»

120)  Διασταυρούμενη αντιδραστική απόκριση αντισωμάτων ορού σε έναν νέο ιό γρίπης Α (H1N1) μετά από εμβολιασμό με εμβόλιο εποχικής γρίπης , CDC, MMWR, 2009

»Δεν παρατηρήθηκε αύξηση στη διασταυρούμενη αντίδραση αντισωμάτων στον νέο ιό της γρίπης Α (H1N1) σε ενήλικες ηλικίας >60 ετών. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η λήψη πρόσφατων (2005–2009) εμβολίων εποχικής γρίπης είναι απίθανο να προκαλέσει προστατευτική απόκριση αντισωμάτων στον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1).

121)  Κανείς δεν είναι naive (χωρίς προηγούμενη ανοσία): η σημασία της ετερόλογης ανοσίας των Τ-κυττάρων , Welsh, 2002

»Τα κύτταρα μνήμης που είναι ειδικά για έναν ιό μπορούν να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια μόλυνσης με έναν άσχετο ετερόλογο ιό και μπορεί να έχουν ρόλο στην προστατευτική ανοσία και την ανοσοπαθολογία. Η πορεία κάθε λοίμωξης επηρεάζεται από τη δεξαμενή μνήμης των Τ-κυττάρων που έχει καθοριστεί από το ιστορικό προηγούμενων λοιμώξεων του ξενιστή και με κάθε διαδοχική μόλυνση, η μνήμη των Τ-κυττάρων σε παράγοντες που αντιμετωπίστηκαν προηγουμένως τροποποιείται.

122) Η  ενδοοικογενειακή έκθεση στον SARS-CoV-2 προκαλεί κυτταρική ανοσολογική απόκριση χωρίς ορομετατροπή , Gallais, 2020

»Άτομα που ανήκαν σε νοικοκυριά με δείκτη ασθενή COVID-19, ανέφεραν συμπτώματα COVID-19 αλλά ανόμοια ορολογικά αποτελέσματα… Όλοι οι ασθενείς του δείκτη ανάρρωσαν από μια ήπια COVID-19. Όλοι ανέπτυξαν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 και σημαντική απόκριση Τ-λεμφοκυττάρων ανιχνεύσιμα έως και 69 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Έξι από τις οκτώ επαφές ανέφεραν συμπτώματα COVID-19 μέσα σε 1 έως 7 ημέρες μετά τον δείκτη ασθενή, αλλά όλες ήταν οροαρνητικές στον SARS-CoV-2… η έκθεση στον SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων ειδικών για τον ιό χωρίς ορομετατροπή. Οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι δείκτες έκθεσης στο SARS-Co-V-2 από τα αντισώματα…τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα που βασίζονται μόνο στην ανίχνευση των αντισωμάτων SARS-CoV-2 μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική υποεκτίμηση της προηγούμενης έκθεσης στον ιό. ”

123) Προστατευτική ανοσία μετά την ανάρρωση από μόλυνση SARS-CoV-2 , Kojima, 2021

»Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αντισώματα είναι ελλιπείς προγνωστικοί παράγοντες προστασίας. Μετά τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση, υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί ανοσίας σε ένα άτομο όχι μόνο σε επίπεδο αντισωμάτων, αλλά και σε επίπεδο κυτταρικής ανοσίας.

Είναι γνωστό ότι η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 επάγει ειδική και ανθεκτική ανοσία των Τ-κυττάρων, η οποία έχει πολλαπλούς στόχους της πρωτείνης ακίδας(ή επιτόπους) καθώς και άλλους πρωτεϊνικούς στόχους του SARS-CoV-2. Η ευρεία ποικιλομορφία της αναγνώρισης του ιού από τα Τ-κύτταρα χρησιμεύει στην ενίσχυση της προστασίας έναντι των παραλλαγών του SARS-CoV-2, με αναγνώριση τουλάχιστον των παραλλαγών άλφα (B.1.1.7), βήτα (B.1.351) και γάμμα (P.1) του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα άτομα που ανέρρωσαν από τη μόλυνση από SARS-CoV το 2002-03 συνεχίζουν να έχουν Τ κύτταρα μνήμης που αντιδρούν στις πρωτεΐνες SARS-CoV 17 χρόνια μετά το ξέσπασμα.

Επιπλέον, μια απάντηση μνήμης Β-κυττάρων στον SARS-CoV-2 εξελίσσεται μεταξύ 1-3 και 6-2 μηνών μετά τη μόλυνση, γεγονός που συνάδει με πιο μακροπρόθεσμη προστασία».

124) Αυτό το »σούπερ αντίσωμα» για την COVID καταπολεμά πολλαπλούς κοροναϊούς , Kwon, 2021

»Αυτό το »σούπερ αντίσωμα» για την COVID καταπολεμά πολλαπλούς κοροναϊούς… 12 αντισώματα… που συμμετείχαν στη μελέτη, απομονώθηκαν από άτομα που είχαν μολυνθεί είτε με τον SARS-CoV-2 είτε από τον στενό συγγενή του SARS-CoV».

125) Η λοίμωξη SARS-CoV-2 προκαλεί παρατεταμένες χυμικές ανοσολογικές αποκρίσεις σε ασθενείς που βρίσκονται σε ανάρρωση μετά από συμπτωματικό COVID-19 , Wu, 2020

Συνολικά, τα δεδομένα μας υποδεικνύουν παρατεταμένη χυμική ανοσία σε ανακάμψαντες ασθενείς που πάσχουν από συμπτωματική COVID-19, υποδηλώνοντας παρατεταμένη ανοσία.

126) Στοιχεία για παρατεταμένες βλεννογονικές και συστηματικές αντισωματικές αποκρίσεις  στα αντιγόνα SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19 , Isho, 2020

»Ενώ τα αντισώματα IgA κατά της CoV-2 αποσυντέθηκαν γρήγορα, τα αντισώματα IgG παρέμειναν σχετικά σταθερά έως και 115 ημέρες PSO και στα δύο βιορευστά. Είναι σημαντικό ότι οι αποκρίσεις IgG στο σάλιο και στον ορό συσχετίστηκαν, υποδηλώνοντας ότι τα αντισώματα στο σάλιο μπορεί να χρησιμεύσουν ως υποκατάστατο μέτρο της συστημικής ανοσίας».

127) Η απόκριση των Τ-κυττάρων στον SARS-CoV-2: κινητικές και ποσοτικές πτυχές και η περίπτωση του προστατευτικού τους ρόλου , Bertoletti , 2021

«Η πρώιμη εμφάνιση, η πολυειδικότητα και η λειτουργικότητα των ειδικών για τον SARS-CoV-2 Τ-κυττάρων σχετίζονται με την επιταχυνόμενη εκκαθάριση του ιού και με την προστασία από  σοβαρή COVID-19″.

128) Η διαχρονική κινητική των αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19  σε διάστημα 14 μηνών , Eyran, 2020

«Διαπιστώθηκε σημαντικά ταχύτερη αποσύνθεση σε naive (έλλειψη ανοσίας, ή ανοσολογικής μνήμης) εμβολιαζόμενους  σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν αναρρώσει, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ορολογική μνήμη μετά από φυσική λοίμωξη είναι πιο ισχυρή σε σύγκριση με τον εμβολιασμό. Τα δεδομένα μας αναδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ της ορολογικής μνήμης που προκαλείται από τη φυσική λοίμωξη έναντι του εμβολιασμού».

129) Συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων στην αστική  υγειονομική περίθαλψη  κατά τη διάρκεια της επικράτησης παραλλαγής Delta , Lan, 2021

«Ακολουθήσαμε έναν πληθυσμό αστικών υγειονομικών υπαλλήλων της Μασαχουσέτης… δεν βρήκαμε καμία επαναμόλυνση μεταξύ των ατόμων με προηγούμενη COVID-19, συμβάλλοντας σε 74.557 ανθρωποημέρες χωρίς επαναμόλυνση, προσθέτοντας στη βάση αποδείξεων για την ανθεκτικότητα της φυσικά αποκτηθείσας ανοσίας».

130) Ανοσία στην COVID-19 στην Ινδία μέσω εμβολιασμού και φυσικής μόλυνσης , Sarraf, 2021

«Σύγκριναν το προφίλ της ανοσολογικής απάντησης που προκλήθηκε από τον εμβολιασμό με εκείνο της φυσικής μόλυνσης, αξιολογώντας με αυτόν τον τρόπο εάν τα άτομα που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος διατήρησαν την ειδική για τον ιό ανοσία… η συνολική ανοσολογική απάντηση που προέκυψε από τη φυσική μόλυνση στην Καλκούτα και γύρω από αυτήν δεν είναι μόνο σε κάποιο βαθμό καλύτερη από εκείνη που δημιουργήθηκε από τον εμβολιασμό, ειδικά στην περίπτωση της παραλλαγής Delta, αλλά η κυτταροδιαμεσολαβούμενη ανοσία στον SARS-CoV-2 διαρκεί επίσης για τουλάχιστον δέκα μήνες μετά την ιογενή μόλυνση».

