Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση το 2020 που είχα διαβάσει το άρθρο,

»Τεχνολογία ανάγνωσης και εγγραφής του εγκεφάλου»

και μάλιστα ότι υπήρχαν κινήματα για τα Νέα Δικαιώματα της ακεραιότητας του Νού.
Το Φέισμπουκ και η Nευρολίνκ του Eλονς, δημιουργούν τεχνολογία για να διαβάζουν το μυαλό σας – κυριολεκτικά.

‘Τίποτα δεν ήταν το δικό σου εκτός από τα λίγα κυβικά εκατοστά μέσα στο κρανίο σου».
Αυτό είναι από το μυθιστόρημα του Τζορτζ Οργούλ το 1984, που δημοσιεύθηκε το 1949. Το σχόλιο έχει σκοπό να υπογραμμίσει την καταπιεστική κατάσταση επιτήρησης που ζουν οι χαρακτήρες αλλά αν το εξετάσουμε διαφορετικά, δείχνει και πόσο τυχεροί ήταν: Τουλάχιστον οι εγκέφαλοί τους ήταν ακόμα ιδιωτικοί.

»Η εταιρεία του Μάρκ Ζούκεμπεργκ χρηματοδοτεί έρευνα σε διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), οι οποίες μπορούν να αντλήσουν σκέψεις απευθείας από τους νευρώνες σας και να τις μεταφράσουν σε λέξεις. Οι ερευνητές λένε ότι έχουν ήδη δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που μπορεί να αποκωδικοποιήσει τις λέξεις από την εγκεφαλική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο.

Και η εταιρεία του Μάσκ έχει δημιουργήσει ευέλικτα »νήματα» που μπορούν να εμφυτευτούν σε έναν εγκέφαλο και θα σας επιτρέψουν μία μέρα να ελέγχετε το έξυπνο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας μόνο με τις σκέψεις σας. Ο Mάσκ θέλει να ξεκινήσει τις δοκιμές στους ανθρώπους μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020.

Στην εποχή του νευροκαπιταλισμού, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται νέα δικαιώματα.
Ο εγκέφαλός σας, το τελικό σύνορο της ιδιωτικής ζωής, μπορεί να μην είναι ιδιωτικός για πολύ ακόμα.
Ορισμένοι νευροεπιστήμονες ισχυρίζονται ότι η δυνατότητα κακής χρήσης αυτών των τεχνολογιών είναι τόσο μεγάλη που χρειαζόμαστε αναμορφωμένους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα – μια νέα ‘‘νομολογία του νου» – για προστατευτούμε.»
Ψάχνοντας, είδα ότι αυτή η τεχνολογία έχει πάνω απο 10 χρόνια έρευνα, αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα φτάναμε τόσο γρήγορα στην δυστοπική ατάκα της Nita A. Farahany στο σεμινάριο του WEF.
»Η Nita οραματίζεται ένα μέλλον όπου όλοι θα αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε σαρωτές εγκεφάλου αν θέλουμε να βγάλουμε τα προς το ζην (13:10):»

Στην ετήσια συνάντηση του WEF στο Νταβός πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό και συναρπαστικό σεμινάριο  με θέμα τη «Διαφάνεια του εγκεφάλου». Παρουσίασε μια νέα αλλά λειτουργική τεχνολογία που επιτρέπει τη σάρωση του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω φορητών συσκευών (δεν χρειάζονται ηλεκτρόδια). Τέτοιες σαρώσεις επιτρέπουν σε υπολογιστές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης να διαβάζουν και να ερμηνεύουν την κατάσταση του νου του χρήστη, κατανοώντας άμεσα τα καταγεγραμμένα εγκεφαλικά κύματα.

Οι συσκευές που συζητούν υπάρχουν ήδη.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με τέτοιες συσκευές επιτρέπουν μια άνευ προηγουμένου εικόνα της νοητικής και συναισθηματικής κατάστασης του χρήστη.

