Baruch Vainshelboim 

Περίληψη

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποίησαν ιατρικές και μη ιατρικές μάσκες ως μη φαρμακευτική παρέμβαση για τη μείωση της μετάδοσης και της μολυσματικότητας της νόσου του κοροναϊού-2019 (COVID-19).

Αν και λείπουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπων, διαπιστώνονται δυσμενείς φυσιολογικές, ψυχολογικές και επιπτώσεις στην υγεία. Έχει υποτεθεί ότι οι μάσκες προσώπων έχουν θέσει σε κίνδυνο το προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και πρέπει να αποφεύγονται από τη χρήση.

Το τρέχον άρθρο συνοψίζει συνολικά τις επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου στην εποχή της COVID-19, παρέχοντας ευδόκιμες πληροφορίες για τη δημόσια υγεία και τη λήψη αποφάσεων.

Εισαγωγή

Οι μάσκες προσώπου αποτελούν μέρος μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων που παρέχουν κάποιο αναπνευστικό φράγμα στο στόμα και τη μύτη που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της μετάδοσης αναπνευστικών παθογόνων  .

Οι μάσκες προσώπου μπορεί να είναι ιατρικές και μη ιατρικές, όπου δύο τύποι ιατρικών μασκών χρησιμοποιούνται κυρίως από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας  ,  .

Ο πρώτος τύπος είναι μάσκα N95 πιστοποιημένη από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH), μια αναπνευστική συσκευή αναπνοής με φιλτράρισμα και ο δεύτερος τύπος είναι μια χειρουργική μάσκα .

Οι σχεδιασμένες και προοριζόμενες χρήσεις της N95 και των χειρουργικών μασκών διαφέρουν ως προς τον τύπο προστασίας που παρέχουν ενδεχομένως. Οι N95s αποτελούνται συνήθως από μέσα φίλτρου electret και σφραγίζουν σφικτά στο πρόσωπο του φορέα, ενώ οι χειρουργικές μάσκες είναι γενικά χαλαρές τοποθετήσεις και ενδέχεται να περιέχουν ή να μην περιέχουν μέσα φιλτραρίσματος electret. Τα N95s έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την έκθεση εισπνοής του χρήστη σε μολυσματικά και επιβλαβή σωματίδια από το περιβάλλον, όπως κατά τη διάρκεια της εξόντωσης των εντόμων.

Αντίθετα, οι χειρουργικές μάσκες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν προστασία φραγμού έναντι πιτσιλίσματος, σάλιου και άλλων σωματικών υγρών από τον χρήστη (όπως ο χειρουργός) στο αποστειρωμένο περιβάλλον (ασθενής κατά τη διάρκεια της λειτουργίας) για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης  .

Ο τρίτος τύπος μάσκες προσώπου είναι οι μη ιατρικές υφασμάτινες μάσκες. Οι μη ιατρικές μάσκες είναι κατασκευασμένες από μια ποικιλία υφασμένων και μη υφασμένων υλικών όπως Πολυπροπυλένιο, Βαμβάκι, Πολυεστέρας, Κυτταρίνη, Γάζα και Μετάξι. Παρόλο που οι μη ιατρικές υφασμάτινες μάσκες δεν είναι ούτε ιατρική συσκευή ούτε προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός, ορισμένα πρότυπα έχουν αναπτυχθεί από τη Γαλλική Ένωση Τυποποίησης (AFNOR Group) για τον καθορισμό μιας ελάχιστης απόδοσης για διήθηση και ικανότητα αναπνοής .

Το παρόν άρθρο εξετάζει τις επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης μασκών προσώπου περιγράφοντας τις φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις και τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία.

Υπόθεση

Στις 30 Ιανουαρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου-κοροναϊού-2 (SARS-CoV-2) που προκαλεί ασθένεια της νόσου του κοροναϊού-2019 (COVID-19)  .

Από την 1η Οκτωβρίου 2020, αναφέρθηκαν παγκοσμίως 34.166.633 περιστατικά και 1.018.876 έχουν πεθάνει με διάγνωση ιών. Είναι ενδιαφέρον ότι το 99% των περιπτώσεων που εντοπίστηκαν με SARS-CoV-2 είναι ασυμπτωματικές ή έχουν ήπια κατάσταση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το όνομα του ιού ( σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο-κοροναϊός-2)  .

Αν και το ποσοστό θνησιμότητας από λοιμώξεις (αριθμός περιπτώσεων θανάτου δια του αριθμού των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν) φαίνεται αρχικά αρκετά υψηλό 0,029 (2,9%) , αυτή η υπερεκτίμηση αφορούσε περιορισμένο αριθμό δοκιμών COVID-19 που πραγματοποιήθηκαν που προκαλούν υψηλότερα ποσοστά.