131) Η ασυμπτωματική ή ήπια συμπτωματική λοίμωξη SARS-CoV-2 προκαλεί ανθεκτικές αποκρίσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε παιδιά και εφήβους , Garrido, 2021

Αξιολογήθηκαν οι χυμικές ανοσολογικές αποκρίσεις σε 69 παιδιά και εφήβους με ασυμπτωματική ή ήπια συμπτωματική λοίμωξη SARS-CoV-2.

Ανιχνεύσαμε ισχυρές αντιδράσεις αντισωμάτων IgM, IgG και IgA σε ένα ευρύ φάσμα αντιγόνων SARS-CoV-2 κατά τη στιγμή της οξείας λοίμωξης και 2 και 4 μήνες μετά την οξεία λοίμωξη σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ειδικότερα, αυτές οι αντισωματικές αποκρίσεις συνδέονταν με δραστηριότητα εξουδετέρωσης του ιού, η οποία εξακολουθούσε να είναι ανιχνεύσιμη 4 μήνες μετά την οξεία λοίμωξη στο 94% των παιδιών. Επιπλέον, οι αντισωματικές αποκρίσεις και η δραστηριότητα εξουδετέρωσης σε ορούς από παιδιά και εφήβους ήταν συγκρίσιμες ή ανώτερες από εκείνες που παρατηρήθηκαν σε ορούς από 24 ενήλικες με ήπια συμπτωματική λοίμωξη. Συνολικά, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη SARS-CoV-2 δημιουργούν ισχυρές και ανθεκτικές χυμικές ανοσολογικές αποκρίσεις που μπορούν πιθανώς να συμβάλουν στην προστασία από την επαναμόλυνση».

132 ) Απόκριση Τ-λεμφοκυττάρων στη μόλυνση από SARS-CoV-2 σε ανθρώπους: Συστηματική επισκόπηση , Shrotri, 2021

»Οι συμπτωματικές περιπτώσεις ενηλίκων με COVID-19 εμφανίζουν σταθερά περιφερική Τ κυτταρική λεμφοπενία, η οποία συσχετίζεται θετικά με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου, διάρκεια θετικότητας σε RNA και μη επιβίωση. ενώ τα ασυμπτωματικά και τα παιδιατρικά περιστατικά εμφανίζουν διατηρημένες μετρήσεις. Τα άτομα με σοβαρή ή κρίσιμη νόσο αναπτύσσουν γενικά πιο ισχυρές, ειδικές για τον ιό αποκρίσεις Τ κυττάρων. Η μνήμη και η λειτουργία των Τ-κυττάρων ως αποτελεσματών έχει καταδειχθεί έναντι πολλαπλών ιικών επιτόπων και, διασταυρούμενες αντιδράσεις Τ-κυττάρων έχουν καταδειχθεί σε μη εκτεθειμένους και μη μολυσμένους ενήλικες, αλλά η σημασία για την προστασία και την ευαισθησία, αντίστοιχα, παραμένει ασαφής».

133) Σοβαρότητα επαναμολύνσεων SARS-CoV-2 σε σύγκριση με πρωτογενείς λοιμώξεις , Abu-Raddad, 2021

«Οι επαναμολύνσεις είχαν 90% χαμηλότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή θάνατο από ό,τι οι πρωτογενείς λοιμώξεις. Τέσσερις επαναμολύνσεις ήταν αρκετά σοβαρές ώστε να οδηγήσουν σε οξεία νοσηλεία. Καμία δεν οδήγησε σε νοσηλεία σε ΜΕΘ και καμία δεν κατέληξε σε θάνατο. Οι επαναμολύνσεις ήταν σπάνιες και γενικά ήπιες, ίσως λόγω του προετοιμασμένου ανοσοποιητικού συστήματος μετά την πρωτογενή λοίμωξη».

134) Εκτίμηση του κινδύνου επαναμόλυνσης με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) σε περιβάλλον έντονης επανέκθεσης, Abu-Raddad, 2021

»Η επαναμόλυνση SARS-CoV-2 μπορεί να συμβεί, αλλά είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που υποδηλώνει προστατευτική ανοσία έναντι της επαναμόλυνσης που διαρκεί τουλάχιστον μερικούς μήνες μετά την πρωτογενή μόλυνση».

135) Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης με SARS-CoV-2 Beta, Gamma και Delta παραλλαγή σε σύγκριση με την παραλλαγή Alpha σε εμβολιασμένα άτομα , Andeweg, 2021

«Αναλύθηκαν 28.578 αλληλουχημένα δείγματα SARS-CoV-2 από άτομα με γνωστή ανοσολογική κατάσταση που ελήφθησαν μέσω εθνικών κοινοτικών εξετάσεων στις Κάτω Χώρες από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2021. Βρήκαν στοιχεία για «αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης»  από τη βήτα (B.1.351), γάμμα (P.1), ή παραλλαγές Delta (B.1.617.2) σε σύγκριση με την παραλλαγή Alpha (B.1.1.7) μετά τον εμβολιασμό. Δεν βρέθηκαν σαφείς διαφορές μεταξύ των εμβολίων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο τις πρώτες 14-59 ημέρες μετά τον πλήρη εμβολιασμό σε σύγκριση με 60 ημέρες και περισσότερο. Σε αντίθεση με την επαγόμενη από το εμβόλιο ανοσία, δεν βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος για επαναμόλυνση με παραλλαγές Βήτα, Γάμμα ή Δέλτα σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα σε άτομα με ανοσία που προκαλείται από λοίμωξη».

136) Προηγούμενη μόλυνση  COVID-19 προστατεύει από επαναμόλυνση, ακόμη και απουσία ανιχνεύσιμων αντισωμάτων , Breathnach , 2021

«Οι μελέτες δεν ασχολήθηκαν με το αν η προηγούμενη λοίμωξη είναι προστατευτική ελλείψει ανιχνεύσιμης χυμικής ανοσολογικής απάντησης. Ασθενείς με πρωτογενές ή δευτερογενές σύνδρομο ανεπάρκειας αντισωμάτων και μειωμένα ή απόντα Β κύτταρα μπορούν να ανακάμψουν από COVID-19

Αν και έχουν γίνει λίγες μηχανιστικές μελέτες, προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα αυτά δημιουργούν εντυπωσιακές Τ-κυτταρικές ανοσοαπαντήσεις έναντι των πεπτιδικών ομάδων SARS-CoV-2…

Οι ειδικές ανοσολογικές αποκρίσεις των Τ-κυττάρων SARS-CoV-2, αλλά όχι τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σχετίζονται με μειωμένη σοβαρότητα της νόσου, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να έχει σημαντικό πλεονασμό ή αντιστάθμιση μετά το COVID-19...τα αποτελέσματά μας προσθέτουν στα αναδυόμενα στοιχεία ότι το ανιχνεύσιμο αντίσωμα ορού μπορεί να είναι ατελής δείκτης προστασίας από επαναμόλυνση.

Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη δημόσια υγεία και τη χάραξη πολιτικής, για παράδειγμα εάν χρησιμοποιούνται δεδομένα ορολογικού επιπολασμού για την αξιολόγηση της ανοσίας του πληθυσμού, ή εάν τα επίπεδα αντισωμάτων ορού θεωρηθούν ως επίσημη απόδειξη ανοσίας – μια μειοψηφία πραγματικά ανοσοποιημένων ασθενών δεν έχει ανιχνεύσιμα αντισώματα και θα μπορούσε να βρεθεί σε μειονεκτική θέση. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες ανοσολογικών συσχετισμών προστασίας από μόλυνση με SARS-CoV-2, οι οποίες μπορεί με τη σειρά τους να ενισχύσουν την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών».

137) Φυσική λοίμωξη έναντι εμβολιασμού: Τι παρέχει περισσότερη προστασία; , Rosenberg, 2021

«Με ένα σύνολο 835.792 Ισραηλινών που είναι γνωστό ότι έχουν αναρρώσει από τον ιό, οι 72 περιπτώσεις επαναμόλυνσης ανέρχονται στο 0,0086% των ανθρώπων που είχαν ήδη μολυνθεί από τον COVID… Αντίθετα, οι Ισραηλινοί που είχαν εμβολιαστεί είχαν 6,72 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν μετά το εμβόλιο από ό,τι μετά από φυσική μόλυνση, με πάνω από 3.000 από τους 5.193.499 ή 0,0578% των Ισραηλινών που είχαν εμβολιαστεί να μολύνονται στο τελευταίο κύμα».