Οι συσκευές που συζητούν υπάρχουν ήδη.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με τέτοιες συσκευές επιτρέπουν μια άνευ προηγουμένου εικόνα της νοητικής και συναισθηματικής κατάστασης του χρήστη.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει μια εργαζόμενη να κάνει ερωτικές σκέψεις για έναν νέο άνδρα συνάδελφο (02:02 στο βίντεο ).  Ένα φορητό ακουστικό σάρωσης εγκεφάλου ειδοποιεί αμέσως το γραφείο της εταιρείας για τέτοιες απαγορευμένες επιθυμίες, οι οποίες θα μπορούσαν να να μειώσουν την παραγωγικότητά της. Το μήνυμα Το μήνυμα »ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΑ ΕΙΔΥΛΛΙΑ ΕΝΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ» εμφανίζεται αμέσως στην οθόνη της, επαναφέροντάς της σε μια παραγωγική νοοτροπία και υπενθυμίζοντάς της ποιος είναι το αφεντικό..

Μια καρτουνίστικη απεικόνιση τέτοιων μηχανημάτων είναι εδώ:

Η παρουσιάστρια του WEF, Nita A. Farahany , δεν περιγράφει τη μελλοντική τεχνολογία. Η ίδια εξηγεί στο 3:30 ότι όλες οι παραπάνω δυνατότητες υπάρχουν ήδη και αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.

Αυτό είναι το μέλλον που έχει ήδη φτάσει. Τα πάντα σε αυτό το βίντεο που μόλις είδατε, βασίζονται στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη.  Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιτρέψει την πρόοδο στην αποκωδικοποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας που ποτέ πριν δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατή.

Έχετε ακούσει πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια, εδώ στο Νταβός ήταν το θέμα της ώρας.  Θέλω όμως να μιλήσω γι’ αυτό με έναν διαφορετικό τρόπο, που είναι η ικανότητα αποκωδικοποίησης της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυμάτων.

Όλα αυτά που σκέφτεστε, αισθάνεστε, είναι απλά δεδομένα. Δεδομένα, που σε μεγάλα μοτίβα, μπορούν να αποκωδικοποιηθούν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. 

Σκεφτείτε το εξής: ο μέσος άνθρωπος κάνει χιλιάδες σκέψεις κάθε μέρα. Καθώς μια σκέψη παίρνει μορφή, (ένας μαθηματικός υπολογισμός, είστε χαρούμενοι, είστε κουρασμένοι, είστε πεινασμένοι), οι νευρώνες πυροδοτούνται στον εγκέφαλό σας, σε μικροσκοπικές ηλεκτρικές εκκενώσειςΓια μια συγκεκριμένη σκέψη απαιτούνται εκατοντάδες χιλιάδες νευρώνες που πυροδοτούνται με χαρακτηριστικά μοτίβα που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν με ηλεκτροεγκεφαλογραφία και συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη ..

Οι φορητές συσκευές ανάγνωσης σκέψεων που συζητά η Nita δεν φαίνονται περίεργεςή δυσκίνητες. Έβαλα δύο από δύο από αυτές σε μια εικόνα για λόγους ευκολίας.

Ray Kurzweil: Οι άνθρωποι θα έχουν γίνει υβρίδια έως το 2030

Πρός το τέλος του βίντεο, μιλάει για το πόσο σημαντικό είναι να «διατηρηθούν οι εγγυήσεις, διασφαλίσεις». Αλλά δείτε τη Νίτα να γελάει στις 27:30 με τη γλαφυρή πρόταση του συντονιστή ότι «όλοι οι CEOs θα χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία εντελώς υπεύθυνα».

Ξέρει πόσο αστείο είναι να πιστεύει κανείς ότι αυτή η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί με υπευθυνότητα. Δεν χρειάζομαι σαρωτή εγκεφαλικών κυμάτων τεχνητής νοημοσύνης για να καταλάβω πόσο ξεκαρδιστική είναι για εκείνη η παρατήρηση «υπεύθυνης χρήσης»!