Δεδομένου ότι οι ασυμπτωματικές ή ελάχιστα συμπτωματικές περιπτώσεις είναι αρκετές φορές υψηλότερες από τον αριθμό των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν, το ποσοστό θνησιμότητας της περίπτωσης είναι σημαντικά μικρότερο από 1%  .

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «οι συνολικές κλινικές συνέπειες του COVID-19 είναι παρόμοιες με εκείνες της σοβαρής εποχικής γρίπης»  , με ποσοστό θνησιμότητας περιστατικού περίπου 0,1%  ,  ,  , .

Επιπλέον, τα δεδομένα από νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 και το ευρύ κοινό δείχνουν ότι η πλειονότητα των θανάτων ήταν μεταξύ ηλικιωμένων και χρόνιων ασθενών, υποστηρίζοντας την πιθανότητα ο ιός να επιδεινώσει τις υπάρχουσες καταστάσεις, αλλά σπάνια προκαλεί θάνατο από μόνος του  ,  .

Ο SARS-CoV-2 επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο  , .

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια είναι η επιστημονική και κλινική βάση για τη χρήση προστατευτικών προσώπου ως προστατευτικής στρατηγικής, δεδομένου ότι οι μάσκες περιορίζουν την αναπνοή, προκαλώντας υποξαιμία και υπερκαπνία και αυξάνουν τον κίνδυνο για αναπνευστικές επιπλοκές, μόλυνση και επιδείνωση υφιστάμενων χρόνιων παθήσεων  ,  ,  ,  ,  .

Αξιοσημείωτο, υπεροξία ή συμπλήρωμα οξυγόνου (εισπνεόμενο αέρα με μερική υψηλή πίεση      O 2  πάνω από τα επίπεδα της θάλασσας) έχει καθιερωθεί ως θεραπευτική και ιαματική πρακτική για ποκίλες οξείες και χρόνιες καταστάσεις συμπεριλαμβανόμενες αναπνευστικές επιπλοκές  ,  .

Πράγματι, το ισχύον πρότυπο πρακτικής περίθαλψης για τη θεραπεία νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19 εισπνεόμενο 100% οξυγόνο  ,  ,  .

Παρόλο που σε αρκετές χώρες υποχρεώθηκαν οι άνθρωποι, να φορούν μάσκα προσώπου σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιους χώρους, τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους για τη μείωση της νοσηρότητας ή της θνησιμότητας που σχετίζεται με μολυσματικές ή ιογενείς ασθένειες  , ,  .

Ως εκ τούτου, έχει υποτεθεί:

1) η πρακτική της χρήσης μασκών προσώπων έχει θέσει σε κίνδυνο το προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας,

2) Και οι ιατρικές και οι μη ιατρικές μάσκες είναι αναποτελεσματικές για τη μείωση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και της μολυσματικότητας των SARS-CoV-2 και COVID -19,

3) Η χρήση μάσκας έχει αρνητικές φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις,

4) Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της χρήσης μάσκας στην υγεία είναι επιζήμιες.

Εξέλιξη της υπόθεσης

Φυσιολογία αναπνοής

Η αναπνοή είναι μια από τις πιο σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες για τη διατήρηση της ζωής και της υγείας. Το ανθρώπινο σώμα απαιτεί συνεχή και επαρκή παροχή οξυγόνου (O 2 ) σε όλα τα όργανα και τα κύτταρα για φυσιολογική λειτουργία και επιβίωση. Η αναπνοή είναι επίσης μια ουσιαστική διαδικασία για την απομάκρυνση των μεταβολικών υποπροϊόντων [διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 )] που συμβαίνουν κατά την αναπνοή των κυττάρων  ,  .

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η οξεία σημαντική έλλειψη σε O 2 (υποξαιμία) και αυξημένα επίπεδα CO 2 (υπερκαπνία) ακόμη και για λίγα λεπτά μπορεί να είναι σοβαρά επιβλαβής και θανατηφόρα, ενώ η χρόνια υποξαιμία και υπερκαπνία είναι αιτία επιδείνωσης της υγείας, επιδείνωση των υφιστάμενων συνθηκών, νοσηρότητα και τελικά θνησιμότητα  ,  ,  .

Η επείγουσα ιατρική καταδεικνύει ότι 5-6 λεπτά σοβαρής υποξαιμίας κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής θα προκαλέσει εγκεφαλικό θάνατο με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιβίωσης  ,  ,  ,  .