138) Κοινοτική μετάδοσης και κινιτική του ιικού φορτίου της παραλλαγής δέλτα SARS-CoV-2 (B.1.617.2) σε εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα στο ΗΒ: μια προοπτική, διαχρονική μελέτη κοόρτης , Singanagam, 2021

«Παρ’ όλα αυτά, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις έχουν μέγιστο ιικό φορτίο παρόμοιο με τα ανεμβολίαστα περιστατικά και μπορούν να μεταδώσουν αποτελεσματικά τη λοίμωξη σε οικιακά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως εμβολιασμένων επαφών».

139) Τα αντισώματα που προκαλούνται από τον εμβολιασμό με mRNA-1273 συνδέονται ευρύτερα στον τομέα δέσμευσης του υποδοχέα από ό,τι εκείνα από μόλυνση SARS-CoV-2 , Greaney, 2021

»Η εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων που προκαλούνται από το εμβόλιο ήταν περισσότερο στοχευμένη στον τομέα δέσμευσης υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα αντισώματα που προκαλούνται από φυσική μόλυνση. Ωστόσο, εντός του RBD, η δέσμευση των αντισωμάτων που προκαλούνται από το εμβόλιο ήταν ευρύτερα κατανεμημένη μεταξύ των επιτόπων σε σύγκριση με τα αντισώματα που προκαλούνται από μόλυνση. Αυτό το μεγαλύτερο εύρος δέσμευσης σημαίνει ότι οι μεμονωμένες μεταλλάξεις RBD έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην εξουδετέρωση από τους ορούς του εμβολίου σε σύγκριση με τους ορούς ανάρρωσης. Επομένως, η ανοσία αντισωμάτων που αποκτάται από φυσική μόλυνση ή διαφορετικούς τρόπους εμβολιασμού μπορεί να έχει διαφορετική ευαισθησία στη διάβρωση από την εξέλιξη του SARS-CoV-2».

140) Ειδική για το αντιγόνο  Προσαρμοστική Ανοσία στον SARS-CoV-2 στην οξεία COVID-19 και συσχετίσεις με την ηλικία και τη σοβαρότητα της νόσου , Moderbacker, 2020

«Υπάρχουν περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ των ειδικών για το αντιγόνο ανοσολογικών αποκρίσεων και της σοβαρότητας της νόσου COVID-19.

Ολοκληρώσαμε μια συνδυασμένη εξέταση και των τριών κλάδων της προσαρμοστικής ανοσίας στο επίπεδο των ειδικών για τον SARS-CoV-2 CD4+ και CD8+ Τ-κυττάρων και των αποκρίσεων εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε οξεία και άτομα που είχαν αναρρώσει. Τα ειδικά για τον SARS-CoV-2 CD4+ και CD8+ Τ κύτταρα συσχετίστηκαν με ηπιότερη νόσο. Οι συντονισμένες προσαρμοστικές ανοσοαποκρίσεις ειδικές για τον SARS-CoV-2 σχετίστηκαν με ηπιότερη νόσο, υποδηλώνοντας ρόλους τόσο για τα CD4+ όσο και για τα CD8+ Τ κύτταρα στην προστατευτική ανοσία στον COVID-19. Συγκεκριμένα, ο συντονισμός των ειδικών για το αντιγόνο SARS-CoV-2 αποκρίσεων διαταράχθηκε σε άτομα ηλικίας ≥ 65 ετών. Η σπανιότητα των naive Τ κυττάρων συσχετίστηκε επίσης με τη γήρανση και την κακή έκβαση της νόσου. Μια φειδωλή εξήγηση είναι ότι οι συντονισμένες αποκρίσεις των CD4+ Τ-κυττάρων, των CD8+ Τ-κυττάρων και των αντισωμάτων είναι προστατευτικές, αλλά οι μη συντονισμένες αποκρίσεις συχνά αποτυγχάνουν να ελέγξουν τη νόσο, με μια σύνδεση μεταξύ της γήρανσης και των εξασθενημένων προσαρμοστικών ανοσολογικών αποκρίσεων στον SARS-CoV-2″.

141) Προστασία και μείωση της φυσικής και υβριδικής ανοσίας COVID-19 , Goldberg, 2021

«Η προστασία από την επαναμόλυνση μειώνεται με το χρόνο που μεσολαβεί από την προηγούμενη μόλυνση, αλλά είναι, παρ’ όλα αυτά, υψηλότερη από εκείνη που παρέχεται από τον εμβολιασμό με δύο δόσεις σε παρόμοιο χρόνο από το τελευταίο γεγονός που προκάλεσε ανοσία».

142)  Μια συστηματική ανασκόπηση της προστατευτικής επίδρασης της προηγούμενης μόλυνσης από SARS-CoV-2 στην επαναλαμβανόμενη μόλυνση , Kojima, 202

»Η προστατευτική επίδραση προηγούμενης μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην επαναμόλυνση είναι υψηλή και παρόμοια με την προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού».

143)  Tα Β Κύτταρα μνήμης υψηλής συγγένειας που προκαλούνται από μόλυνση SARS-CoV-2 παράγουν περισσότερους πλασματοβλάστες και άτυπα Β κύτταρα μνήμης από αυτά που εκκινήθηκαν από εμβόλια mRNA , Pape, 2021

»Συγκρίναμε τον ειδικό τομέα δέσμευσης υποδοχέα ακίδων του SARS-CoV-2 (S1-RBD) που σχηματίζονται ως απόκριση σε μόλυνση ή σε έναν μεμονωμένο εμβολιασμό mRNA. Και οι δύο πρωτογενείς πληθυσμοί MBC έχουν παρόμοιες συχνότητες στο αίμα και ανταποκρίνονται σε μια δεύτερη έκθεση S1-RBD παράγοντας ταχέως πλασματοβλάστες με άφθονη υποομάδα ανοσοσφαιρίνης (Ig)A+ και δευτερογενή MBC που είναι κυρίως IgG+ και αντιδρούν διασταυρούμενα με την παραλλαγή B.1.351. Ωστόσο, τα πρωτογενή MBCs που προκαλούνται από μόλυνση έχουν καλύτερη ικανότητα δέσμευσης αντιγόνου και δημιουργούν περισσότερους πλασματοβλάστες και δευτερογενή MBCs των κλασικών και άτυπων υποσυνόλων από ό,τι τα επαγόμενα από εμβόλια πρωτογενή MBC. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα πρωτογενή MBC που προκαλούνται από λοίμωξη έχουν υποστεί περισσότερη ωρίμανση συγγένειας από τα πρωτογενή MBC που προκαλούνται από εμβόλια και παράγουν πιο ισχυρές δευτερογενείς αποκρίσεις».

144)  Διαφορική δυναμική αντισωμάτων στη μόλυνση και τον εμβολιασμό SARS-CoV-2 , Chen, 2021

«Οι βέλτιστες ανοσολογικές αποκρίσεις παρέχουν μακροχρόνια (ανθεκτικά) αντισώματα προστατευτικά σε δυναμικά μεταλλασσόμενες ιικές παραλλαγές (ευρέως). Για να αξιολογηθεί η ευρωστία της ανοσίας που προκαλείται από το εμβόλιο mRNA… σε σύγκριση της ανθεκτικότητας και του εύρους αντισωμάτων μετά τη μόλυνση και τον εμβολιασμό από SARS-CoV-2… Ενώ ο εμβολιασμός παρέδωσε ισχυρά αρχικά ειδικά αντισώματα για τον ιό με κάποια διασταυρούμενη κάλυψη,μεταξύ των παραλλαγών, τα αντισώματα που προκλήθηκαν από τη μόλυνση SARS-CoV-2 πριν από την παραλλαγή, ενώ ήταν μέτρια σε μέγεθος, έδειξαν εξαιρετικά σταθερή μακροπρόθεσμη δυναμική αντισωμάτων… … Οι διαφορικές τροχιές ανθεκτικότητας αντισωμάτων ευνόησαν άτομα που είχαν αναρρώσει από την COVID-19 με χαρακτηριστικά διπλής μνήμης Β-λεμφοκυττάρων μεγαλύτερης πρώιμης σωματικής μετάλλαξης αντισωμάτων και αντιδραστικότητα διασταυρούμενης κορωνοϊού… και διασταυρούμενη αντιδραστικότητα με τον κορονοϊό… φωτίζοντας ένα πλεονέκτημα εύρους αντισωμάτων με τη μεσολάβηση της λοίμωξης και μια λειτουργία ενίσχυσης της διάρκειας των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 που παρέχεται από την ανακληθείσα ανοσία. »

145)  Τα παιδιά αναπτύσσουν ισχυρές και παρατεταμένες διασταυρούμενες αντιδραστικές ανοσοαποκρίσεις ειδικές για ακίδα στη μόλυνση SARS-CoV-2 , Dowell, 2022

»Σύγκριση αντισωμάτων και κυτταρικής ανοσίας σε παιδιά (ηλικίας 3-11 ετών) και ενήλικες. Οι αποκρίσεις αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης ακίδας ήταν υψηλές στα παιδιά και η ορομετατροπή ενίσχυσε τις αποκρίσεις έναντι των εποχιακών βήτα κορωνοϊών μέσω της διασταυρούμενης αναγνώρισης του τομέα S2.