Metaverse (Facebook) Επενδύοντας σημαντικά στη σάρωση του εγκεφάλου

 Η Nita αναφέρει (6:10) ότι το Facebook και οι εταιρείες τεχνολογίας «επενδύουν σημαντικά σε αυτές τις συσκευές».

         Η Big Tech περιμένει από εμάς να εγκαταλείψουμε τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια υπολογιστών.

Στο εγγύς μέλλον, αυτές οι συσκευές [σάρωσης εγκεφάλου] θα είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο θα αλληλεπιδρούμε με όλη την υπόλοιπη τεχνολογία μας.

Σκεφτείτε αυτό για ένα λεπτό. Θα χρειαστεί να φοράτε σαρωτή εγκεφάλου για να ενσωματωθείτε με τα νέα γυαλιστερά gadget της Big Tech (τα οποία πιθανότατα θα παρέχονται δωρεάν). θα στέλνει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών σας κυμάτων στις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης της Big Tech. σε μια ταμπλέτα ή ένα τηλέφωνο, οπότε τα εγκεφαλικά σας κύματα θα συλλέγονται κεντρικά από το Facebook ή μια άλλη εταιρεία Big Tech.

«Χωρίς ένα τσιπ εγκεφάλου θα είσαι άτομο δεύτερης κατηγορίας»

Ενώ βρίσκεστε στην εικονική πραγματικότητα του Metaverse ή κάνετε κάτι άλλο χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη διεπαφή του σαρωτή εγκεφάλου, μπορεί να εισέλθουν στο μυαλό σας τυχαίες σκέψεις. Ίσως θα θέλατε στιγμιαία να αγοράσετε ένα άνετο μαξιλάρι;

Ο σαρωτής εγκεφάλου θα κοινοποιούσε αυτή τη σκέψη στην ΤΝ. Η ΤΝ θα το αποκωδικοποιούσε και θα σας έδειχνε σχετικές διαφημίσεις, ίσως ΠΡΙΝ να ολοκληρωθεί η διαδικασία σκέψης σας!

Οι πιθανότητες για κατάχρηση είναι ατελείωτες.  Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ένας ξύπνιος σχεδιαστής μιας τέτοιας τεχνητής νοημοσύνης ή ένας γραφειοκράτης του γραφειοκράτης του »συμβουλίου διακυβέρνησης παραπληροφόρησης», θα αποφάσιζε ότι πρέπει να εμποδίσουν τους ανθρώπους να κάνουν σκέψεις που αρνούνται την κλιματική αλλαγή. (Απλώς ένα παράδειγμα.)

Οπότε, μόλις ο συρμός των σκέψεών μου ξεφύγει από τη χώρα της φαντασίας του Ζούκερμπεργκ και αρχίσει να στρέφεται προς τις δύσπιστες απόψεις για την αλλαγή του κλίματος, η τεχνητή νοημοσύνη θα μου έδειχνε προληπτικά ένα ελκυστικό, ελαφρά ντυμένο θηλυκό,  μια χαριτωμένη γάτα που χαστουκίζει ένα σκύλο , ή κάποιο άλλο περισπασμό να διαταράξει την ανάπτυξη της σκέψης.

Στις 21:37, η Nita συζητά τη διαταραχή των εγκεφαλικών κυμάτων και πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί, κάτι που επιβεβαιώνει μια τέτοια πιθανότητα.

Αυτό είναι το υλικό του αλουμινένιου καπέλου

Οφείλω να παραδεχτώ ότι η συζήτηση του WEF δίνει βάση στην ανθρώπινη ανεξαρτησία και χρησιμοποιεί ακόμη και τον όρο »γνωστική ελευθερία». Ωστόσο, αυτό είναι μόνο μια κουβέντα για να αποκρύψει τα μακροπρόθεσμα σχέδια.