Από την άλλη πλευρά, η χρόνια ήπια ή μέτρια υποξαιμία και η υπερκαπνία, όπως από τη χρήση μασκών προσώπου, έχει σαν αποτέλεσμα τη μετατόπιση σε υψηλότερη συμβολή του αναερόβιου ενεργειακού μεταβολισμού, τη μείωση των επιπέδων του pH και την αύξηση στα κύτταρα και την οξύτητα του αίματος, την τοξικότητα, το οξειδωτικό στρες, τη χρόνια φλεγμονή, την ανοσοκαταστολή επιδείνωση της υγείας  ,  ,  ,  .

Αποτελεσματικότητα των προσώπων

Οι φυσικές ιδιότητες των ιατρικών και μη ιατρικών μασκών προσώπου δείχνουν ότι οι μάσκες προσώπου είναι αναποτελεσματικές για τον αποκλεισμό των ιογενών σωματιδίων λόγω της διαφοράς τους στις κλίμακες μεγέθους. ,  ,  .

Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, ο ιός SARS-CoV-2 έχει διάμετρο από 60 nm έως 140 nm [νανόμετρα (δισεκατομμυριοστό του μέτρου)]  ,  , ενώ η διάμετρος του νήματος των ιατρικών και μη ιατρικών προσώπων από 55 μm έως 440 μm [μικρόμετρα (ένα εκατοστό του μέτρου), το οποίο είναι περισσότερο από 1000 φορές μεγαλύτερο  .

Λόγω της διαφοράς στα μεγέθη μεταξύ της διαμέτρου SARS-CoV-2 και της διαμέτρου του νήματος των προσώπων (ο ιός είναι 1000 φορές μικρότερος), ο SARS-CoV-2 μπορεί εύκολα να περάσει από οποιαδήποτε μάσκα προσώπου .

Επιπλέον, ο ρυθμός απόδοσης φιλτραρίσματος των προσώπων είναι χαμηλός, κυμαινόμενος από 0,7% σε μη χειρουργική, βαμβακερή υφασμένη μάσκα έως 26% σε βαμβάκι πιο γλυκό υλικό  .

Όσον αφορά τις χειρουργικές και N95 ιατρικές μάσκες, το ποσοστό διήθησης απόδοσης πέφτει στο 15% και στο 58%, αντίστοιχα όταν υπάρχει ακόμη και ένα μικρό κενό μεταξύ της μάσκας και του προσώπου  .

Τα κλινικά επιστημονικά στοιχεία προκαλούν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπων για τον αποκλεισμό της μετάδοσης ή της μολυσματικότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη (RCT) των 246 συμμετεχόντων [123 (50%) συμπτωματικοί)] οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε χρήστες ή μη χειρουργικής μάσκας προσώπου, για την εκτίμηση της μεταδοτικότητας των ιών,συμπεριλαμβανομένων του κορωνοϊού  .

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι μεταξύ των συμπτωματικών ατόμων (άτομα με πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή κ.λπ.) δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ της χρήσης και της μη χρήσης μάσκας  προσώπου για την μετάδοση των σωματιδίων και των σταγονιδίων σταγονίδια κοροναϊού > 5 μm.

Μεταξύ ασυμπτωματικών ατόμων, δεν εντοπίστηκαν σταγονίδια ή αερολυμάτα κορονοιού από οποιονδήποτε συμμετέχοντα με ή χωρίς τη χρήση μάσκας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ασυμπτωματικά άτομα δεν μεταδίδουν ούτε μολύνουν άλλα άτομα .

Αυτό υποστηρίχθηκε περαιτέρω από μια μελέτη για τη μολυσματικότητα όπου 445 ασυμπτωματικά άτομα εκτέθηκαν σε ασυμπτωματικό φορέα SARS-CoV-2 (ήταν θετικός για SARS-CoV-2) χρησιμοποιώντας στενή επαφή (κοινός χώρος καραντίνας) για διάμεσο διάστημα 4 έως 5 ημερών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι κανένα από τα 445 άτομα δεν μολύνθηκε με SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκε από πολυμεράση αντίστροφης μεταγραφής σε πραγματικό χρόνο RT-RCR  .

Μια μετα-ανάλυση μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με μη χρήση μάσκας, η χειρουργική μάσκα και οι αναπνευστήρες N95 δεν ήταν αποτελεσματικές κατά της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων ή ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη με βάση έξι RCTs  . Χρησιμοποιώντας ξεχωριστή ανάλυση 23 μελετών παρατήρησης, αυτή η μετα-ανάλυση δεν βρήκε προστατευτική επίδραση ιατρικής μάσκας ή αναπνευστικών συσκευών N95 κατά του ιού SARS .