Η εξουδετέρωση των παραλλαγών του ιού ήταν συγκρίσιμη μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Οι ειδικές για την ακίδα αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων ήταν υπερδιπλάσιες στα παιδιά και ανιχνεύθηκαν επίσης σε πολλά οροαρνητικά παιδιά, υποδεικνύοντας προϋπάρχουσες διασταυρούμενες αντιδράσεις σε εποχιακούς κοροναϊούς.

Είναι σημαντικό ότι τα παιδιά διατήρησαν αντισώματα και κυτταρικές αποκρίσεις 6 μήνες μετά τη μόλυνση, ενώ σχετική εξασθένηση σημειώθηκε στους ενήλικες.

Οι ειδικές για την ακίδα αποκρίσεις ήταν επίσης σε γενικές γραμμές σταθερές πέραν των 12 μηνών. Ως εκ τούτου, τα παιδιά παράγουν ισχυρά, διασταυρούμενες και παρατεταμένες ανοσολογικές αποκρίσεις στον SARS-CoV-2 με εστιασμένη ειδικότητα για την πρωτεΐνη ακίδας. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν πληροφορίες για τη σχετική κλινική προστασία που εμφανίζεται στα περισσότερα παιδιά και μπορεί να βοηθήσουν στην καθοδήγηση του σχεδιασμού των παιδιατρικών σχημάτων εμβολιασμού».

146)  Σοβαρότητα επαναμολύνσεων SARS-CoV-2 σε σύγκριση με πρωτογενείς λοιμώξεις , Abu-Raddad, 2021

»Οι Abu-Raddad et al.   Ανέφεραν ότι σε προηγούμενες μελέτες, αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της προηγούμενης φυσικής λοίμωξης «ως προστασία έναντι της επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2 σε ποσοστό 85% ή μεγαλύτερο. Κατά συνέπεια, για ένα άτομο που έχει ήδη υποστεί πρωτογενή λοίμωξη, ο κίνδυνος σοβαρής επαναμόλυνσης είναι μόνο περίπου το 1% του κινδύνου ενός προηγουμένως μη μολυσμένου ατόμου να υποστεί σοβαρή πρωτογενή λοίμωξη… Οι επαναμολύνσεις είχαν 90% χαμηλότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή θάνατο από ό,τι οι πρωτογενείς λοιμώξεις. Τέσσερις επαναμολύνσεις ήταν αρκετά σοβαρές ώστε να οδηγήσουν σε οξεία νοσηλεία. Καμία δεν οδήγησε σε νοσηλεία σε ΜΕΘ και καμία δεν κατέληξε σε θάνατο. Οι επαναμολύνσεις ήταν σπάνιες και γενικά ήπιες, ίσως λόγω του προετοιμασμένου ανοσοποιητικού συστήματος μετά την πρωτογενή λοίμωξη».

147)  Οι αποκρίσεις Τ-κυττάρων ακίδας SARS-CoV-2 που προκαλούνται κατά τον εμβολιασμό ή μόλυνση παραμένουν ισχυρές έναντι της Omicron , Keeton, 2021

»Αξιολογήθηκε η ικανότητα των Τ-λεμφοκυττάρων να αντιδρούν με την ακίδα Omicron σε συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν με Ad26.CoV2.S ή BNT162b2 και σε μη εμβολιασμένους ασθενείς που αναρρώνουν με COVID-19 (n = 70).

Βρήκαμε ότι το 70-80% της απόκρισης των CD4 και CD8 Τ κυττάρων στην ακίδα διατηρήθηκε σε όλες τις ομάδες μελέτης. Επιπλέον, το μέγεθος των διασταυρούμενων Τ κυττάρων στην Omicron ήταν παρόμοιο με αυτό των παραλλαγών Beta και Delta, παρά το γεγονός ότι η Omicron φιλοξενούσε πολύ περισσότερες μεταλλάξεις. Επιπλέον, σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με λοίμωξη Omicron (n = 19), υπήρχαν συγκρίσιμες αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων σε πρωτεΐνες προγονικής ακίδας, νουκλεοκαψιδίου και μεμβρανών με αυτές που βρέθηκαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε προηγούμενα κύματα που κυριαρχούσαν οι παραλλαγές των προγονικών, βήτα ή δέλτα (n = 49 ). Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παρά τις εκτεταμένες μεταλλάξεις της Omicron και τη μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα, η πλειονότητα της απόκρισης των Τ κυττάρων, που προκαλείται από εμβολιασμό ή φυσική μόλυνση, διασταυρώνει την παραλλαγή. Η καλά διατηρημένη ανοσία Τ-λεμφοκυττάρων στην Omicron είναι πιθανό να συμβάλει στην προστασία από τη σοβαρή COVID-19, υποστηρίζοντας τις πρώιμες κλινικές παρατηρήσεις από τη Νότια Αφρική».

148)  Προϋπάρχουσα ανοσία έναντι των ιών γρίπης των χοίρων Η1Ν1 προέλευσης στο γενικό ανθρώπινο πληθυσμό , Greenbaum, 2009

»Το 69% (54/78) των επιτόπων που αναγνωρίζονται από τα CD8+ Τ κύτταρα είναι εντελώς αμετάβλητα. Περαιτέρω αποδεικνύουμε πειραματικά ότι κάποια ανοσία των Τ-κυττάρων μνήμης έναντι του S-OIV υπάρχει στον ενήλικο πληθυσμό και ότι αυτή η μνήμη είναι παρόμοιου μεγέθους με την προϋπάρχουσα μνήμη κατά της εποχικής γρίπης H1N1. Επειδή η προστασία από τη μόλυνση γίνεται με τη μεσολάβηση αντισωμάτων, είναι πιθανό να απαιτείται ένα νέο εμβόλιο με βάση τις ειδικές πρωτεΐνες S-OIV HA και NA για την πρόληψη της μόλυνσης. Ωστόσο, τα Τ κύτταρα είναι γνωστό ότι αμβλύνουν τη σοβαρότητα της νόσου. Επομένως, η διατήρηση ενός μεγάλου κλάσματος επιτόπων Τ-κυττάρων υποδηλώνει ότι η σοβαρότητα μιας λοίμωξης S-OIV, στο βαθμό που καθορίζεται από την ευαισθησία του ιού σε ανοσοποιητική επίθεση, δεν θα διέφερε πολύ από αυτή της εποχικής γρίπης.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με αναφορές σχετικά με τη συχνότητα της νόσου, τη σοβαρότητα, και τα ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με τον ανθρώπινο S-OIV…συνολικά, το 49% των επιτόπων που αναφέρονται στη βιβλιογραφία και υπάρχουν στον πρόσφατα κυκλοφορούν εποχικό H1N1 βρίσκονται επίσης πλήρως διατηρημένοι στο S-OIV.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο αριθμός των συντηρημένων επιτόπων διέφερε πολύ ως συνάρτηση της κατηγορίας των επιτόπων που εξετάστηκαν. Αν και μόνο το 31% των επιτόπων Β-κυττάρων διατηρήθηκαν, το 41% ​​των επιτόπων CD4+ και 69% των επιτόπων Τ-κυττάρων CD8+ διατηρήθηκαν.

Είναι γνωστό ότι διασταυρούμενη αντίδραση των Τ-κυττάρων ανοσοαποκρίσεις μπορεί να υπάρχουν ακόμη και μεταξύ ορολογικά διακριτών στελεχών της γρίπης Α ( Αν και μόνο το 31% των επιτόπων Β-κυττάρων διατηρήθηκαν, το 41% ​​των επιτόπων CD4+ και 69% των επιτόπων Τ-κυττάρων CD8+ διατηρήθηκαν. Είναι γνωστό ότι διασταυρούμενη αντίδραση των Τ-κυττάρων ανοσοαποκρίσεις μπορεί να υπάρχουν ακόμη και μεταξύ ορολογικά διακριτών στελεχών της γρίπης Α ( Αν και μόνο το 31% των επιτόπων Β-κυττάρων διατηρήθηκαν, το 41% ​​των επιτόπων CD4+ και 69% των επιτόπων Τ-κυττάρων CD8+ διατηρήθηκαν. Είναι γνωστό ότι διασταυρούμενη αντίδραση των Τ-κυττάρων ανοσοαποκρίσεις μπορεί να υπάρχουν ακόμη και μεταξύ ορολογικά διακριτών στελεχών της γρίπης Α (14 ,  15 ). Με βάση αυτή την παρατήρηση και τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν παραπάνω, υποθέσαμε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν αποκρίσεις ανοσολογικής μνήμης έναντι του S-OIV στον ενήλικο πληθυσμό, στο επίπεδο τόσο των Β όσο και των Τ κυττάρων».