Η Nita οραματίζεται ένα μέλλον όπου όλοι θα αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε σαρωτές εγκεφάλου αν θέλουμε να βγάλουμε τα προς το ζην (13:10):

Αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης για ταχεία διάγνωση κορανοϊού

Κι δεν υπάρχει κάπου να πάτε; Τι γίνεται αν παντού υπάρχει πανταχού παρούσα παρακολούθηση; … Η επιτήρηση είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

Η »γνωστική ελευθερία» που αναφέρθηκε παραπάνω δεν μπορεί να υπάρξει εάν μια αδιαφανής τεχνητή νοημοσύνη, που λειτουργεί από γιγάντιες εταιρείες που διοικούνται από πληθώρα επιτροπών »Υπεύθυνης Τεχνολογίας », παρέχει στους ανθρώπους μια εικονική πραγματικότητα διαμορφωμένη ώστε να εξάγει τα μέγιστα έσοδα και να ασκεί τη μέγιστη επιρροή.

Αυτοί οι κινητήρες τεχνητής νοημοσύνης αναπόφευκτα θα προγραμματιστούν ώστε να επηρεάζουν τη σκέψη μας με τρόπους πολύ πέρα ​​από τον απλό εμπορικό τομέα. Αν ναι, οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα ακολουθούσαν τις υποδείξεις και τις έξυπνες ωθήσεις ανεύθυνων και εξαιρετικά ισχυρών δασκάλων της ανθρώπινης γνώσης.

Ο όρος ‘‘γνωστική ελευθερία» ακούγεται ελκυστικός, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η συνείδηση ​​του καθενός διαμορφώνεται από τις κοινωνίες και τα περιβάλλοντα στα οποία ζούμε. Οι σκέψεις και τα παραδείγματα που χρησιμοποιούσε μια αγρότισσα του 14ου αιώνα που δεν βγήκε ποτέ έξω από το χωριό της είναι εντελώς διαφορετικά από τις σκέψεις ενός σύγχρονου επιστήμονα που ταξιδεύει στον πλανήτη. Απορροφούμε τις πληροφορίες και τις πεποιθήσεις μας από έξω.

Ένα παιδί που γεννιέται από πολύ φιλελεύθερους γονείς μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά από ένα άλλο παιδί που μεγαλώνει σε μια συντηρητική οικογένεια.  Και όμως, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι συνδρομητές, οι γονείς δεν μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά τους τόσο πολύ. Τα παιδιά συχνά μεγαλώνουν με διαφορετικές πεποιθήσεις από αυτές των γονιών τους.

Η ανατροφή, η διαφήμιση και η προπαγάνδα που βιώνουμε όλοι γύρω μας μας διαμορφώνουν με τρόπους που είναι ισχυροί αλλά δύσκολο να παρατηρηθούν. Επομένως, το πολύ, η »γνωστική ελευθερία» είναι μια άξια φιλοδοξία, όχι μια ασπρόμαυρη έννοια.

Ωστόσο, με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης που καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα εκατομμυρίων ανθρώπων και τους επηρεάζει, η ‘‘γνωστική ελευθερία» θα γίνει ένα απόλυτο αστείο.

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί.

Στο παρελθόν, ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια συντηρητική οικογένεια θα μπορούσε να κάνει φιλελεύθερες σκέψεις στην ιδιωτικότητα του μυαλού του, χωρίς οι γονείς να γνωρίζουν ή να διακόπτουν τη διαδικασία σκέψης. Έτσι τα παιδιά εξελίσσονται σε ενήλικες που μπορούν να σκέφτονται ανεξάρτητα.

Αλλά ένα  παιδί, που θα μεγαλώσει με έναν βολικό σαρωτή εγκεφαλικών κυμάτων και θα είναι βυθισμένο στην εικονική πραγματικότητα, δεν θα διαμορφωθεί πλήρως από το μετασύμπαν που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη;

Μπορείτε να φανταστείτε τον Σωκράτη, που απεικονίζεται παρακάτω, να φοράει μια διεπαφή σάρωσης εγκεφάλου και να βυθίζεται στην εικονική πραγματικότητα που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη; Θα γινόταν ποτέ ο Σωκράτης όπως τον ξέρουμε, αν δεν είχε την ικανότητα να σκέφτεται χωρίς διακοπή;

