BMJ 2020369 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m1931 (Published 13 May 2020)Cite this as: BMJ 2020;369:m1931

uanatoi
Μόνο το ένα τρίτο των υπερβολικών θανάτων που παρατηρούνται στην κοινότητα στην Αγγλία και την Ουαλία μπορεί να εξηγηθεί από την covid-19, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Τα στοιχεία του Office for National Statistics (ONS), 1 τα οποία καλύπτουν θανάτους σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας, ιδιωτικές κατοικίες, νοσοκομεία και αλλού, δείχνουν ότι 6035 άτομα πέθαναν ως αποτέλεσμα ύποπτης ή επιβεβαιωμένης μόλυνσης covid-19 στην Αγγλία και την Ουαλία εβδομάδα που έληξε την 1η Μαΐου 2020 (όπου καταγράφηκαν θάνατοι έως τις 9 Μαΐου), μείωση 2202 από την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά, η Αγγλία και η Ουαλία κατέγραψαν 34 978 θανάτους 19-covid-19 από τις 28 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 9 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Περισσότεροι από 22 600 από τους θανάτους σημειώθηκαν σε νοσοκομεία και 7400 σε κέντρα φροντίδας.

Αν και ο αριθμός των θανάτων στα κέντρα φροντίδας έχει μειωθεί για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με την κοβίντ 19 αναφέρονται σε κέντρα φροντίδας παρά σε νοσοκομεία και υποχωρούν πιο αργά.

Ωστόσο, ο David Spiegelhalter, πρόεδρος του Κέντρου Επικοινωνίας Κινδύνων και Αποδείξεων του Winton στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η covid-19 δεν εξηγεί τον υψηλό αριθμό θανάτων που συμβαίνουν στην κοινότητα.

Σε μια ενημέρωση που διοργανώθηκε από το Science Media Center στις 12 Μαΐου, εξήγησε ότι, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, τα κέντρα φροντίδας και άλλα κοινοτικά περιβάλλοντα έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια »εκπληκτική επιβάρυνση» 30.000 περισσότερων θανάτων από ό, τι κανονικά αναμενόταν, καθώς οι ασθενείς μεταφέρθηκαν από νοσοκομεία που ανέμεναν υψηλή ζήτηση για κρεβάτια, στα κέντρα φροντίδας

Από αυτά τα 30.000, μόνο 10.000 είχαν την covid-19 που καθορίζεται στο πιστοποιητικό θανάτου.

Ενώ ο Spiegelhalter αναγνώρισε ότι μερικοί από αυτούς τους »υπερβολικούς θανάτους» μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της υποδιάγνωσης,

‘ο τεράστιος αριθμός ανεξήγητων επιπλέον θανάτων σε σπίτια και κέντρα φροντίδας είναι εξαιρετικός. Όταν κοιτάμε πίσω. . . Αυτή η αύξηση των μη-covid επιπλέον θανάτων έξω από το νοσοκομείο είναι κάτι που ελπίζω να δοθεί πολύ σοβαρή προσοχή. »

Πρόσθεσε ότι πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα ήταν μεταξύ ανθρώπων »που θα μπορούσαν να έχουν ζήσει περισσότερο αν είχαν καταφέρει να φτάσουν στο νοσοκομείο».

Υποκείμενες αιτίες

Ο David Leon, καθηγητής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, συμφώνησε. ‘‘Μερικοί από αυτούς τους θανάτους μπορεί να μην είχαν συμβεί αν οι άνθρωποι είχαν φτάσει στο νοσοκομείο», είπε.

»Πόσα είναι ασαφή. Αυτό το ζήτημα χρειάζεται επείγουσα προσοχή και μέτρα που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι αυτοί που θα επωφεληθούν από τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τη φροντίδα για άλλες καταστάσεις μπορούν να την έχουν. «

Επίσης, στην ενημέρωση ήταν ο Jason Oke, ανώτερος στατιστικός στο Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Nuffield, ο οποίος εξήγησε ότι ισοδύναμα δεδομένα για τους υπερβολικούς θανάτους στη Σκωτία2 ταξινομήθηκαν από την υποκείμενη αιτία θανάτου – συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, καθώς και αιτίες του κυκλοφορικού, του καρκίνου και του αναπνευστικού.

Την πρώτη εβδομάδα μετά το κλείδωμα σημειώθηκε μια αύξηση των θανάτων από όλες τις αιτίες, αλλά »τώρα έχουμε μια επιστροφή στην ομαλότητα για όλους εκτός από την άνοια», εξήγησε.

Κάλεσε το ONS να αναφέρει σχετικά με τους υπερβολικούς θανάτους με παρόμοιο τρόπο.

Απαντώντας στα τελευταία στοιχεία, η Τζένιφερ Ντίξον, διευθύνων σύμβουλος του think tank του Health Foundation, δήλωσε:

»Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορανοϊού στην κοινωνική περίθαλψη ήταν καθυστερημένη και ανεπαρκής και έχει επισημάνει σημαντικές αδυναμίες στο σύστημα κοινωνικής φροντίδας λόγω δεκαετιών παραμέλησης και έλλειψης μεταρρυθμίσεων. Η Covid-19 έχει μεγιστοποιήσει τελικά τον ανθρώπινο αντίκτυπο των δεκαετιών υποχρηματοδότησης στον τομέα και την παραμέλησης πολιτικής φροντίδας»

References

View Abstract