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση 39 μελετών, συμπεριλαμβανομένων 33.867 συμμετεχόντων σε κοινότητες (αυτοαναφορά ασθένειας), δεν διαπίστωσε καμία διαφορά μεταξύ αναπνευστικών συσκευών N95 έναντι χειρουργικών μασκών και χειρουργικής μάσκας έναντι μη χρήσης μασκών στον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης ή ασθένειας που μοιάζει με γρίπη, υποδηλώνοντας την αναποτελεσματικότητά τους αποκλεισμού των ιογενών μεταδόσεων στις ρυθμίσεις της κοινότητας  .

Μια άλλη μετα-ανάλυση 44 μελετών χωρίς RCT (n = 25.697 συμμετέχοντες) που εξέτασαν την πιθανή μείωση του κινδύνου της μάσκας προσώπου κατά του SARS, του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) και της μετάδοσης της COVID-19  .

Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε τέσσερις συγκεκριμένες μελέτες για τη μετάδοση της COVID-19 (5.929 συμμετέχοντες, κυρίως εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας χρησιμοποίησαν μάσκες N95). Αν και τα συνολικά ευρήματα έδειξαν μειωμένο κίνδυνο μετάδοσης ιών με μάσκες προσώπου, η ανάλυση είχε σοβαρούς περιορισμούς για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Μία από τις τέσσερις μελέτες COVID-19 είχε μηδενικά μολυσμένα κρούσματα και στα δύο σκέλη και αποκλείστηκε από μετα- αναλυτικό υπολογισμό. Άλλες δύο μελέτες COVID-19 είχαν μη προσαρμοσμένα μοντέλα και αποκλείστηκαν επίσης από τη συνολική ανάλυση. Τα μετα-αναλυτικά αποτελέσματα βασίστηκαν σε μία μόνο μελέτη COVID-19, μία MERS και 8 SARS, με αποτέλεσμα την υψηλή μεροληψία επιλογής των μελετών και τη μόλυνση των αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών ιών. Με βάση τέσσερις μελέτες COVID-19, η μετα-ανάλυση δεν απέδειξε τη μείωση του κινδύνου με τις μάσκες προσώπου για την μετάδοση της COVID-19, όπου οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα της μετα- ανάλυσης έχουν χαμηλή βεβαιότητα και είναι ασαφή  .

Σε πρώιμη δημοσίευση, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι «οι μάσκες δεν απαιτούνται, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρησιμότητά της για την προστασία μη ασθενών»  .

Στην ίδια δημοσίευση, η ΠΟΥ δήλωσε ότι «οι υφασμάτινες (π.χ. βαμβάκι ή γάζες) δεν συνιστώνται σε καμία περίπτωση»  .

Αντίθετα, σε μεταγενέστερη δημοσίευση, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η χρήση υφασμάτινης μάσκας (πολυπροπυλένιο, βαμβάκι, πολυεστέρας, κυτταρίνη, γάζα και μετάξι) είναι μια γενική πρακτική της κοινότητας για την «αποτροπή της μετάδοσης του ιού από τον μολυσμένο χρήστη σε άλλους ή / και να προσφέρει προστασία στον υγιή χρήστη έναντι λοίμωξης (πρόληψη) » .

Η ίδια δημοσίευση αντικρούεται περαιτέρω δηλώνοντας ότι λόγω της χαμηλότερης διήθησης, της αναπνοής και της συνολικής απόδοσης των υφασμάτων, η χρήση μάσκας από υφασμένα υφάσματα όπως ύφασμα ή / και μη υφασμένα υφάσματα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο για μολυσμένα άτομα και όχι για πρακτική πρόληψης σε ασυμπτωματικά άτομα  . Τ

ο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έκανε παρόμοια σύσταση, δηλώνοντας ότι μόνο τα συμπτωματικά άτομα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορούν μάσκα προσώπου, ενώ για ασυμπτωματικά άτομα δεν συνιστάται η πρακτική αυτή .

Συνεπής με το CDC, κλινικοί επιστήμονες από Τμήματα των Λοιμωδών Νοσημάτων και Μικροβιολογίας στην Αυστραλία, σε  συμβουλή κατά της χρήσης μάσκας προσώπου για τους εργαζομένους του τομέα της υγείας, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια τέτοια πράξη, ενώ η κανονική σχέση φροντίδας μεταξύ των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο  .

Επιπλέον, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε επανειλημμένα ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις (από μελέτες για την COVID-19) σχετικά με την αποτελεσματική κάλυψη προσώπου υγιών ανθρώπων στην κοινότητα για την πρόληψη μόλυνσης αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του ιού της COVID-19» .