149)  Προστασία που παρέχεται από προηγούμενη μόλυνση έναντι της επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 με το Omicron, παραλλαγή , Altarawneh, 2021

»Το PES  έναντι της συμπτωματικής επαναμόλυνσης υπολογίστηκε σε 90,2% (95% CI: 60,2-97,6) για την Alpha, 84,8% (95% CI: 74,5-91,0) για τη Beta, 92,0% (95% CI: 87,9-94,7) και 56,0% (95% CI: 50,6-60,9) για την Omicron. Μόνο 1 επαναμόλυνση Alpha, 2 Beta, 0 Delta και 2 Omicron επαναμολύνσεις προχώρησαν σε σοβαρή COVID-19. Καμμία δεν εξελίχθηκε σε κρίσιμη ή θανατηφόρα COVID-19. Το PES  έναντι νοσηλείας ή θανάτου λόγω επαναμόλυνσης υπολογίστηκε σε 69,4% (95% CI: -143,6-96,2) για το Alpha, 88,0% (95% CI: 50,7-97,1) για το Beta, 100% (95% CI: 43,3-98). ) για την Delta και 87,8% (95% CI: 47,5-97,1) για την Omicron.»

150)  Τα διασταυρούμενα αντιδραστικά Τ κύτταρα μνήμης συνδέονται με την προστασία έναντι της μόλυνσης από SARS-CoV-2 σε επαφές COVID-19 , Kundu, 2022

«Παρατηρούμε υψηλότερες συχνότητες διασταυρούμενων (p = 0,0139) και ειδικών για το νουκλεοκαψίδιο (p = 0,0355) Τ-κυττάρων μνήμης που εκκρίνουν IL-2 σε επαφές που παρέμειναν αρνητικές με PCR παρά την έκθεση (n = 26), σε σύγκριση με εκείνες που μετατρέπονται σε θετικές με PCR (n = 26)- δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά στη συχνότητα των αποκρίσεων στην ακίδα, γεγονός που υποδηλώνει μια περιορισμένη προστατευτική λειτουργία των Τ-κυττάρων με διασταυρούμενη αντίδραση στην ακίδα.Τα αποτελέσματά μας είναι επομένως συνεπή με προϋπάρχοντα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης διασταυρούμενης αντίδρασης μη ακίδας που προστατεύουν τις επαφές που δεν είχαν προηγηθεί SARS-CoV-2 από μόλυνση, υποστηρίζοντας έτσι τη συμπερίληψη αντιγόνων χωρίς ακίδα στα εμβόλια δεύτερης γενιάς».

151)  Μακροχρόνια επιμονή των αντισωμάτων IgG σε άτομα που ανάρρωσαν από COVID-19 στους 18 μήνες και ο αντίκτυπος του εμβολιασμού mRNA δύο δόσεων BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) στην απόκριση αντισωμάτων ,  Dehgani-Mobaraki , 2021

»Στους 18 μήνες, το 97% των συμμετεχόντων βρέθηκαν θετικοί για anti-NCP υποδεικνύοντας την επιμονή της επαγόμενης από λοίμωξη ανοσίας ακόμη και για τα εμβολιασμένα άτομα».

Στην παρούσα μελέτη, στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε τη δυναμική των τίτλων IgG σε διάστημα 18 μηνών σε n=36 ασθενείς από την περιοχή Umbria της Ιταλίας, οι οποίοι είχαν τεκμηριωμένο ιστορικό μόλυνσης από COVID-19 τον Μάρτιο του 2020, και στη συνέχεια να συγκρίνουμε την επίδραση του εμβολιασμού με δύο δόσεις BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) στους τίτλους αντισωμάτων αυτών των ασθενών με εκείνους που δεν έλαβαν καμία δόση εμβολίου. Πρόκειται για τη μακροβιότερη παρατήρηση (Μάρτιος 2020-Σεπτέμβριος 2021) για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε άτομα που ανάρρωσαν μαζί με την επίδραση του εμβολιασμού με 2 δόσεις-BNT162b2 στους τίτλους.»

152)  Μακροχρόνια πορεία χυμικών και κυτταρικών ανοσοαποκρίσεων σε εξωτερικούς ασθενείς μετά από μόλυνση SARS-CoV-2 , Schiffner, 2021
»Συμμετείχαν 412 ενήλικες ως επί το πλείστον με ήπια ή μέτρια πορεία νόσου. Σε κάθε επίσκεψη μελέτης, τα άτομα έδωσαν περιφερικό αίμα για έλεγχο αντισωμάτων IgG κατά του SARS-CoV-2 και απελευθέρωσης IFN-γ μετά από διέγερση πρωτεΐνης S SARS-CoV-2. Αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε 316/412 (76,7%) των ασθενών και 215/412 (52,2%) είχαν θετικά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Ομοίως, σε 274/412 (66,5 %) ανιχνεύθηκαν θετικά αντισώματα απελευθέρωσης IFN-γ και IgG. Σε σχέση με το χρόνο μετά τη μόλυνση, τόσο τα επίπεδα αντισωμάτων IgG όσο και οι συγκεντρώσεις IFN-γ μειώθηκαν κατά περίπου στο μισό μέσα σε τριακόσιες ημέρες. Στατιστικά, η παραγωγή IgG και IFN-γ συσχετίστηκαν στενά, αλλά σε ατομική βάση παρατηρήσαμε ασθενείς με υψηλούς τίτλους αντισωμάτων αλλά χαμηλά επίπεδα IFN-γ και αντίστροφα.

153)  Περιστατικά COVID-19 και νοσηλεία με βάση την κατάσταση εμβολιασμού COVID-19 και την προηγούμενη διάγνωση COVID-19 — Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη, Μάιος–Νοέμβριος 2021 , Leon, 2022

»Μέχρι την εβδομάδα που αρχίζει στις 3 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων χωρίς προηγούμενη διάγνωση COVID-19, τα ποσοστά κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων χωρίς προηγούμενη διάγνωση COVID-19 ήταν 6,2 φορές (Καλιφόρνια) και 4,5 φορές ( Νέα Υόρκη) χαμηλότερα; Τα ποσοστά ήταν σημαντικά χαμηλότερα και στις δύο ομάδες με προηγούμενες διαγνώσεις COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 29,0 φορές (Καλιφόρνια) και 14,7 φορές χαμηλότερα (Νέα Υόρκη) μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων με προηγούμενη διάγνωση, και 32,5 φορές (Καλιφόρνια) και 19,8 φορές χαμηλότερα (Νέα Υόρκη) μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων με προηγούμενη διάγνωση COVID-19. Κατά την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με τα ποσοστά νοσηλείας μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων χωρίς προηγούμενη διάγνωση COVID-19, τα ποσοστά νοσηλείας στην Καλιφόρνια ακολούθησαν παρόμοια πορεία. Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από τηνν COVID-19 και τη σχετική νοσηλεία και ότι η επιβίωση από προηγούμενη λοίμωξη προστατεύει από επαναμόλυνση και σχετική νοσηλεία. Είναι σημαντικό ότι η προστασία που προέρχεται από λοιμώξεις ήταν υψηλότερη αφού η παραλλαγή Delta έγινε κυρίαρχη, μια εποχή που η επαγόμενη από το εμβόλιο ανοσία για πολλά άτομα μειώθηκε λόγω της διαφυγής του ανοσοποιητικού και της ανοσολογικής εξασθένησης».