Έχει ένας κανονικός άνθρωπος πιθανότητες να αντισταθεί σε μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύει τον εγκέφαλο, τόσο ισχυρή όσο εκατομμύρια ανθρώπινοι εγκέφαλοι και εκπαιδευμένη σε ένα γιγαντιαίο «ανθρώπινο σύνολο δεδομένων»;

Υπάρχει πιθανότητα ένα αγόρι ή ένα κορίτσι, που μεγαλώνει σε μια εικονική πραγματικότητα διαμορφωμένη από αυτά τα συστήματα, να μπορεί να αναπτύξει ανεξάρτητη σκέψη; Όχι κατά τη γνώμη μου.

Ένα τέτοιο μέλλον μπορεί να φαίνεται ελκυστικό σε κάποιους. Οι υποστηρικτές μπορεί να το αποκαλούν »κάνοντας τους ανθρώπους καλύτερους διδάσκοντάς τους καλά πράγματα σε μεγάλη κλίμακα», μονο που τα «καλά πράγματα» θα ορίζονται βολικά σύμφωνα με τις αξίες των σχεδιαστών.

Πείτε με παλιόγερο, αλλά με τρομάζει αυτό, επειδή τέτοια συστήματα μας θέτουν στο έλεος ανώνυμων αφεντάδων της σκέψης και μειώνουν την ανθρώπινη ατομικότητά μας σχεδόν στο μηδέν. Και αν οι άνθρωποι δεν είναι πλέον πραγματικά ατομικοί, όλοι διαμορφωμένοι από την ίδια τεχνητή νοημοσύνη που σαρώνει τον εγκέφαλο στην εικονική πραγματικότητα, δεν θα είμαστε αναλώσιμοι;

Ενας αόρατος πόλεμος

Η σάρωση των εγκεφαλικών κυμάτων γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Το WEF το λατρεύει. Οι εφαρμογές του συζητούνται σε παγκόσμιες συναντήσεις των πιο ισχυρών ανθρώπων.

Ο στρατός αναπτύσσει όπλα »Γνωστικού Πολέμου» η «Μάχη για τον εγκέφαλό σας» από τους δυτικούς στρατούς

Έτσι, τα καπέλα από αλουμινόχαρτο , τα οποία συνηθίζαμε να αναφέρουμε αστειευόμενοι ως χαρακτηριστικά των πιο τρελών θεωρητικών συνωμοσίας, μπορεί σύντομα να γίνουν απαραίτητα για να διασφαλίσουμε τη «γνωστική ελευθερία» για την οποία η Nita Farahany αναφέρεται. Ακόμα και αν ζούσε ο Σωκράτης, ίσως ένιωθε υποχρεωμένος να φορέσει ένα. Τόσο γελοίο!

Η εξιστόρηση του βίντεο του WEF ακούγεται τρελή και μπορεί να φαίνεται σαν αποτέλεσμα της υπερβολικής απόλαυσης του λάθος είδους μανιταριών. Δυστυχώς, τα τρελά πράγματα βρίσκονται ακριβώς εκεί στην παρουσίαση του WEF. Δεν επινόησα τίποτα. Το άρθρο μου δεν βασίζεται καν σε κάποια σύνθεση αποσπασματικών υλικών! Όλα όσα συζητώ βρίσκονται σε ένα μοναδικό βίντεο του WEF.

Οι σαρωτές εγκεφαλικών κυμάτων αναπτύσσονται εμπορικά και σύντομα θα χρησιμοποιηθούν για να αποσπάσουν τρισεκατομμύρια δολάρια από εμένα, εσάς και τα παιδιά μας. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης για να «διαμορφώσουν τις μελλοντικές γενιές» όπως επιθυμούν οι ανεξέλεγκτοι, μη εκλεγμένοι και ανώνυμοι κυρίαρχοι του νέου σύμπαντος.

Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε;

Συμφωνείτε με τη Nita Farahany ότι «όλα όσα σκέφτεστε και αισθάνεστε είναι απλώς δεδομένα»;

πηγή

Are You Ready for «Brain Transparency» and AI Reading your Mind?