Παρά αυτές τις αντιπαραθέσεις, οι πιθανές βλάβες και οι κίνδυνοι από τη χρήση προσωπικών καλυμάτων προσώπου αναγνωρίστηκαν σαφώς. Αυτές περιλαμβάνουν μόλυνση λόγω πρακτικής χεριών ή μη αντικατάστασης όταν η μάσκα είναι βρεγμένη, λερωμένη ή κατεστραμμένη, ανάπτυξη βλαβών του δέρματος του προσώπου, ερεθιστική δερματίτιδα ή επιδείνωση της ακμής και ψυχολογική δυσφορία. Οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως άτομα με ψυχικές διαταραχές, αναπτυξιακές δυσκολίες, προβλήματα ακοής, άτομα που ζουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, παιδιά και ασθενείς με αναπνευστικές καταστάσεις διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία για επιπλοκές και βλάβες  .

Φυσιολογικές επιδράσεις της χρήσης μάσκας

Η χρήση μάσκας προσώπου περιορίζει μηχανικά την αναπνοή αυξάνοντας την αντίσταση της κίνησης του αέρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εισπνοής και εκπνοής  ,  .

Αν και, η διαλείπουσα (αρκετές φορές την εβδομάδα) και η επαναλαμβανόμενη (10-15 αναπνοές για 2–4 σετ) η αύξηση της αντίστασης στην αναπνοή μπορεί να είναι προσαρμοστική για την ενίσχυση των αναπνευστικών μυών  ,  , η παρατεταμένη και συνεχιζόμενη επίδραση της χρήσης της μάσκας προσώπου είναι ακατάλληλη και θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την υγεία  ,  ,  .

Σε κανονικές συνθήκες στο επίπεδο της θάλασσας, ο αέρας περιέχει 20,93% O 2 και 0,03% CO 2, παρέχοντας μερική πίεση 100 mmHg και 40 mmHg για αυτά τα αέρια στο αρτηριακό αίμα, αντίστοιχα. Αυτές οι συγκεντρώσεις αερίου άλλαξαν σημαντικά όταν η αναπνοή συμβαίνει μέσω της μάσκας. Ο παγιδευμένος αέρας που απομένει μεταξύ του στόματος, της μύτης και της προσωπίδας είναι επαναεισπνεόμενος επανειλημμένα μέσα και έξω από το σώμα, που περιέχουν χαμηλές συγκενρώσεις O 2 και υψηλές συγκεντρώσεις CO 2 , προκαλώντας υποξαιμία και υπερκαπνία  ,  ,  ,  ,  .

Η σοβαρή υποξαιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιοπνευμονικές και νευρολογικές επιπλοκές και θεωρείται σημαντικό κλινικό σημάδι στην καρδιοπνευμονική ιατρική  ,  ,  ,  ,  .

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο στο αρτηριακό αίμα μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία του μυοκαρδίου, σοβαρές αρρυθμίες, δυσλειτουργία της δεξιάς ή αριστερής κοιλίας, ζάλη, υπόταση, συγκοπή και πνευμονική υπέρταση  .

Η χρόνια χαμηλής ποιότητας υποξαιμία και υπερκαπνία ως αποτέλεσμα της χρήσης μάσκας μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των υπαρχόντων καρδιοπνευμονικών, μεταβολικών, αγγειακών και νευρολογικών καταστάσεων  ,  ,  ,  ,  ,  .

Πίνακας 1 συνοψίζει τις φυσιολογικές, ψυχολογικές επιπτώσεις της μάσκας και τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειές τους στην υγεία.

Εκτός από την υποξία και την υπερκαπνία, η αναπνοή μέσω των υπολειμάτων της μάσκας υπολείμματα βακτηριακών και μικροβιακών συστατικών στο εσωτερικό και το εξωτερικό στρώμα της μάσκας.

Αυτά τα τοξικά συστατικά αναδημιουργούνται επανειλημμένα πίσω στο σώμα, προκαλώντας αυτο μόλυνση. Η αναπνοή μέσα από τις μάσκες αυξάνει επίσης τη θερμοκρασία και την υγρασία στο διάστημα μεταξύ του στόματος και της μάσκας, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση τοξικών σωματιδίων από τα υλικά της μάσκας  ,  ,  ,  ,  ,  .

Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, εκτιμήθηκαν ότι τα επίπεδα μόλυνσης από αερολύματα των μασκών προσώπου, συμπεριλαμβανομένων 13 έως 202.549 διαφορετικών ιών .

Επαναεισπνοή μολυσμένου αέρα με υψηλές συγκεντρώσεις βακτηρίων και τοξικών σωματιδίων σε συνδυασμό με χαμηλό επἰπεδο συγκέντρωσης O 2 και υψηλά  επἰπεδα  CO 2 προκαλεί συνεχώς την ομοιόσταση του σώματος, προκαλώντας αυτο-τοξικότητα και ανοσοκαταστολή  ,  ,  ,  ,  ,  .