154)  Επικράτηση και ανθεκτικότητα των αντισωμάτων SARS-CoV-2 μεταξύ των μη εμβολιασμένων ενηλίκων των ΗΠΑ από το ιστορικό της COVID-19 , Alejo, 2022

»Σε αυτή τη συγχρονική μελέτη μη εμβολιασμένων ενηλίκων στις ΗΠΑ, ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο 99% των ατόμων που ανέφεραν θετικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19, στο 55% που πίστευαν ότι είχαν COVID-19 αλλά ποτέ δεν δοκιμάστηκαν και στο 11% που πίστευαν ότι δεν είχαν ποτέ μόλυνση από COVID-19. Παρατηρήθηκαν επίπεδα anti-RBD μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα δοκιμής COVID-19 έως και 20 μήνες, επεκτείνοντας τα προηγούμενα δεδομένα αντοχής 6 μηνών´»

155) Επίδραση προηγούμενης μόλυνσης, εμβολιασμού και υβριδικής ανοσίας έναντι των συμπτωματικών λοιμώξεων BA.1 και BA.2 Omicron και σοβαρής COVID-19 στο Κατάρ , Altarawneh, Μάρτιος 2022

»Οι ερευνητές του Κατάρ διερεύνησαν τη συμπτωματική λοίμωξη από SARS-CoV-2 Omicron BA.1, τη συμπτωματική λοίμωξη BA.2, τη νοσηλεία και θάνατο με BA.1 και τη νοσηλεία και τον θάνατο με BA.2, μεταξύ 23 Δεκεμβρίου 2021 και 21 Φεβρουαρίου 2022. Οι ερευνητές διεξήγαγαν 6 εθνικές, αντιστοιχισμένες, αρνητικές σε τεστ μελέτες ελέγχου περιπτώσεων που διεξήχθησαν για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer-BioNTech), του εμβολίου mRNA-1273 (Moderna), της φυσικής ανοσίας λόγω προηγούμενης λοίμωξης με παραλλαγές προ-Omicron και της υβριδικής ανοσίας από προηγούμενη λοίμωξη και εμβολιασμό.

Διαπίστωσαν ότι »Η αποτελεσματικότητα της προηγούμενης μόνο μόλυνσης έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης BA.2 ήταν 46,1% (95% CI: 39,5-51,9%). «Η αποτελεσματικότητα μόνο της προηγούμενης λοίμωξης έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης BA.2 ήταν 46,1% (95% CI: 39,5-51,9%). Η αποτελεσματικότητα μόνο του εμβολιασμού με δύο δόσεις BNT162b2 ήταν αμελητέα στο -1,1% (95% CI: -7,1-4,6), αλλά σχεδόν όλα τα άτομα είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τους αρκετούς μήνες νωρίτερα. Η αποτελεσματικότητα μόνο του εμβολιασμού με τρεις δόσεις BNT162b2 ήταν 52,2% (95% CI: 48,1-55,9%). Η αποτελεσματικότητα της υβριδικής ανοσίας της προηγούμενης λοίμωξης και του εμβολιασμού με δύο δόσεις BNT162b2 ήταν 55,1% (95% CI: 50,9-58,9%)». Το βασικό συμπέρασμα ήταν: «Δεν υπάρχουν διακριτές διαφορές στις επιδράσεις της προηγούμενης λοίμωξης, του εμβολιασμού και της υβριδικής ανοσίας έναντι του BA.1 έναντι του BA.2».

156. Κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 και νοσηλεία COVID-19 σε άτομα με φυσική και υβριδική ανοσία: μια αναδρομική, συνολική πληθυσμιακή μελέτη κοόρτης στη Σουηδία , Nordstrom, Μάρτιος 2020.

Μια  σουηδική μελέτη από τους Nordström et al.  διαπιστώθηκε ότι  ο κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 και νοσηλείας COVID-19 σε άτομα που έχουν επιζήσει και αναρρώσει από προηγούμενη λοίμωξη παρέμεινε κατασταλμένος για έως και 20 μήνες. 

Αυτή ήταν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης χρησιμοποιώντας σουηδικά μητρώα σε εθνικό επίπεδο που διαχειρίζονται η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας και η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας. Σχηματίστηκαν τρεις κοόρτες:

Η κοόρτη 1 περιελάμβανε μη εμβολιασμένα άτομα με φυσική ανοσία που ταιριάστηκαν κατά ζεύγη κατά το έτος γέννησης και το φύλο με μη εμβολιασμένα άτομα χωρίς φυσική ανοσία κατά την έναρξη.

Η κοόρτη 2 και η κοόρτη 3 περιελάμβαναν άτομα που εμβολιάστηκαν με μία δόση (υβριδική ανοσία μίας δόσης) ή δύο δόσεις (υβριδική ανοσία δύο δόσεων) ενός εμβολίου για τον COVID-19, αντίστοιχα, μετά από προηγούμενη λοίμωξη, που ταιριάστηκαν ανά ζεύγη κατά το έτος γέννησης και το φύλο άτομα με φυσική ανοσία κατά την έναρξη.
Συγκεκριμένα, μετά τους αρχικούς 3 μήνες πριν, η φυσική ανοσία συσχετίστηκε με 95% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2 (προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου [aHR] 0,05 [95% CI 0,05–0,05] p< 0,001) και 87% (0,13 [0,11–0,16], p<0,001) χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας COVID-19 για έως και 20 μήνες παρακολούθησης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα

» Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 και νοσηλείας COVID-19 σε άτομα που έχουν επιζήσει και αναρρώσει από προηγούμενη λοίμωξη παρέμεινε χαμηλός για έως και 20 μήνες. Ο εμβολιασμός φάνηκε να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο και των δύο εκβάσεων για έως και 9 μήνες, αν και οι διαφορές σε απόλυτους αριθμούς, ειδικά σε νοσηλεία, ήταν μικρές. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι εάν τα διαβατήρια χρησιμοποιούνται για κοινωνικούς περιορισμούς, θα πρέπει να αναγνωρίζουν είτε μια προηγούμενη μόλυνση είτε τον εμβολιασμό ως απόδειξη ανοσίας, σε αντίθεση με τον εμβολιασμό μόνο».

157.) Αντι-νουκλεοκαψιδικά αντισώματα μετά από μόλυνση SARS-CoV-2 στην τυφλή φάση της κλινικής δοκιμής αποτελεσματικότητας εμβολίου mRNA-1273 Covid-19 , Follmann, 2022 

«Αξιολόγηση της οροθετικότητας των αντισωμάτων κατά του νουκλεοκαψιδίου (anti-N Ab) σε συμμετέχοντες στη δοκιμή αποτελεσματικότητας του εμβολίου mRNA-1273 μετά από λοίμωξη από SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της τυφλής φάσης της δοκιμής..εντοιχισμένη ανάλυση σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή αποτελεσματικότητας εμβολίου Φάσης 3… 99 τοποθεσίες στις ΗΠΑ… οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ήταν ≥ 18 ετών χωρίς γνωστό ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2 και διέτρεχαν σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2 ή/και υψηλό κίνδυνο σοβαρής Covid-19… μεταξύ των συμμετεχόντων με PCR -επιβεβαιωμένη ασθένεια Covid-19, ορομετατροπή σε αντι-Ν Abs σε διάμεση παρακολούθηση 53 ημερών μετά τη διάγνωση σημειώθηκε σε 21/52 (40%) των ληπτών του mRNA-1273 έναντι 605/648 (93%) των λήπτες εικονικού φαρμάκου (p < 0,001)».

Σημαντικά λιγότερα N Ab (τα αντισώματα νουκλεοκαψιδίου είναι εξαιρετικά διατηρημένα και σταθερά, σε αντίθεση με τη μεταβλητή πρωτεΐνη ακίδας) εμφανίστηκε στους εμβολιασθέντες από εκείνους που ήταν μη εμβολιασμένοι.

Ο προηγούμενος εμβολιασμός με mRNA-1273 επηρέασε/επηρέασε την ορομετατροπή αντισωμάτων αντι-νουκλεοκαψιδίου σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα. Αυτό είναι μια σημαντική ανησυχία εάν το εμβόλιο mRNA επηρεάζει την πρόκληση N Ab, γιατί τότε οι μη εμβολιασμένοι που εκτίθενται φυσικά και έχουν μολυνθεί και εμφανίζουν μια ανοσολογική απόκριση, θα εμφανίσουν μια πολύ ανώτερη και ευρεία ανοσολογική απόκριση που περιλαμβάνει το Ab όχι μόνο στη μεταβλητή ακίδα αλλά επίσης σε άλλες ιικές πρωτεΐνες όπως η εσωτερική πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου (απόδειξη μακροχρόνιας επίκτητης-προσαρμοστικής φυσικής ανοσίας). »

158)  Φυσικά αποκτηθείσα Δυναμική Ανοσίας κατά του SARS-CoV-2 σε παιδιά και εφήβους , Patalon, 2022

»Ρύθμιση: Maccabi Healthcare Services, ένα ισραηλινό εθνικό ταμείο υγείας που καλύπτει 2,5 εκατομμύρια άτομα.
Συμμετέχοντες:

Ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε μεταξύ 293.743 και 458.959 άτομα (ανάλογα με το μοντέλο), ηλικίας 5-18 ετών, τα οποία ήταν ανεμβολίαστα άτομα χωρίς προηγούμενη ανοσία στον SARS-CoV-2 ή ανεμβολίαστοι ασθενείς σε ανάρρωση.
Αξιολογήθηκαν τρεις εκβάσεις που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2: (1) τεκμηριωμένη PCR επιβεβαιωμένη λοίμωξη ή επαναμόλυνση, (2) COVID-19 και (3) σοβαρή COVID-19.
Αποτελέσματα: Συνολικά, τα παιδιά και οι έφηβοι που είχαν μολυνθεί προηγουμένως απέκτησαν ανθεκτική προστασία έναντι της επαναμόλυνσης (συμπτωματική ή μη) με SARS-CoV-2 για τουλάχιστον 18 μήνες.