Μια μελέτη σε 39 ασθενείς με νεφρική νόσο διαπίστωσε ότι η χρήση μάσκας N95 κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης μείωσε σημαντικά την αρτηριακή μερική πίεση οξυγόνου (από PaO 2 101,7 έως 92,7 mm Hg), προκάλεσε την αύξηση του αναπνευστικού ρυθμού (από 16,8 σε 18,8 αναπνοές / λεπτό) και αύξησε την εμφάνιση δυσφορία στο στήθος και αναπνευστική δυσχέρεια  .

Στά Αναπνευστικά Πρότυπα Προστασίας από Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας, Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η αναπνοή του αέρα με συγκέντρωση 2 κάτω από 19.5% θεωρείται ανεπάρκεια οξυγόνου, που προκαλεί  δυσμενείς επιπτώσεις στην φυσιολογία και την υγεία. Αυτές περιλαμβάνουν αυξημένη συχνότητα αναπνοής, επιταχυνόμενο καρδιακό ρυθμό και γνωστικές διαταραχές που σχετίζονται με τη σκέψη και τον συντονισμό .

Μια χρόνια κατάσταση ήπιας υποξίας και υπερκαπνίας έχει αποδειχθεί ως πρωταρχικός μηχανισμός για την ανάπτυξη γνωστικής δυσλειτουργίας με βάση μελέτες σε ζώα και μελέτες σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια  .

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες επιβεβαιώθηκαν σε μια μελέτη 53 χειρουργών όπου χρησιμοποιήθηκε χειρουργική μάσκα κατά τη διάρκεια μιας μείζονος επέμβασης. Μετά από 60 λεπτά χρήσης μάσκας προσώπου ο κορεσμός οξυγόνου μειώθηκε περισσότερο από 1% και ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε κατά περίπου πέντε παλμούς / λεπτό  .

Μια άλλη μελέτη μεταξύ 158 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που χρησιμοποιούν προστατευτικό προσωπικό εξοπλισμό, κυρίως N95, οι χρήστες μάσκας προσώπου ανέφεραν ότι το 81% (128 εργαζόμενοι) ανέπτυξαν νέους πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια των εργασιακών τους αλλαγών, καθώς αυτοί καθίστανται υποχρεωτικοί λόγω της εμφάνισης του COVID-19. Για όσους χρησιμοποίησαν την N95 μάσκα προσώπου περισότερο από 4 ώρες την ημέρα, η πιθανότητα εμφάνισης πονοκέφαλου κατά τη διάρκεια της βάρδιας εργασίας ήταν περίπου τέσσερις φορές υψηλότερη [λόγος αποδόσεων = 3,91, 95% CI (1,35–11,31) p = 0,012], ενώ 82,2 % των φορέων N95 εμφάνισαν πονοκέφαλο ήδη σε ≤10 έως 50 λεπτά .

Όσον αφορά την υφασμάτινη μάσκα, ένα RCT που χρησιμοποίησε τέσσερις εβδομάδες παρακολούθησης συνέκρινε την επίδραση της υφασμάτινης μάσκας με τις ιατρικές μάσκες και την μη χρήση μάσκας στην συχνότητα εμφάνισης κλινικής αναπνευστικής ασθένειας, ασθένειας τύπου γρίπης και εργαστηριακών επιβεβαιωμένων λοιμώξεων του αναπνευστικού ιού μεταξύ 1607 συμμετεχόντων από 14 νοσοκομεία  . Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ της χρήσης υφασμάτινης μάσκας, ιατρικής και την μη χρήση μάσκας για την εμφάνιση κλινικών αναπνευστικών ασθενειών και εργαστηριακών επιβεβαιωμένων λοιμώξεων του αναπνευστικού ιού.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε ένα μεγάλο επιβλαβές αποτέλεσμα με περισσότερο από 13 φορές υψηλότερο κίνδυνο [Σχετικός κίνδυνος = 13,25 95% CI (1,74 έως 100,97) παρατηρήθηκε για ασθένεια τύπου γρίπης μεταξύ εκείνων που φορούσαν υφασμάτινες μάσκες  . Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υφασμάτινες μάσκες,  έχουν σημαντικά ζητήματα υγείας και ασφάλειας, όπως κατακράτηση υγρασίας, επαναχρησιμοποίηση, κακή διήθηση και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, παρέχοντας σύσταση κατά της χρήσης υφασμάτινης μάσκας   .

Ψυχολογικές επιπτώσεις από τη χρήση μάσκας

Ψυχολογικά, η χρήση μάσκας προσώπου έχει ουσιαστικά αρνητικές επιπτώσεις στον χρήστη και στο κοντινό άτομο.