Είναι σημαντικό ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι που σχετίζονται με τον COVID-19 είτε στην ομάδα χωρίς προηγούμενη ανοσία SARS-CoV-2 είτε στην ομάδα που είχε μολυνθεί προηγουμένως. Η αποτελεσματικότητα της φυσικώς αποκτηθείσας ανοσίας έναντι μιας υποτροπιάζουσας λοίμωξης έφτασε το 89,2% (95% CI: 84,7%-92,4%) τρεις έως έξι μήνες μετά την πρώτη μόλυνση, με ήπια πτώση στο 82,5% (95% CI, 79,1%-85,3%) εννέα μήνες έως ένα έτος μετά τη μόλυνση, και στη συνέχεια παραμένει μάλλον σταθερό για παιδιά και εφήβους για έως και 18 μήνες, με μια ελαφρά μη σημαντική τάση μείωσης. Διαπιστώθηκε ότι οι ηλικίες 5-11 δεν εμφάνισαν σημαντική μείωση της φυσικά επίκτητης προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου έκβασης, ενώ η μείωση της προστασίας στην ηλικιακή ομάδα 12-18 ήταν πιο εμφανής,
Συμπεράσματα:  Τα παιδιά και οι έφηβοι που είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον SARS-CoV-2 παραμένουν προστατευμένα έναντι της επαναμόλυνσης σε υψηλό βαθμό και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να εξετάσουν πότε και εάν τα παιδιά και οι έφηβοι που βρίσκονται σε κατάσταση ανάρρωσης θα πρέπει να εμβολιαστούν.

159)  Διάρκεια ανοσοπροστασίας της φυσικής λοίμωξης SARS-CoV-2 έναντι επαναμόλυνσης στο Κατάρ , Chemaitelly, 2022

Οι ερευνητές μελέτησαν τη διάρκεια της προστασίας που παρέχεται από τη φυσική μόλυνση, την επίδραση της ιικής ανοσολογικής διαφυγής στη διάρκεια της προστασίας και την προστασία από σοβαρή επαναμόλυνση, στο Κατάρ, μεταξύ 28 Φεβρουαρίου 2020 και 5 Ιουνίου 2022. Διεξήγαγαν και συμπεριέλαβαν τρεις εθνικές, αντίστοιχες , αναδρομικές μελέτες κοόρτης προκειμένου να συγκριθεί η συχνότητα της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και η σοβαρότητα της COVID-19 μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων με τεκμηριωμένη πρωτογενή λοίμωξη SARS-CoV-2, με τη συχνότητα εμφάνισης μεταξύ εκείνων που δεν έχουν μολυνθεί και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Διαπίστωσαν ότι »η αποτελεσματικότητα της πρωτογενούς λοίμωξης πριν από την Omicron έναντι της επαναμόλυνσης πριν από την Omicron ήταν 85,5% (95% CI: 84,8-86,2%). Η αποτελεσματικότητα κορυφώθηκε στο 90,5% (95% CI: 88,4-92,3%) τον 7ο μήνα μετά την πρωτογενή λοίμωξη, αλλά μειώθηκε στο ~70% μέχρι τον 16ο μήνα.

Η προεκβολή αυτής της φθίνουσας τάσης με τη χρήση καμπύλης Gompertz υπέδειξε αποτελεσματικότητα 50% τον 22ο μήνα και <10% τον 32ο μήνα.

Η αποτελεσματικότητα της πρωτογενούς λοίμωξης πριν από την Omicron έναντι της επαναμόλυνσης από την Omicron ήταν 38,1% (95% CI: 36,3-39,8%) και μειώθηκε με το χρόνο από την αρχική μόλυνση. Μια καμπύλη Gompertz υποδείκνυε αποτελεσματικότητα <10% έως τον 15ο μήνα. Η αποτελεσματικότητα της πρωτογενούς λοίμωξης έναντι της σοβαρής, κρίσιμης ή θανατηφόρας επαναμόλυνσης με COVID-19 ήταν 97,3% (95% CI: 94,9-98,6%), ανεξάρτητα από την παραλλαγή της πρωτογενούς λοίμωξης ή της επαναμόλυνσης, και χωρίς ενδείξεις εξασθένησης. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε αναλύσεις υποομάδων για τα άτομα ηλικίας ≥50 ετών».

Το κλειδί είναι ότι η προστασία της φυσικής μόλυνσης από την επαναμόλυνση μειώνεται και μπορεί να μειωθεί μέσα σε λίγα χρόνια. Η ιογενής ανοσοδιαφυγή επιταχύνει αυτή την εξασθένηση. Ωστόσο, και πολύ δελεαστικό είναι ότι η προστασία από σοβαρή επαναμόλυνση »παραμένει πολύ ισχυρή, χωρίς ενδείξεις μείωσης, ανεξαρτήτως παραλλαγής».

160)  Προστασία της φυσικής μόλυνσης SARS-CoV-2 έναντι επαναμόλυνσης με τις υποπαραλλαγές Omicron BA.4 ή BA.5 , Altarawneh & Abu-Raddad, 2022

«Εκτιμά την αποτελεσματικότητα της προηγούμενης λοίμωξης με SARS-CoV-2 στην πρόληψη της επαναμόλυνσης με τις υποπαραλλαγές Omicron BA.4/BA.5 χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο μελέτης αρνητικής δοκιμής, μελέτη περίπτωσης-μάρτυρα. Οι περιπτώσεις (αποτελέσματα τεστ θετικών SARS-CoV-2) και οι μάρτυρες (αρνητικά αποτελέσματα δοκιμών SARS-CoV-2) αντιστοιχίστηκαν ανάλογα με το φύλο, την ηλικιακή ομάδα 10 ετών, την εθνικότητα, τον αριθμό συννοσηρότητας, την ημερολογιακή εβδομάδα δοκιμής, τη μέθοδο δοκιμές και λόγοι για τη δοκιμή.

Η αποτελεσματικότητα μιας προηγούμενης λοίμωξης από Omicron έναντι της συμπτωματικής επαναμόλυνσης BA.4/BA.5 ήταν 76,1% (95% CI: 54,9-87,3%) και έναντι οποιασδήποτε επαναμόλυνσης BA.4/BA.5 ήταν 79,7% (95% CI: 74,3 -83,9%).

Τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας όλες τις διαγνωσμένες λοιμώξεις όταν κυριαρχούσε η συχνότητα εμφάνισης BA.4/BA.5 επιβεβαίωσαν τα ίδια ευρήματα. Οι αναλύσεις ευαισθησίας που προσαρμόζονται για την κατάσταση εμβολιασμού επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα της μελέτης. Η προστασία μιας προηγούμενης μόλυνσης έναντι της επαναμόλυνσης BA.4/BA.5 ήταν μέτρια όταν η προηγούμενη μόλυνση αφορούσε μια παραλλαγή προ-Omicron, αλλά ισχυρή όταν η προηγούμενη μόλυνση αφορούσε τις υποπαραλλαγές Omicron BA.1 ή BA.2.»

161)  ΑπόδρασηΕξουδετέρωσης από SARS-CoV-2 Omicron Subvariants BA.2.12.1, BA.4 και BA.5 , Hachmann, 2022

«Έξι μήνες μετά τις δύο αρχικές ανοσοποιήσεις BNT162b2, ο διάμεσος τίτλος εξουδετερωτικού αντισώματος ψευδοϊού ήταν 124 έναντι του WA1/2020, αλλά μικρότερος από 20 έναντι όλων των δοκιμασμένων υποπαραλλαγών του omicron. Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, ο διάμεσος τίτλος εξουδετερωτικών αντισωμάτων αυξήθηκε σημαντικά, σε 5783 έναντι του απομονωμένου WA1/2020, 900 έναντι της υποπαραλλαγής BA.1, 829 έναντι της υποπαραλλαγής BA.2, 410 έναντι της υποπαραλλαγής BA.2.12.1 και 275 έναντι της υποπαραλλαγής BA.4 ή BA.5.

Μεταξύ των συμμετεχόντων με ιστορικό Covid-19, ο διάμεσος τίτλος εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 11.050 έναντι του απομονωμένου WA1/2020, 1740 έναντι της υποπαραλλαγής BA.1, 1910 έναντι της υποπαραλλαγής BA.2, 1150 έναντι της υποπαραλλαγής BA.2.12.1 και 590 έναντι της υποπαραλλαγής BA.4 ή BA.5″.

162)  Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης με SARS-CoV-2 Βήτα, Γάμμα και Δέλτα παραλλαγή σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα σε εμβολιασμένα άτομα ,  ANDEWEG , 2022

«Αναλύσαμε 28.578 αλληλουχημένα δείγματα SARS-CoV-2 από άτομα με γνωστή ανοσολογική κατάσταση που ελήφθησαν μέσω εθνικών κοινοτικών εξετάσεων στις Κάτω Χώρες από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2021. Βρήκαμε ενδείξεις αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από τις παραλλαγές Beta (B.1.351), Gamma (P.1) ή Delta (B.1.617.2) σε σύγκριση με την παραλλαγή Alpha (B.1.1.7) μετά τον εμβολιασμό. Δεν διαπιστώθηκαν σαφείς διαφορές μεταξύ των εμβολίων.

Ωστόσο, η επίδραση ήταν μεγαλύτερη κατά τις πρώτες 14-59 ημέρες μετά τον πλήρη εμβολιασμό σε σύγκριση με τις ≥60 ημέρες. Σε αντίθεση με την ανοσία που προκλήθηκε από το εμβόλιο, δεν υπήρξε αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης με τις παραλλαγές Beta, Gamma ή Delta σε σχέση με την παραλλαγή Alpha σε άτομα με ανοσία που προκλήθηκε από τη μόλυνση».
«Δεν βρήκαμε καμία συσχέτιση μεταξύ προηγούμενης λοίμωξης και νέας λοίμωξης με τις παραλλαγές Beta, Gamma ή Delta σε σχέση με την Alpha, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει διαφορά στην προστασία από προηγούμενη λοίμωξη μεταξύ των παραλλαγών Beta, Gamma ή Delta σε σχέση με την παραλλαγή Alpha. Αυτό συνάδει με τις παρόμοιες σχετικές μειώσεις του κινδύνου επαναμόλυνσης που βρέθηκαν για την παραλλαγή Alpha και Delta (9). Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι η προηγούμενη μόλυνση παρέχει καλύτερη προστασία από τον εμβολιασμό χωρίς προηγούμενη μόλυνση κατά την περίοδο Δέλτα».

163.)  Κίνδυνος μόλυνσης από BA.5 μεταξύ ατόμων που εκτέθηκαν σε προηγούμενες παραλλαγές SARS-CoV-2 , Graca, 2022

Αυτοί οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα σχέδιο μελέτης βασισμένο σε μητρώο που όντως στερείται του επιπέδου ακρίβειας ενός σχεδιασμού με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, όπως ορθά υποστηρίζουν, ο πολύ μεγάλος αριθμός των περιπτώσεων που μελετήθηκαν που κάλυψαν όλους τους κατοίκους της Πορτογαλίας άνω των 12 ετών, επέτρεψε την εμπιστοσύνη σε μια εκτίμηση κινδύνου για άτομα με προηγούμενη λοίμωξη BA.1/BA.2 που ήταν αρκετά ισχυρή και αξιόπιστη και βρίσκεται κοντά σε μια εκτίμηση από το Κατάρ με βάση ένα αρνητικό σχέδιο δοκιμής.
Ιστορικό και ευρήματα: 
«Η Πορτογαλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επηρεάστηκαν από την επικράτηση του BA.5. Χρησιμοποιήσαμε το εθνικό μητρώο της νόσου του κορωνοϊού 2019 (Covid-19) (SINAVE) για να υπολογίσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από BA.5 μεταξύ ατόμων με τεκμηριωμένη μόλυνση με προηγούμενες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των BA.1 και BA.2. Το μητρώο περιλαμβάνει όλα τα αναφερόμενα κρούσματα στη χώρα, ανεξαρτήτως κλινικής εικόνας».
»Διαπιστώσαμε ότι η προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 είχε προστατευτική δράση έναντι της λοίμωξης BA.5 και αυτή η προστασία ήταν μέγιστη για προηγούμενη μόλυνση με BA.1 ή BA.2. Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των πρωτοποριακών λοιμώξεων σε έναν ιδιαίτερα εμβολιασμένο πληθυσμό, δεδομένου ότι στην Πορτογαλία περισσότερο από το 98% του πληθυσμού της μελέτης ολοκλήρωσε τη σειρά αρχικών εμβολιασμών πριν από το 2022.
Συμπέρασμα:
«Συνολικά, διαπιστώσαμε ότι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό με την υποπαραλλαγή BA.5 ήταν λιγότερο πιθανές μεταξύ ατόμων με προηγούμενο ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2 σε έναν πληθυσμό με υψηλό βαθμό εμβολιασμού, ιδίως για προηγούμενη λοίμωξη BA.1 ή BA.2, απ’ ό,τι μεταξύ μη μολυσμένων ατόμων».

164) Προστασία έναντι της Omicron από εμβολιασμό και προηγούμενη μόλυνση σε σύστημα φυλακών , Chin, 2022

»αξιολόγησε την προστασία που παρείχαν τα εμβόλια mRNA και η προηγούμενη μόλυνση έναντι μόλυνσης με την παραλλαγή όμικρον σε δύο πληθυσμούς υψηλού κινδύνου». Βλέπε συμπληρωματικό Πίνακα S4 για τα σημαντικά ευρήματα, υπάρχουν μηδέν (0) θάνατοι στους μη εμβολιασμένους (προηγουμένως μολυσμένους) και μηδέν (0) θάνατοι στους εμβολιασμένους.»

Η μελέτη επιχειρεί να υποστηρίξει το εμβόλιο, ωστόσο το πραγματικό εύρημα είναι ότι δεν υπήρξαν θάνατοι σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί σε έναν κλειστό πληθυσμό φυλακών υψηλού κινδύνου. αυτοί οι κρατούμενοι άντεξαν τον θάνατο με τη δική τους ανοσία (φυσική ανοσία) και δεν χρειάζονταν εμβόλιο.

165)  Τα αντισώματα SARS-CoV-2 επιμένουν έως και 12 μήνες μετά τη φυσική μόλυνση σε υγιείς εργαζόμενους που εργάζονται σε μη ιατρικά επαγγέλματα έντασης επαφής , Mioch, 2022

Οι ερευνητές προσπάθησαν να »αξιολογήσουν τη δυναμική των επιπέδων αντισωμάτων μετά από έκθεση στον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια 12 μηνών σε Ολλανδούς μη εμβολιασμένους κομμωτές και προσωπικό φιλοξενίας».
Ένας  σχεδιασμός προοπτικής μελέτης κοόρτης, «δείγματα αίματος συλλέγονταν κάθε τρεις μήνες για ένα έτος και αναλύονταν με τη χρήση ποιοτικής ELISA ολικών αντισωμάτων και ποσοτικής ELISA αντισωμάτων IgG.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι 95 από 497 συμμετέχοντες (19,1%) »είχαν ≥1 οροθετική μέτρηση πριν από την τελευταία τους επίσκεψη χρησιμοποιώντας την ποιοτική ELISA. Μόνο το 2,1% (2/95) οροαναστράφηκε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Από τους 95 συμμετέχοντες, 82 (86,3%) εξέτασαν οροθετικά IgG και στην ποσοτική ELISA.

Τα επίπεδα αντισωμάτων IgG μειώθηκαν σημαντικά τους πρώτους μήνες (p<0,01), αλλά παρέμειναν ανιχνεύσιμα έως και 12 μήνες σε όλους τους συμμετέχοντες. Η υψηλότερη ηλικία (Β, αύξηση 10 ετών: 24,6, 95% CI: 5,7-43,5) και ο υψηλότερος ΔΜΣ (Β, αύξηση 5 kg/m²: 40,0, 95% CI: 2,9-77,2) συσχετίστηκαν σημαντικά με υψηλότερη κορυφή αντισώματος επίπεδα.’
Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι «τα αντισώματα SARS-CoV-2 παρέμειναν έως και ένα έτος μετά την αρχική οροθετικότητα, γεγονός που υποδηλώνει μακροχρόνια φυσική ανοσία».

Paul Elias Alexander

Ο Δρ. Paul Alexander, είναι επιδημιολόγος που εστιάζει στην κλινική επιδημιολογία, την ιατρική που βασίζεται σε στοιχεία και τη μεθοδολογία έρευνας. Έχει μεταπτυχιακό στην επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Μέθοδοι Έρευνας, Αποδείξεις και Επιπτώσεις του Τμήματος Υγείας McMaster. Έχει κάποια εκπαίδευση στο Βιοτρομοκρατία/Βιοπολεμικό από το John’s Hopkins, Baltimore, Maryland. Ο Paul είναι πρώην σύμβουλος του ΠΟΥ και Ανώτερος Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ το 2020 για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΠΗΓΗ

https://brownstone.org/articles/79-research-studies-affirm-naturally-acquired-immunity-to-covid-19-documented-linked-and-quoted/