Η βασική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων μέσω της έκφρασης του προσώπου διακυβεύεται και η αυτο-ταυτότητα εξαλείφεται κάπως  ,  ,  .

Αυτές οι απάνθρωπες κινήσεις διαγράφουν εν μέρει τη μοναδικότητα και την ατομικότητα του ατόμου που φορά τη μάσκα καθώς και του συνδεδεμένου ατόμου  .

Κοινωνικές συνδέσεις και σχέσεις είναι βασικές ανθρώπινες ανάγκες, που εγγενώς κληρονομήθηκαν σε όλους τους ανθρώπους, ενώ μειώνονται από άνθρωπο σε άνθρωπο συνδέσεις που σχετίζονται με την κακή ψυχική και σωματική υγεία  , .

Παρά την κλιμάκωση της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης που πιθανώς θα προωθούσαν τις κοινωνικές συνδέσεις, τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο κοινωνικά απομονωμένοι και ο επιπολασμός της μοναξιάς αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες  ,  .

Οι κακές κοινωνικές σχέσεις σχετίζονται στενά με την απομόνωση και τη μοναξιά, που θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία  ,  ,  ,  .

Μια μετα-ανάλυση 91 μελετών περίπου 400.000 ατόμων έδειξε 13% αυξημένο κίνδυνο ηθικής μεταξύ σύγκρισης ατόμων με χαμηλή και με υψηλή συχνότητα επαφής  .

Μια άλλη μετα-ανάλυση 148 προοπτικών μελετών (308.849 συμμετέχοντες) διαπίστωσε ότι οι κακές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με 50% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Τα άτομα που ήταν κοινωνικά απομονωμένα ή μοναχικά είχαν 45% και 40% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, αντίστοιχα. Αυτά τα ευρήματα ήταν συνεπή σε όλες τις ηλικίες, το φύλο, την αρχική κατάσταση της υγείας, την αιτία θανάτου και τις περιόδους παρακολούθησης  .

Είναι σημαντικό ότι ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας βρέθηκε συγκρίσιμος με το κάπνισμα και υπερέβαινε τους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια .

Μια συνολική από 40 συστηματικές αναθεωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων 10 μετα- αναλύσεων, έδειξε ότι οι συμβιβασμένες κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας όλων των αιτιών, κατάθλιψης, αυτοκτονίας άγχους, καρκίνου και γενικής σωματικής ασθένειας  .

Όπως περιγράφηκε νωρίτερα, φορώντας μάσκες που προκαλούν υποξική και υπερκαπνική κατάσταση που προκαλεί συνεχώς την κανονική ομοιόσταση και ενεργοποιεί την ανταπόκριση στο στρες «μάχης ή φυγής», έναν σημαντικό μηχανισμό επιβίωσης στο ανθρώπινο σώμα  ,  ,  .

Η απόκριση του οξειδωτικού στρες περιλαμβάνει ενεργοποίηση του νευρικού, ενδοκρινικού, καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος  ,  ,  , .

Αυτές περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του μεταιχμιακού τμήματος του εγκεφάλου, την απελευθέρωση ορμονών του στρες (αδρεναλίνη, νευρο-αδρεναλίνη και κορτιζόλη), αλλαγές στην κατανομή της ροής του αίματος (αγγειοδιαστολή των περιφερειακών αιμοφόρων αγγείων και αγγειοσυστολή των σπλαχνικών αιμοφόρων αγγείων) και ενεργοποίηση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος ( έκκριση μακροφάγων και φυσικών φονικών κυττάρων)  , .

Η συνάντηση με άτομα που φορούν μάσκες προσώπου ενεργοποιεί το έμφυτο συναίσθημα φόβου-άγχους, το οποίο είναι θεμελιώδες για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως θάνατος ή άγνωστο, απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

Ενώ η οξεία απόκριση στρες (δευτερόλεπτα σε λεπτά) είναι προσαρμοστική αντίδραση στις προκλήσεις και μέρος του μηχανισμού επιβίωσης, η χρόνια και παρατεταμένη κατάσταση του φόβου-στρες είναι δυσπροσαρμοσμένη και έχει επιζήμια αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική υγεία. Η επαναλαμβανόμενη ή συνεχώς ενεργοποιημένη απόκριση φόβου στο στρες αναγκάζει το σώμα να λειτουργεί σε κατάσταση επιβίωσης, έχοντας συνεχή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, προ-φλεγμονώδη κατάσταση και ανοσοκαταστολή  ,  .

Μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση μάσκας

Η μακροχρόνια πρακτική της τοποθέτησης μάσκας προσώπου έχει μεγάλες δυνατότητες για καταστροφικές συνέπειες στην υγεία. Η παρατεταμένη υποξική-υπερκαπνική κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τη φυσιολογική και ψυχολογική ισορροπία, επιδεινώνει την υγεία και προάγει την ανάπτυξη και την εξέλιξη των υπαρχόντων χρόνιων ασθενειών  ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  , .

Για παράδειγμα, η ισχαιμική καρδιακή νόσος που προκαλείται από υποξική βλάβη στο μυοκάρδιο είναι η πιο κοινή μορφή καρδιαγγειακών παθήσεων και είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως (44% όλων των μη μεταδοτικών ασθενειών) με 17,9 εκατομμύρια θανάτους εμφανίστηκαν το 2016  .

Η υποξία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επιβάρυνση του καρκίνου  . Η κυτταρική υποξία έχει ισχυρό μηχανιστικό χαρακτηριστικό στην προώθηση της έναρξης του καρκίνου, της εξέλιξης, της μετάστασης, της πρόβλεψης κλινικών αποτελεσμάτων και συνήθως παρουσιάζει μια φτωχή επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο. Οι περισσότεροι συμπαγείς όγκοι παρουσιάζουν κάποιο βαθμό υποξίας, ο οποίος είναι ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας για πιο επιθετικές ασθένειες, αντίσταση σε θεραπείες καρκίνου και φτωχότερα κλινικά αποτελέσματα  , . Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, με εκτίμηση περισσότερων από 18 εκατομμυρίων νέων διαγνωσμένων περιπτώσεων και 9,6 εκατομμυρίων θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο εμφανίστηκαν το 2018  .

Όσον αφορά την ψυχική υγεία, οι παγκόσμιες εκτιμήσεις που δείχνουν ότι η COVID-19 θα προκαλέσει καταστροφή λόγω παράπλευρης ψυχολογικής βλάβης όπως καραντίνα, κλειδώματα, ανεργία, οικονομική κατάρρευση, κοινωνική απομόνωση, βία και αυτοκτονίες  ,  ,  .

Το χρόνιο άγχος μαζί με υποξικές και υπερκαπνικές καταστάσειςν βγάζει το σώμα εκτός ισορροπίας και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, προβλήματα στο στομάχι, μυϊκή ένταση, διαταραχές της διάθεσης, αϋπνία και επιταχυνόμενη γήρανση  ,  ,  ,  , .

Αυτή η κατάσταση καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα για την προστασία του σώματος από ιούς και βακτήρια, μειώνοντας τη γνωστική λειτουργία, προωθώντας την ανάπτυξη και επιδείνωση των κύριων προβλημάτων υγείας, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, καρκίνος, νόσος του Αλτσχάιμερ, αυξανόμενη κατάσταση άγχους και κατάθλιψης, προκαλεί κοινωνική απομόνωση. και μοναξιά και αύξηση του κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας  ,  ,  ,  ,  .

Συμπέρασμα

Οι υπάρχουσες επιστημονικές αποδείξεις αμφισβητούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας ως προληπτικής παρέμβασης για την COVID-19. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τόσο οι ιατρικές όσο και οι μη ιατρικές μάσκες είναι αναποτελεσματικές για την παρεμπόδιση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο ιογενούς και μολυσματικής νόσου όπως ο SARS-CoV-2 και η COVID-19, υποστηρίζοντας κατά της χρήσης μάσκας. Η χρήση μασκών προσώπου έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικές δυσμενείς φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν υποξία, υπερκαπνία, δύσπνοια, αυξημένη οξύτητα και τοξικότητα, ενεργοποίηση του φόβου και απόκριση στο στρες, αύξηση των ορμονών του στρες, ανοσοκαταστολή, κόπωση, πονοκεφάλους, μείωση της γνωστικής απόδοσης, προδιάθεση για ιογενείς και μολυσματικές ασθένειες, χρόνιο στρες, άγχος και κατάθλιψη. 

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της υγείας, ανάπτυξη και εξέλιξη χρόνιων παθήσεων και πρόωρου θανάτου. 

Οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι οργανισμοί υγείας θα πρέπει να χρησιμοποιούν ευδόκιμη και επιστημονική προσέγγιση βάσει τεκμηρίωσης όσον αφορά τη χρήση μάσκας προσώπου, όταν η τελευταία θεωρείται προληπτική παρέμβαση για τη δημόσια υγεία.

πηγή

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7680614/

Αλλες μελέτες

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Η μετα-ανάλυση 65 μελετών αποκαλύπτει ότι οι μάσκες προσώπου, προκαλούν σύνδρομο εξάντλησης προκαλούμενο από την μάσκα (MIES)

Είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς οι μάσκες; Τι αναφέρει ο ΠΟΥ στην οδηγία του;